Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:11, 30 paź 2024

Magara napisał(a)

Haniu - podziw dla Ciebie za prace wykonane U nas padało/mżyło cały dzień, ogrodowo zrobiłam nic Cebule leżą i kwiczą

Dzisiaj aura nadal sprzyjała działaniom. Przez godzinkę leciutko mżyło, ale nie przeszkadzało to w porządkowaniu zapłocia. Zebrałam kosiarką liście, okancikowałam drzewka i obsypałam je kompostem. Cebule na szczęście mi nie kwiczą.

Graby zaczynają żółknąć. Za parę dni zacznie się bieganie z odkurzaczem ogrodowym, bo z grysu inaczej liści nie zbiorę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:18, 30 paź 2024

antracyt napisał(a)
Wszystko co piszesz to oczywista oczywistość
Niestety nie wyrabiam się z pracami, a wykaszanie zajmuje mi dużo mniej czasu niż inne ogarnianie przestrzeni wokół drzewek. Dodatkowo, wykaszanie to jedna z ulubionych czynności ogrodowych, w przeciwieństwie do pielenia Prawdopodobnie pozostanie mi podlewanie owocowych gnojówką, wtedy trawa wszystkiego nie przechwyci.

Podlewanie gnojówkami ma jedną wadę. Trzeba się mocno wysilać przy dźwiganiu 14 l konewek.
Podkaszarkę mam dużą (ciężką) i jej użycie też wymaga sporych nakładów energii. Ciężko nią manewrować i zdarzało nam się uszkodzić pnie przy podkaszaniu. Każdy jednak ma swoje preferencje podczas prac ogrodowych.

Sad w gotowości do zimowego odpoczynku.

Okancikowane rabaty na froncie i na skarpie. Niewiele, a cieszy. Po wrześniowym podtopieniu glina nieco osiadła. Musiałam ubytki uzupełnić kompostem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 22:08, 30 paź 2024

Kancikowanie, zbieranie liści, kompost, Haniu, Ty to jednak jesteś perfekcjonistką, podziwiam.
Jest idealnie, możesz spać spokojnie, dobranoc.
Margo2 22:26, 30 paź 2024

Jakie dobranoc?
Mam nadzieję, ze nie pozasypiacie na zimę.

Haniu, ogród jesienny zachwyca. Zresztą jak zawsze.
Ja już tylko cebulę mam wsadzić i wykopać dalie. Kancikowanie zostawiam już na wiosnę, bo teraz zabieram się za ozdoby świąteczne
Magara 23:13, 30 paź 2024

Haniu, zapłocie masz cudne Czyj to grunt jest? Twój czy droga wspólna? Nikt się nie "czepia", że masz tam nasadzenia???

Odnośnie podkaszarki mój DT w tym roku postanowił przy małych narzędziach zainwestować w akumulatorowe. Żeby kabla nie ciągać i się nie wkurzać. Jest bardzo, bardzo zadowolony. Ma podkaszarkę i małą piłę, póki co Wszystko leciutkie Planuje kolejne zakupy narzędzi z tej samej stajni żeby do aku pasowały

Wykancikowania zazdroszczę Ja pewnie nie zdążę - cebule nadal kwiczą jak młode prosięta
LIDKA 07:16, 31 paź 2024

Haniu już po przedpłociu można sie domyślić że ładny ogród się kryje za żywopłotem.

Masz całkiem sporo energii do prac.

Ja wracam po ciemku i tylko w weekendy głównie w niedziele moge coś porobić.
GingerO 20:48, 03 lis 2024

Posadziliśmy ambrowca na działce i nie wiem czy dobrze, bo ma być duży. No zobaczymy. Mam pytanie w sprawie magnolii. Rosnie u nas 3 rok Alexandrina. Miała jeden pień. W tym roku wypuściła dodatkowe odrosty od korzenia, takie pnie z tego będą. Nie wiem czy magnolia powinna być jednopienna, czy zostawić te odrosty. Jeśli wycinać to kiedy? Wiem, że u Hani i Magary mogę zadawać takie pytania, mam zgodę. Może ktoś doradzi w tej kwestii?
Zana 09:14, 04 lis 2024

Boszsz, żeby wszyscy tak dbali o swoje ogrody, jak Ty o przedpłocie
Haniu, przepiękna jesień u Ciebie, na bogato Nie ma to jak dojrzałe ogrody Sad perfecto
TAR 16:05, 04 lis 2024

Magara napisał(a)
cebule nadal kwiczą jak młode prosięta
moje też, daleko sie niesie
TAR 16:06, 04 lis 2024

Haniu to Twoje zapłocie - marzenie, niejeden pewnie przystanie i sie zapatrzy. A co dopiero cuda w ogrodzie wlasciwym