Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

LIDKA 17:42, 03 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z listy prac wykreślam
1.wałowanie trawnika (złychałam się jak koń),
2.podlanie rodków, kiścieni, azalii japońskich miksturą Bogdzie ; przy okazji na konewkę nałożyłam sitko i zrobiłam też rodkom nawożenie dolistne
3. oprysk preparatem olejowym drzewek w sadzie, wiąza JH, kalin, świerka i cyprysika
4 cięcie dwóch przesłon z tuj Szmaragd

Pogoda wariuje, robi się bardzo ciepło i chyba trzeba będzie ruszyć z pracami w warzywniku, a pielenie rabat ozdobnych zostawić na później.

Dziś miałaś mega turbo power. Ja ciełam i ładowałam w worki byliny horty i jak leciało. Reka mnie boli i napełniłam 6 worków.

Pierwszy raz tak póżno sprzatam ogród.
Niektóre byliny juz sie zielenią np przetaczniki.
LIDKA 17:45, 03 mar 2025

W ostatnim poście na 2890 stronie podlinkowałam sekatory podobne do mojego cenowo i ze względu na właściwości techniczne

Ok dzięki . Te wysłałam M do obczajenia. Jedna bedzię inny. Z firmy z której mamy juz nożyce do żywopłotu . Zdecydował ze kupimy bez kolejnego akumulatora.

Buźki
Gruszka_na_w... 20:09, 03 mar 2025

Będziesz z pewnością zadowolona z zakupu.
Te mrozy z połowy lutego mocno zaburzyły harmonogram porządków; przynajmniej u mnie tak było. Teraz nagle się zrobi w okolicach 20 stopni i wszystko ruszy z kopyta pozostawiając ogrodnika w poczuciu, że się lenił i nie posprzątał na czas.
Pamiętam, że kiedyś porządki w ogrodzie zaczynało się robić w kwietniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:12, 03 mar 2025

U nas nie ma szans na takie temperatury. Bede happy jak dobije do 10 stopni ze slonkiem i bez wiatru.
Od wczoraj tak wieje, ze nawet psiaki nie chca za dlugo spacerowac.
sylwia_slomc... 20:26, 03 mar 2025

Będziesz z pewnością zadowolona z zakupu.
Te mrozy z połowy lutego mocno zaburzyły harmonogram porządków; przynajmniej u mnie tak było. Teraz nagle się zrobi w okolicach 20 stopni i wszystko ruszy z kopyta pozostawiając ogrodnika w poczuciu, że się lenił i nie posprzątał na czas.
Pamiętam, że kiedyś porządki w ogrodzie zaczynało się robić w kwietniu.

Ja już mam takie poczucie, ae u mnie w rabaty nie dało się wejść wcześniej od nadmiaru wody. U mnie wyznacznikiem terminu sprzątania rabat są startujące liliowce, a tym się na razie jeszcze nie spieszy... te co się pospieszyły już przymroziło
Gruszka_na_w... 20:35, 03 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja już mam takie poczucie, ae u mnie w rabaty nie dało się wejść wcześniej od nadmiaru wody. U mnie wyznacznikiem terminu sprzątania rabat są startujące liliowce, a tym się na razie jeszcze nie spieszy... te co się pospieszyły już przymroziło

U mnie liliowce już mają kilkucentymetrowe kiełki, tulipany i narcyzy powyżej 10 cm, a na świdośliwach są wyraźne pąki.
U mnie bardzo wilgotno jest na rabatach zalanych w zeszłym roku. W warzywniku ziemia jest przyjemnie wilgotna, bo tam dłużej operuje słońce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:36, 03 mar 2025

TAR napisał(a)
U nas nie ma szans na takie temperatury. Bede happy jak dobije do 10 stopni ze slonkiem i bez wiatru.
Od wczoraj tak wieje, ze nawet psiaki nie chca za dlugo spacerowac.

Mam wrażenie, że Kaszuby przejmują od Suwałk miano polskiego bieguna zimna.
Magara 21:57, 03 mar 2025

Mam wrażenie, że Kaszuby przejmują od Suwałk miano polskiego bieguna zimna.

U mnie to wrażenie jest blisko granicy z pewnością

Zazdroszczę klimatu jaki masz i położenia ogrodu

U mnie, podobnie jak u TARci wieje tak, że strach wyjść. Jak nie wieje to pada. Jak nie wieje i nie pada to zimno jak diabli. Ale od czwartku podobno ma być wiosennie Przez kilka dni
TAR 22:04, 03 mar 2025

Niee, marzec jest marcowy. To u Was jest za ciepło Mnie po prostu skreca, ze nie moge jeszcze w rabaty ruszyc, bo za zimno i ryzykuje chorobą.
Juzia 08:27, 04 mar 2025

Na Mazurach też łeb urywa! A 6 st... to niby nie tak mało i można by coś porobić Nie da się. Brrrr.