Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 13:20, 01 mar 2025

Dziękuję Haniu. Musze podumać.
Pytanie zasadnicze: czy dobrze tnie trawy? Ja, podobnie jak Ty, wycinam trawy senatorem. I głównie do tego celu potrzebuję takiego sekatora. Czy testowałaś na trawach? Oczywiście chodzi mi o trawy sztywne, jak miskanty czy rozplenice. Stipe tnę nożyczkami .
Gruszka_na_w... 13:59, 01 mar 2025

Ostrze jest bardzo ostre, z czterostopniową regulacją szerokości otwarcia. Monia na swoim wątku (sielankowy ogród) pokazywała jak te sekatory radzą sobie z cięciem traw.
Moim zdaniem stipę też zetnie bez problemu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
GingerO 14:40, 01 mar 2025

Haniu, czy też mogę prosić o nazwę tego sekatora w wiadomości prywatnej?
Gruszka_na_w... 17:15, 01 mar 2025

GingerO napisał(a)
Haniu, czy też mogę prosić o nazwę tego sekatora w wiadomości prywatnej?

Poszło
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 17:31, 01 mar 2025

Ja mam sporo narzędzi Parksida i Stila więc dobrze by było szukać nożyc z tych firm bo baterie już by były dodatkowe
Kordina 19:33, 01 mar 2025

Haniu, czy ja też mogę prosić o priv co do narzędzia?
Gruszka_na_w... 20:14, 01 mar 2025

Makao napisał(a)
Ja mam sporo narzędzi Parksida i Stila więc dobrze by było szukać nożyc z tych firm bo baterie już by były dodatkowe

Sekator tej pierwszej marki tnie raptem do 12 mm. To zdecydowanie za mało, żeby go jakoś sensownie użyć. Z kolei sekator tej drugiej firmy cenę ma z kosmosu. 7-8 stówek za sekatorek to jednak trochę za dużo. Może profesjonalnemu sadownikowi to by się opłacało, ale ogrodnikowi amatorowi już średnio. No chyba, że będziemy się trzymać zasady "kto bogatemu zabroni".
Makao 20:33, 01 mar 2025

A to teraz jestem ciekaw co masz za sprzęt. Też poproszę info. Myślałam że te 7-8 stów to muszę wydać jeśli ma być dobry.
Jeśli nie to chętnie skorzystam z tańszej propozycji
Gruszka_na_w... 20:48, 01 mar 2025

Kordina napisał(a)
Haniu, czy ja też mogę prosić o priv co do narzędzia?

Bożenko, ten mój model już się niestety wyprzedał w wersji z jedną i dwiema bateriami. Zostały tylko te bez baterii i ładowarki.
Ty się znasz na narzędziach. Przeszukaj sobie Temu albo erli.pl
Gruszka_na_w... 21:03, 01 mar 2025

Makao napisał(a)
A to teraz jestem ciekaw co masz za sprzęt. Też poproszę info. Myślałam że te 7-8 stów to muszę wydać jeśli ma być dobry.
Jeśli nie to chętnie skorzystam z tańszej propozycji

Aniu, mojego modelu nie ma już w sprzedaży. Szukaj urządzenia, które ma silnik bezszczotkowy (ma dłuższą żywotność i jest mniej awaryjny, z baterią litowo-jonową i szerokim rozwarciem nożyc tnących.
Ten model wygląda nieźle

ten też wygląda obiecująco

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies