Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:41, 22 kwi 2025

GingerO napisał(a)
Czy wyszła już u Ciebie gilenia? Kupiłam marnote w zeszłym roku i posadziłam, ale nie wschodzi. Może przemarzła, a może jest jeszcze szansa, że się pojawi?

Ze trzy lata temu kupiłam trzy sadzonki. Dwie się nie obudziły po zimie, a ta trzecia ma teraz ok. 30 cm.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:46, 22 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Pachnie majem tu u Ciebie

Na pd-zach to jednak pachnie kwietniem. W maju zamiast cebulowych zaczną kwitnąć byliny. Piwonie, orliki, odmianowe kukliki, amsonia już są mocno zapączkowane. Za parę dni zakwitną lilaki i kaliny Rozeum oraz japońskie. Będzie się działo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 20:01, 22 kwi 2025

Haniu, dziękuję bardzo!
MagdaLenka 21:45, 22 kwi 2025

GingerO napisał(a)
Kalina angielska mi się marzy, ale nigdzie jej nie mogę dostać, od paru lat szukam w szkółkach

Jest w Nałęczowie. Nie wiem tylko jak daleko masz na Lubelszczyznę...
TAR 22:24, 22 kwi 2025

U mnie gillenie tez slabo rosna, mialam 3 i zadna nie dala rady
Magara 22:42, 22 kwi 2025

Haniu, jest pięknie Za dwa tygodnie buchnie i u mnie - taki mam wiosenny wyznacznik
Chociaż zapowiadane przymrozki mogą mocno plany pozmieniać
Margo2 01:01, 23 kwi 2025

TAR napisał(a)
U mnie gillenie tez slabo rosna, mialam 3 i zadna nie dala rady

Tarciu, spróbuj jeszcze raz.
Ja też tak miałam, ale, że jak sie uprę na jakąś roślinne to próbuję kilka razy.
Z gilenią udało się za 3 razem.
Teraz mam 3 białe i jedna rózową, o której myślałam, że zginęła latem. Niedawno odkryłam, że żyje.
Haniu, masz niesamowicie bujną wiosnę. Wszystko az kipi.
Czytałam o porządkach w garażu.
Mam w tym roku cała mase prac remontowych. Drobnych, ale jednak.
Dzisiaj na przykład wymienialiśmy schodki na strych. Zostały nam wymiana prysznica (ta zostaje na jesień, bo wtedy odbierają wielkogabarytowe) i sprzatanie garażu. Ale sama tego nie będę robiła. Czekam na m. bo sam musi sobie wszystko poukładać.
Joku 18:13, 23 kwi 2025

Gilenia późno startuje. Moja pokazała się dopiero kilka dni temu. W poprzednim roku też tak było, też się martwiłam że nie przetrwała zimy.
GingerO 19:38, 23 kwi 2025

Joku napisał(a)
Gilenia późno startuje. Moja pokazała się dopiero kilka dni temu. W poprzednim roku też tak było, też się martwiłam że nie przetrwała zimy.

Dziękuję Joku. Czekam jeszcze czy się nie pojawi.
GingerO 19:41, 23 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Jest w Nałęczowie. Nie wiem tylko jak daleko masz na Lubelszczyznę...

Dziękuję MagdaLenko, mam daleko z Górnego Śląska. Będę obdzwaniac różne szkółki dalsze na terenie Śląska, choć te do których dzwoniłam nie miały. W wakacje jedziemy na Roztocze, ale to też kawałek. Ufam ze kiedyś znajdę