Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

kamila66 22:03, 06 mar 2017

Warzywniak wygląda super wpisany w ogród idealnie
AgataP 09:09, 07 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Odkryłam słodycz w warzywach- takie są moje doświadczenia po konsumpcji własnej produkcji.

I ja też na to liczę u siebie
Warzywnik piękniutki
Gruszka_na_w... 18:23, 07 mar 2017

Kamilko, Agatko, własny warzywnik to jest to!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:43, 07 mar 2017

Nic nie wyszło z dzisiejszych planów. Miałam zamiar kontynuować wzruszanie ziemi na rabatach. Barowa pogoda i deszcz skutecznie mnie zniechęciły do prac na zewnątrz. Ogarnęłam tylko rabatę na skarpie przy pergoli.

Tuje będą tworzyły przesłonę części prywatnej ogrodu przed wzrokiem przechodniów.

Prawie wszystkie róże już startują. Jeśli trafi się pogodny dzień, to przytnę odmiany okrywowe One są żelazne i w razie zmienności aury dadzą sobie radę.

Ruszył bez koralowy i tawlina jarzębolistna. Bez był marny w ubiegłym roku. Dopieściłam go obornikiem i podlewaniem. Jego liście trochę przypominają listki klonów japońskich. Mam nadzieję, że w tym sezonie się ogarnie.

Z krzewów o jadalnych owocach najbardziej rozwinięta jest jagoda kamczacka. Nie dziwota, skoro owocuje już w maju. Dereń jadalny już pokazuje kolor kwiecia. Ciekawe, czy w tym roku doczekam się pierwszych owoców.

Rabaty frontowe, mimo ściętych traw, prezentują się w miarę przyzwoicie. Teraz urozmaicają je różanecznik, iglaki, żywotniki, ostrokrzewy, trzmieliny i żurawki. Kwitną tam przebiśniegi. Czekam na narcyzy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dzidka 18:54, 07 mar 2017

Tuje mnie trochę maskowały! Atrakcyjniej wyglądałam w tej bluzie XXL, kolczastych buciorach na nogach i z kosturem w ręku. Zgłoszę się na casting, jeśli będą poszukiwali Baby- Dziwo.
Odkryłam słodycz w warzywach- takie są moje doświadczenia po konsumpcji własnej produkcji.

Oj, nie tylko TY się nadajesz do tej roli
A warzywnika można ci pozazdrościć.
roma2 19:03, 07 mar 2017

Haniu podziwiam umiejętność takiego pięknego dopasowania w ogrodzie. Tu wszystko "gra" i jest na swoim miejscu. Naprawdę podziwiam ogromnie. Najwyższym stopniem podziwu w mojej rodzinie jest słowo "skwapnie". To słowo, u mojej małej wtedy córeczki, oznaczało, że nie tylko wszystko jest jak trzeba, ale i..., a może przede wszystkim, ogromne zadowolenie (zadowolenie podkreślam, nie chwilowy zachwyt). Także, jak dla mnie jest skwapnie.
Gruszka_na_w... 19:13, 07 mar 2017

Dzidko, Romo- lejecie miód na moje serce. Wciąż tkwię w oczekiwaniu, czy wszystkie ogrodowe puzzle złożą się w całość.
"Skwapnie"- zapamiętam, choć wydaje mi się, że już to słowo obiło mi się o uszy.

Bytność na Ogrodowisku mnie pokrzepia- tutaj nic nie jest dziwne.
Ani lampki czołowe do nocnych poszukiwań opuchlaków, ani odkurzanie bukszpanów, ani wysiew kilkudziesięciu odmian roślin na parapetach.
roma2 19:22, 07 mar 2017

Obiło się o uszy? Pewnie gdzieś u mnie . Wierz mi, że nigdy nie jest nadużywane! Ma specjalne znaczenie.
frezja 19:24, 07 mar 2017

Ani lampki czołowe do nocnych poszukiwań opuchlaków, ani odkurzanie bukszpanów, ani wysiew kilkudziesięciu odmian roślin na parapetach.

Ani wygibasy z aparatem w ogrodzie )
AgataP 19:38, 07 mar 2017

Mnie udało się myknąć na chwilę do ogrodu Bylinówka czysta, przygotowana do nawożenia. Może jutro uda mi się wysprzątać byliny z różanki.
powoli co celu