Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:54, 28 lut 2025

Miałam dzisiaj okazję wypróbować nowy nabytek ułatwiający prace ogrodowe. Jest nim akumulatorowy jednoręczny sekator. Kasiu/ Mrokasiu, przy każdym jego użyciu będę wznosiła hymny dziękczynne na Twoją chwałę. Trzeba przyznać, że jego użycie to zupełnie inna jakość cięcia, a tempo pracy wzrasta dwukrotnie. Bardzo ułatwił mi wyrównywanie rozgałęzień na ściętych pędach hortensji. Muszę to robić, bo rozgałęzienia nie mieszczą się w 4 cm wlocie do rębaka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 21:08, 28 lut 2025

Haniu .
Sekator aku zajmuje na mojej liście ulubionych sprzętów pierwsze miejsce razem z nożycami do żywopłotu .
Mam nadzieję, że będą długo dostarczać nam radości .
Magara 23:00, 28 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Daguś, tyś prawie jak niewierny Tomasz szukający dziury w całym. To nie przepis kuchenny, proporcje mogą być na oko. Raczej niczego się nie zepsuje wlewając do roztworu litr mleka. Bakterie mlekowe są pożyteczne.
Wapno sprzedają w workach 2 kg. Zwykle robię roztwór z jednego kg i używam 1/2- 1 l mleka. Możesz dodać do wapna samo mleko zamiast wody. Tak czy siak, będzie dobrze.

Potwierdzam, ja Tomasz niewierny Hasło "na oko" rodzi we mnie nerwowość, tak w przepisach kuchennych jak ogrodowych. Jestem bardzo skrupulatna - przepis to przepis Jak w ogórkach konserwowanych mam zapisane 8 ziarenek pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego to starannie odliczam a Małżonek się ze mnie śmieje
No ale tak mam, że trzymam się przepisów
Z mlekiem do bielenia drzewek faktycznie mogę dowolność znieść
Juzia 09:37, 01 mar 2025

Już pozazdrościłam tego sekatora.... idę szukać

A nie jest ciężki???
Jakiej firmy masz Haniu ten sekator?
Makao 09:52, 01 mar 2025

Juzia napisał(a)

A nie jest ciężki???

Te sekatory mam w planach o roku i zebrać się nie mogę bo coraz większy wybór jest. Muszę któryś w końcu wybrać bo po wycięciu swojego ogrodu mam jeszcze ogród trzech koleżanek do ogarnięcia i zawsze mam odciski jak już je to wszystko kończę.
Gruszka_na_w... 12:51, 01 mar 2025

Magara napisał(a)

Z mlekiem do bielenia drzewek faktycznie mogę dowolność znieść

Ufffffffffffff!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:55, 01 mar 2025

Juzia napisał(a)

A nie jest ciężki???

Napisałam na priv, Waży 1 kg i moją ręka nie odczuwała tego jako nadmiernego ciężaru. Traktuję go jako zamiennik dwuręcznego sekatora, a ten spokojnie waży sporo ponad kg. Nawet jeśli używać się go będzie do zwykłego cięcia np. traw, to wysułek energetyczny przy jego trzymaniu będzie z pewnością mniejszy niż wielokrotne uciskanie dłonią zwykłego sekatora.
Gruszka_na_w... 12:58, 01 mar 2025

Makao napisał(a)

Te sekatory mam w planach o roku i zebrać się nie mogę bo coraz większy wybór jest. Muszę któryś w końcu wybrać bo po wycięciu swojego ogrodu mam jeszcze ogród trzech koleżanek do ogarnięcia i zawsze mam odciski jak już je to wszystko kończę.

Przy wyborze zwróć uwagę na moc urządzenia, na jaką szerokość otwierają się ostrza i jakiej grubości gałęzie tną. Dla mnie istotne było to, żeby sekator miał dwie baterie, bo cięcia u mnie sporo.
Judith 12:59, 01 mar 2025

Haniu, ja też poproszę info na priv
Chciałam kupić firmy, której mamy sporo narzędzi i tym samym mam już do nich akumulatory różnej mocy, ale cena mnie zabiła - ponad 7 stówek!
Gruszka_na_w... 13:13, 01 mar 2025

Judith napisał(a)
Haniu, ja też poproszę info na priv
Chciałam kupić firmy, której mamy sporo narzędzi i tym samym mam już do nich akumulatory różnej mocy, ale cena mnie zabiła - ponad 7 stówek!

To sporo. Wyszłam z założenia, że moja ogrodowa przygoda jest już raczej na etapie schyłkowym, więc nie mam potrzeby robić nadmiernie kosztownych zakupów narzędzi. Na byle co też szkoda wydawać kasę. Wypośrodkowałam.
Wysłałam priv
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies