Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 21:31, 01 mar 2025

Popatrzę, dziękuję
nicol21 21:53, 01 mar 2025

o wow! z tego to miałaś piękną ilość zrębek
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gruszka_na_w... 16:29, 02 mar 2025

nicol21 napisał(a)
o wow! z tego to miałaś piękną ilość zrębek

Akcja przycinania i zrębkowania została dzisiaj zakończona. Ufff! Można przejść do bardziej przyjemnych czynności ogrodowych. Jutro będzie wałowanie trawnika, nawożenie rabat ozdobnych i oprysk olejowy, jeśli temperatura dobije do 8-10 stopni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 16:43, 02 mar 2025

Hania podziwiam za systematyczność prac w ogrodzie.

Ja tylko oplewiłam dereniową a jutro podzialam bo przeznaczyłam wolny dzień na ogród. Byle tylko nie padało. A w tyg dojedzie kora to myśle zakończyć do niedzieli wiosenne sprzątania i cięcie ogrodu.
Gruszka_na_w... 16:55, 02 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Hania podziwiam za systematyczność prac w ogrodzie.

Ja tylko oplewiłam dereniową a jutro podzialam bo przeznaczyłam wolny dzień na ogród. Byle tylko nie padało. A w tyg dojedzie kora to myśle zakończyć do niedzieli wiosenne sprzątania i cięcie ogrodu.

Do wypielenia i uporządkowania rabat jeszcze mam daleką drogę. Jestem na etapie "z grubsza powycinane i posprzątane".
Za kilka dni trzeba będzie pracować w warzywniku, bo temperatura ma podskoczyć do 20 stopni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margo2 22:55, 02 mar 2025

Widzę, że sekator robi w tym roku furorę.
Ja dostałam go w prezencie gwiazdkowym. Jeszcze niestety nie wypróbowałam swojego, ale pracowałam nim w zeszłym roku u koleżanki i dlatego zamówiłam u Mikołaja.
U mnie prace ogrodowe stanęły w miejscu, bo po pierwsze pogoda była fatalna. Wczoraj nawet śnieg miałam, ale poza tym jestem chora.
Ale od połowy tygodnia zapowiadają lepszą pogodę i dzień coraz dłuższy, może coś podziałam, bo w weekend mam u siebie koleżankę ogrodową
Jestem w stanie zrezygnować z prac ogrodowych, bo uwielbiam spotkania. Może mi podpowie coś w temacie powiększenia rabatki
Gruszka_na_w... 16:52, 03 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Widzę, że sekator robi w tym roku furorę.
Ja dostałam go w prezencie gwiazdkowym. Jeszcze niestety nie wypróbowałam swojego, ale pracowałam nim w zeszłym roku u koleżanki i dlatego zamówiłam u Mikołaja.
U mnie prace ogrodowe stanęły w miejscu, bo po pierwsze pogoda była fatalna. Wczoraj nawet śnieg miałam, ale poza tym jestem chora.
Ale od połowy tygodnia zapowiadają lepszą pogodę i dzień coraz dłuższy, może coś podziałam, bo w weekend mam u siebie koleżankę ogrodową
Jestem w stanie zrezygnować z prac ogrodowych, bo uwielbiam spotkania. Może mi podpowie coś w temacie powiększenia rabatki

Akumulatorowy sekator rozpropagowała, o ile pamiętam, Ursa. Jakoś nie wpadłam wtedy na pomysł, aby poszukać tańszych modeli. Wydawało mi się, że wszystkie mają zaporowe ceny. Teraz sama mogę docenić jego przydatność. Świetne narzędzie.

U mnie dzisiaj świeciło słońce, a termometr wskazywał 10 stopni. Koleżanka ogrodowa odwiedziła mnie wczoraj wieczorem (pokazywałam jej sekator) i nie zakłócała harmonogramu ogrodowych prac.
Dobrze, że masz pod ręką kogoś, z kim można podyskutować na tematy ogrodowe.
Gruszka_na_w... 16:59, 03 mar 2025

Z listy prac wykreślam
1.wałowanie trawnika (złychałam się jak koń),
2.podlanie rodków, kiścieni, azalii japońskich miksturą Bogdzie ; przy okazji na konewkę nałożyłam sitko i zrobiłam też rodkom nawożenie dolistne
3. oprysk preparatem olejowym drzewek w sadzie, wiąza JH, kalin, świerka i cyprysika
4 cięcie dwóch przesłon z tuj Szmaragd

Pogoda wariuje, robi się bardzo ciepło i chyba trzeba będzie ruszyć z pracami w warzywniku, a pielenie rabat ozdobnych zostawić na później.
LIDKA 17:04, 03 mar 2025

Hania poprosze daj mi informacje jaki kupilaś ten sekator..

Wiem ze wyprzedany ale poczytam i znajde podobny.

Dzis wyciełam 3 rabaty i od fiskarsa łapka mnie boli.
Gruszka_na_w... 17:17, 03 mar 2025

W ostatnim poście na 2890 stronie podlinkowałam sekatory podobne do mojego cenowo i ze względu na właściwości techniczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies