Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:12, 06 cze 2025

Rdest wężownik kończy, a zaczynają szałwie Caradonna.

Zakwitła hortensja pnąca przy ganku. Pięknie pachnie.

Do przywrotnika ostroklapkowego dołączą niedługo dzwonki Poszarskiego.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:20, 06 cze 2025

Żurawki Paris będą kwitły aż do października.

Rhapsody in blue w towarzystwie czosnków.

Krzewuszki przekwitły. teraz kolej na kwitnące na biało tawuły nippońskie (w głębi zdjęcia)

W rogu zdjęcia Comte de Chambord

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:28, 06 cze 2025

Tę piwonię dzieliłam, stąd słabsze kwitnienie.

I pomyśleć, że w tym miejscu rosły kilka lat temu dwa tamaryszki. Nie żąłuję decyzji o ich wykarczowaniu. Byliny są milsze w oglądzie.

Magara 22:50, 06 cze 2025

Haniu, kwitnienie u Ciebie to dla mnie jakaś abstrakcja, tak bardzo mój ogród jest "w tyle" Ale bardzo lubię oglądać, bardzo, bardzo
Basieksp 23:09, 06 cze 2025

Podobają mi się te zdjęcia Duże, zdrowe hosty, a na drugim zdjęciu fajne wyglądają te pnie drzewa a za nimi byliny
A co do piwonii, to zdecydowanie za krótko kwitną. Moje dodatkowo mają codziennie obfite opady deszczu, kwiaty szybko opadną, chociaż jeszcze się nie rozwinęły, niektóre pod ciężarem wody, już zaczynają się pokładać.
UrsaMaior 12:18, 07 cze 2025

Hania, powiedz mi proszę czy hortka pnąca szybko u Ciebie rośnie? Moją zabił bluszcz na etapie sadzonki, ale bardzo mi się podoba i dumam gdzie by jej było dobrze.
Gruszka_na_w... 14:38, 07 cze 2025

UrsaMaior napisał(a)
Hania, powiedz mi proszę czy hortka pnąca szybko u Ciebie rośnie? Moją zabił bluszcz na etapie sadzonki, ale bardzo mi się podoba i dumam gdzie by jej było dobrze.

Ona rośnie zgodnie z informacjami przekazanymi przez Toszkę. Pierwsze trzy lata potrafi stać w miejscu, a potem zaczyna się wspinać. Swoją tnę od trzech lat, żeby utrzymać ją w ryzach. Pionizuje ją jedynie niewysoki stelaż z tyczek bambusowych.
U mnie rośnie na bardzo trudnym stanowisku; nie dość że pod okapem, to dodatkowo w miejscu, gdzie był pobudowlany ugór. Bluszcz rzeczywiście może utrudniać życie innym roślinom.

Kilka dziewczyn na forum (Mira z wątku Ogrodowy spektakl trwa) miało je posadzone u stóp drzew z wysokim pniem (były podkrzesane).
Gruszka_na_w... 14:42, 07 cze 2025

Basieksp napisał(a)

Podobają mi się te zdjęcia Duże, zdrowe hosty, a na drugim zdjęciu fajne wyglądają te pnie drzewa a za nimi byliny
A co do piwonii, to zdecydowanie za krótko kwitną. Moje dodatkowo mają codziennie obfite opady deszczu, kwiaty szybko opadną, chociaż jeszcze się nie rozwinęły, niektóre pod ciężarem wody, już zaczynają się pokładać.

Ślimaków w tym sezonie jest niewiele. Dopiero dzisiaj widziałam pierwszego golasa. Sporo było opadów. Znikoma ilość upalnych dni (ze dwa) też wpływała korzystnie na kondycję roślin.
U mnie najdłużej kwitną piwonie Bowl of Beauty. Zdarzało się, że miały kwiaty pod koniec czerwca.
Gruszka_na_w... 14:44, 07 cze 2025

Magara napisał(a)
Haniu, kwitnienie u Ciebie to dla mnie jakaś abstrakcja, tak bardzo mój ogród jest "w tyle" Ale bardzo lubię oglądać, bardzo, bardzo

Cieszę się, że zaglądasz. U mnie też kwitną niezapominajki. Muszę je wyrywać, bo bardzo się wysiewają. Inne rośliny kwitną zgodnie z kalendarzem. Pogoda sprzyja długiemu kwitnieniu.
UrsaMaior 16:44, 07 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ona rośnie zgodnie z informacjami przekazanymi przez Toszkę. Pierwsze trzy lata potrafi stać w miejscu, a potem zaczyna się wspinać.

Ok, czyli nie sprinterka... Muszę posadzić, widziałam ładny okaz z połączeniu z różą o drobnych kwiatkach i nie mogę przestać o tym myśleć