Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:54, 29 paź 2024

Udało się dzisiaj okancikować drzewka w sadzie i rozsypać wokół nich kompost. Pięć worów bio z pociętymi pędami róż czeka na jutrzejszy odbiór, a ja na dostawę kolejnych worów na ścinki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 18:42, 29 paź 2024

Magara napisał(a)
U Hani zapytam, bo tu temat omawiany.
Dziewczyny, czy znalazłyście jakiś zamiennik dla Legimi?
Sezon czytelniczy nadchodzi, afera L. zatacza coraz szersze kręgi. Próbowałam ostatnio przeczytać książkę w wersji papierowej. Coś co niegdyś uwielbiałam i wstrzymywało mnie przed przejściem na czytnik. Było ciężko, literki małe, ułożyć się wygodnie z okularami na nosie nie sposób
Temat zaczyna mnie martwić w kontekście długich zimowych wieczorów

Empik Go
Alija 21:53, 29 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ambrowiec w pełnej krasie. Jarząby szwedzkie straciły już liście, klony Ginnala albo ulistnione, albo łyse.

Haniu, piękną masz jesień w ogrodzie. Zawsze kiedy oglądam zdjęcia to mam wrażenie, że ogród jest ogromny,
taki park, po którym można chodzić i chodzić.
Zastanawiam się, czy zmieściłby się u mnie taki ambrowiec, śliczny jest.
Magara 23:26, 29 paź 2024

Sezon czytelniczy i u mnie cały rok, ale w zimie jakby łaknienie większe i możliwości pochłaniania też większe (nie marnuję życia na kanciki na ten przykład)
Optymistyczne jest to co piszecie o Legimi, że problem zostanie rozwiązany.
Ania - EmpikGo - nie wiem co to, mus doczytać, dzięki

Haniu - podziw dla Ciebie za prace wykonane U nas padało/mżyło cały dzień, ogrodowo zrobiłam nic Cebule leżą i kwiczą
Iwonka 08:14, 30 paź 2024

Haniu bardzo lubię twoje raporty z prac ogrodowych. Są pomocne i mobilizujące
Muszę wrócić u siebie do zestawień remontowych, ileż można ZPJ pokazywać

Z urlopem wstrzeliłaś się idealnie.
Tylko troszkę jesieni uciekło ale brak szoku temperaturowego po powrocie.
No i kondycja w relaksujących warunkach odzyskana.
Baterie na listopad powoli naładowane

Piękna jesień u ciebie. Procentują liściaste nasadzenia nie tylko w postaci drzew.
Do strzępka zawsze wzdycham, coraz ładniejszy, kora niesamowita...

To zdjęcie stało się moją inspiracją do małego liftingu rabatowego.
Będą cisowe wykrzykniki

antracyt 09:38, 30 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Udało się dzisiaj okancikować drzewka w sadzie i rozsypać wokół nich kompost. Pięć worów bio z pociętymi pędami róż czeka na jutrzejszy odbiór, a ja na dostawę kolejnych worów na ścinki.

Ja w tym roku odpuściłam odchwaszczanie fragmentów około drzewkowych, pokonało mnie zielone towarzystwo. Zamiast tego wkraczałam z wykaszarką przy każdym koszeniu trawnika i chyba tak zostanie. Muszę jeszcze tylko opracować nowy system dokarmiania drzewek
Poczyściłaś już budki lęgowe? Zastanawiam się do kiedy mam czas. Przeczytałam, że takie budki służą zimą ptakom za ciepłe miejsce do przeczekania największych mrozów i mam lekki dylemat.
Gruszka_na_w... 09:49, 30 paź 2024

antracyt napisał(a)

Ja w tym roku odpuściłam odchwaszczanie fragmentów około drzewkowych, pokonało mnie zielone towarzystwo. Zamiast tego wkraczałam z wykaszarką przy każdym koszeniu trawnika i chyba tak zostanie. Muszę jeszcze tylko opracować nowy system dokarmiania drzewek
Poczyściłaś już budki lęgowe? Zastanawiam się do kiedy mam czas. Przeczytałam, że takie budki służą zimą ptakom za ciepłe miejsce do przeczekania największych mrozów i mam lekki dylemat.

Kancikuję wokół drzewek w sadzie, bo trawa zatrzymuje sporo składników pokarmowych i łatwiej mi kosić wokół pni. Stare gniazda z budek usuwam, bo są siedliskiem pasożytów. Do ochrony przed mrozami wystarczą daszek i ściany, gdyby ptaki chciały skorzystać z budek zimowa porą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:50, 30 paź 2024

Iwonko, wyrazistych zimozielonych form w ogrodzie nigdy nie za wiele. Sama to wiesz.
antracyt 09:57, 30 paź 2024

Wszystko co piszesz to oczywista oczywistość
Niestety nie wyrabiam się z pracami, a wykaszanie zajmuje mi dużo mniej czasu niż inne ogarnianie przestrzeni wokół drzewek. Dodatkowo, wykaszanie to jedna z ulubionych czynności ogrodowych, w przeciwieństwie do pielenia Prawdopodobnie pozostanie mi podlewanie owocowych gnojówką, wtedy trawa wszystkiego nie przechwyci.
Gruszka_na_w... 20:05, 30 paź 2024

Alija napisał(a)

Haniu, piękną masz jesień w ogrodzie. Zawsze kiedy oglądam zdjęcia to mam wrażenie, że ogród jest ogromny,
taki park, po którym można chodzić i chodzić.
Zastanawiam się, czy zmieściłby się u mnie taki ambrowiec, śliczny jest.

Zdjęcia zawsze nieco fałszują rzeczywisty obraz ogrodu. W sumie, to dobrze, że ogród nie jest zbyt duży. Wydolność mojego organizmu spada na łeb, na szyję z każdym rokiem i trudno byłoby podołać wszystkim niezbędnym pracom.
Mój ambrowiec rośnie na zapłociu. Jego docelowe rozmiary wykluczały posadzenie go w ogrodzie. Będzie z niego spore drzewo. Cieszę się, że jest, bo jesienią jest prawdziwą gwiazdą.
Jeśli masz miejsce, to się nie wahaj.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies