Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

anbu 21:02, 02 mar 2017

Haniu u Cię wiosna pełną parą! Przyszłam tymi cudami wychodzącymi z ziemi oko nacieszyć
roma2 17:57, 03 mar 2017

Świetne zieloności i nie tylko zieloności wyłażą. Haniu, ja prosta kobieta jestem! Skoro na mój wpis, że mój mąż się chce zimozielono osłaniać, napisałaś, że będzie u Was przesadzanie (i to jakie!) świerków w tymże celu, zrozumiałam, iż sugerujesz bym się osłaniała . Zimozielono! Teraz czekam na propozycje roślin . Od tła!
Jana 21:03, 04 mar 2017

i jak wysiewy? co wysiałaś? dziś sobota
Gruszka_na_w... 18:39, 05 mar 2017

Aniu, już nawet nie trzeba szukać oznak wiosny. Same rzucają się w oczy.

Roma, do zimozielonych osłon wykorzystałam 3 szmaragdy na frontowej przy furtce, 2 szmaragdy do przesłonięcia drewutni, 4 daglezje w narożniku, 2 świerki serbskie na frontowej i 4 jako przesłona sąsiadowego tarasu. W żywopłocie nieformalnym jako zimozielone akcenty wykorzystałam 3 choiny kanadyjskie, jodłę europejską i kilka serbów. Jeśli masz cieniście i wilgotno, to fajna jest choina- wiesz już, że można ją ciąć. Bardzo ją lubię za delikatność. Piękne i naturalne są świerki serbskie. Jakoś nie miałabym sumienia ich ciąć. Tuje to już inna bajka- wprowadzają specyficzny akcent- dla mnie trochę sztuczny. Ale ich zaletą jest wąski pokrój i szybkie tempo wzrostu.
4-letnie daglezje w narożniku, na drugiej fotce jako tło 4-letnia choina i wsadzony parę dni temu świerk serbski.

Jana działałam! W następnym poście będzie sprawozdanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 19:06, 05 mar 2017

Ha! Haniu. Tam gdzie planowany żywopłot patelenka, słońce cały dzień. W przyszłym tygodniu zmuszę męża do rysunków, co gdzie i jak. Choiny uwielbiam i planuję im przygotować miejsce przed domem, na wjeździe. No właśnie, skąd możesz wiedzieć co tam mi sie kluje? Poprawię się i rozrysujemy (w sensie mąż). Będzie łatwiej podpowiedzieć. U mnie wiosnenka się ociąga. U Ciebie już wiosenna buzia, u mnie wlecze się jej ogonek...
Gruszka_na_w... 19:11, 05 mar 2017

Cały tydzień marzyłam o takim weekendzie. I było tak jak sobie wymarzyłam! Słonecznie, cieplutko, trochę wiało, ale wideł nie porwało. Bardzo pracowicie spędziłam ostatnie trzy dni. Nie miałam nawet czasu na buszowanie po forum.

W piątek wykorzystałam obecność pacholęcia do przemieszczenia dwóch serbów na frontowej. Nie jestem zwolenniczką zmiany nasadzeń, ale w tym przypadku korekta była niezbędna. Mam nadzieję, że serby mi to wybaczą. Przy okazji uporządkowałam całość rabaty. Zrobiłam oprysk miedzianem na różach i bukszpanach, na wrzosowisku i w sadzie. Spryskałam promanalem świerki, graby i wiązy. Rozsypałam granulowany obornik koński wokół hortensji i rododendronów. Oczyściłam w środku żywotniki. Do zrobienia mam jeszcze oprysk promanalem w sadzie i na bukszpanach.
W sobotę zarezerwowałam sobie czas na prace w warzywniku. Pacholę zwałowało powierzchnie trawiaste w całym ogrodzie włącznie z częścią warzywną. Odświeżyłam kanciki. Uporządkowałam grządki z truskawkami. Wysiałam koper, wieloletni szczypiorek, dwie odmiany pietruszki na natkę. Przycięłam tymianek.
Na drugiej rabacie wysiałam bób, zielony groszek i wczesną marchew. W rządki z marchewką w odstępach wysiałam nasionka rzodkiewki. Ta druga szybko kiełkuje i ułatwia pielenie- miejsce wysiewu nasion jest widoczne.
Na rabacie, gdzie siałam jesienią wschodzi już czosnek, ładnie rośnie szpinak. Nie widać jednak sałaty. Wysieję ją ponownie, a na ryneczku kupię kilka sadzonek, żeby przyspieszyć własne zbiory.
widok na warzywnik ze ścieżki wejściowej

rabata z truskawkami

Warzywnik założony jest nad drenażem POŚ. 3 lata temu była tam bardzo gliniasta gleba. Jej użyźnianie zaczęłam od przekopania na głębokość dwóch szpadli, wsypywanie w rowki piasku, wysiew zielonego nawozu. Każdego roku przekopywałam z ziemią pozostałości po fasolce szparagowej, dyni, cukini, bobie, zielonym groszku. Starałam się zostawiać w glebie korzenie porów. Zimą sypałam tam popiół drzewny. Struktura ziemi bardzo się zmieniła. Mimo że to dopiero marzec, spokojnie mogłam wzruszyć ziemię widłami i przegrabić. W połowie miesiąca, jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające, posieję pietruszkę i posadzę cebulę dymkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:16, 05 mar 2017

Roma, tylko nie wystrasz kolegi małżonka tą koniecznością rysunków.
Może zrób mu plan działki i nasadzenia w formie luźnych elementów na mniejszych karteczkach. Będzie sobie mógł te przesłony przestawiać bez konieczności ponownego malowania całości.
roma2 19:31, 05 mar 2017

Haniu to fan wszelakich rysunkowych kombinacji. Wgrał mi sto tysięcy progamów do rysowania. Ale ja mam problem. Z sobą. Nie mam kompletnie wyobraźni przestrzennej. Nigdy nie myślałam, że mam taki feler. Zawsze myślałam, że mam wyobraźnię nieograniczoną. I wszystko wymyślę. Dopiero w zetknięciu z ogrodem, nie tyle dowiedziałam się, co poczułam, że bujna wyobraźnia nie oznacza wyobraźni przestrzenej. Ja wiesz.. taki motylek.... A tu konkrety potrzebne. Męża inżynierowa dostanie zadanko i pomoże bidulce (iii, gdybym Mu tak zasunęła obśmiałby się jak norka). Buziaki.
Gruszka_na_w... 19:34, 05 mar 2017

Najbliższy tydzień ma być typowo marcowy. Postanowiłam więc wykorzystać sprzyjające dzisiaj warunki pogodowe na dalsze prace. Odświeżone zostały dwie pergole. A potem obułam stópki w niezwykłej urody buciki, w rękę pochwyciłam kostur dla utrzymania równowagi i pielgrzymowałam po trawiastych powierzchniach. Jednym słowem zabieg areacji mam już za sobą. Starałam się nie patrzeć w kierunku sąsiednich działek. Mam mocne podejrzenia, że w kategorii dziwactwo roku zdobyłam kolejne punkty.

Stąpając sobie niespiesznie zauważyłam, że startują już róże pomarszczone. Magnolii udało się przetrwać zimę. Pięknie zielenią się ozdobne czosnki; zzieleniały liście tulipanów

a żurawki wnoszą do ogrodu sporo koloru

Gruszka_na_w... 19:40, 05 mar 2017

Roma, Ty szczęściaro. Odpadnie Ci najgorsza robota. Życzę udanego planowania.

Z uwagą obserwuję swoje turzyce. To mój debiut- jeśli chodzi o ich uprawę. Zobaczymy, czy będzie udany.
Najlepiej wyglada ta. To chyba evergold.

Te dwie trochę gorzej

Najsłabiej wygląda Ice dance. Może dlatego, że najmocniej ją dzieliłam przy sadzeniu. Jej zdjęć nie robiłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies