Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:51, 21 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Ta Ola to już całkiem pokaźne drzewo . Ja tak podziwiam przez okna w salonie swoje Kanzany.

Haniu, Twoje świdośliwy to zwykłe lamarckie? Bezodmianowe?

Incognito poczytywałam Twój wątek wieczorami. Wiem, co u Ciebie piszczy w trawie. Kwitnące Kanzany oczywiście widziałam. Pięknie kwitną. Na ich widok z pewnością uśmiechasz się od ucha do ucha.

Znasz mnie przecież dobrze. Niezwykle rzadko kupuję jakieś fikuśne odmiany. Wszystkie rosnące u mnie świdośliwy to najzwyklejsze świdośliwy Lamarcka. Po latach te najstarsze już ładnie nabrały masy, ale drzewiastymi potworami to raczej nigdy nie będą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:03, 21 kwi 2025

Piękny wiosenny spacer zaliczyłam dziś w twoim ogrodzie
Roocika 08:13, 22 kwi 2025

Haniu, u Ciebie można z zamkniętymi oczami przychodzić na oglądanie każdej pory roku.

Mam do Ciebie pytanie, czy twoja Ola-rajska jabłonka kwitnie co roku?
Zastanawiam się czy mogę coś zrobić ze swoimi, w zeszłym roku miały pełno kwiatów a w tym tylko kilka.
Gruszka_na_w... 12:51, 22 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Piękny wiosenny spacer zaliczyłam dziś w twoim ogrodzie

Rok temu pod koniec kwietnia nawiedził nas silny przymrozek. Wszystko padło i potem długo zbierało się do kupy. W tym roku wiosna dała niesamowity pokaz. Jest bujnie i kolorowo. Mnóstwo dobrej energii się wytwarza od samego patrzenia.

Moje dwa epimedia. Do Tarciowych im daleko, ale bardzo mnie cieszy, że wciąż żyją.

W nocy trochę popadało.

Spacer po ogrodzie trwa wyjątkowo długo, bo tyle roślin przyciąga wzrok.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:29, 22 kwi 2025

Roocika napisał(a)
Haniu, u Ciebie można z zamkniętymi oczami przychodzić na oglądanie każdej pory roku.

Mam do Ciebie pytanie, czy twoja Ola-rajska jabłonka kwitnie co roku?
Zastanawiam się czy mogę coś zrobić ze swoimi, w zeszłym roku miały pełno kwiatów a w tym tylko kilka.

Tylko rok temu był problem z kwitnieniem z powodu uszkodzeń pomrozowych. Co roku dosyć mocno swoją tnę. Spróbuj zasilić swoją jesienią Polifoską i podsypuj popiołem drzewnym. Za kwitnienie odpowiada potas, a tego w popiele jest sporo.

Oglądać jest co. Wiosna się spisała na medal.

W głębi kwitnie kalina angielska. Ależ ona pachnie!

GingerO 13:35, 22 kwi 2025

Kalina angielska mi się marzy, ale nigdzie jej nie mogę dostać, od paru lat szukam w szkółkach
TAR 13:41, 22 kwi 2025

Wiosne masz zdecydowanie bardziej posunięta jak u mnie. Po prostu szal cial, zielono i kolorowo. Uwielbiam ten czas, kwiecien, maj i czerwiec mogłby byc u mnie przez cały rok
W moim ogrodzie jestem na etapie szafirkow, narcyzów i krokusów choc juz inne tez zaczynaja z rosnąć z predkoscia swiatla. Dzisiejszy nocny opad deszczu spowodowal przyspieszone bujniecie zielonosci. Spłukało cały pyl. A trawa jak dywan, psy sie kulaja cały czas.

Jak długo masz epimedia? Ja mam po kilka krzaczkow stad wrazenie, ze obficiej kwitna, jest ich masa. Ale jakos spektakularnie nie przyrastaja, jedynie kwiatow co roku wiecej.Nikt nie odmowi im urody.
Gruszka_na_w... 13:41, 22 kwi 2025

Pod koniec zimy mocno przycięłam wiąz JH. Z uśpionych pąków wypuścił mnóstwo nowych listków. Na drugim zdjęciu kwitnąca obiela.

Kwitnienie zaczynają rododendrony Gardendirektor Rieder. W pełni rozkwitu kwiaty są kremowobiałe.

Kwitnienie jadalnych wiśni jest wyjątkowo urokliwe. Dwa egzemplarze mam wpisane w zarys rabat ozdobnych. Na pierwszym planie Ola, na drugim trzmielina oskrzydlona, a w tle wiśnia.

Gruszka_na_w... 13:50, 22 kwi 2025

GingerO napisał(a)
Kalina angielska mi się marzy, ale nigdzie jej nie mogę dostać, od paru lat szukam w szkółkach

Moja trafiła mi się jak ślepej kurze ziarno. Siedziała sobie gdzieś w zakamarkach mojego lokalnego punktu sprzedaży, w którym głównym asortymentem są migdałki, wierzby Iwa i Hakuro.
To dziwna kalina. Kwitnie spektakularnie, ale raczej nie słynie z pięknego pokroju i przebarwienia liści jak jej japońskie koleżanki. Z tego powodu w sezonie moją maskuje nieco róża LO.
Po prawej stronie róży rośnie kalina.

GingerO 13:52, 22 kwi 2025

Piękne połączenie z tą różą