Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 19:48, 09 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ewo, widziałaś tę jabłonkę na żywo? Nie wiem ile sztuk planować na te 6 m. A co byś tam widziała poza jabłonkami?

Niestety nie, ale Ewa Pszczółka mi ją kiedyś poleciła jako bardzo zdrową i niedużą. Ona ją chyba ma

Acha, a co poza jabłonkami? Bez czarny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 19:52, 09 mar 2017

Bez będzie tam zieleniał i za szeroki jest. Koła samochodu muszą jechać 20 cm od krawężnika. To północno-wschodni narożnik działki. Budynek ma 5 metrów wysokości. Rabata podchodzi prawie do narożnika budynku. Kiedy tuje podrosną słońce będzie tak ok. 11 -15 po całości, a potem stopniowo zacznie się zacieniać. Najszybciej od prawej strony.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 20:21, 09 mar 2017

W takim wypadku jablonki lepiej tam powinny pasować. Chociaż gdzieś na zdjęciach tu na forum, widziałam formowany bez czarny Eva i on był śliczny, kompaktowy. I to nie było u Katel, tylko u kogoś innego. Jak znajdę to wrzucę linka.
Acha, nie wiem, czy masz świdośliwy. Mogłabyś tam ewentualnie posadzić też kolumnową świdośliwę Obelisk. Nie jestem tylko pewna, czy będzie nawiązywać do całości. Mam ją teraz trzeci sezon i jest ładna kompaktowa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 20:35, 09 mar 2017

Te jabłonki dać 3, czy inaczej?
Gubię się w rabatach geometrycznych i małych. Nie można poszaleć. To jedyne miejsce, gdzie nie sprawdził się kontrolowany bałagan.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 20:39, 09 mar 2017

3 na sześć metrów powinny być akurat Chcesz do nich hortki w nogi?
Gruszka_na_w... 21:02, 09 mar 2017

No właśnie się Ciebie dopytuję, co tam dać.
Na obu frontowych i na przedpłociu są pogrupowane hortki. Dobrze tam rosną. Nigdzie nie rosną w szpalerze, a tu ze względu na niewielką szerokość wypadałby szpaler.
Jana 21:06, 09 mar 2017

ja też za jabłonką też lubie nieformalny styl, ostatnio Agata pokazała jarzębinę Autumn spire, zapadła mi w pamięć muszę luknąć co to za jabłoń
Gruszka_na_w... 21:09, 09 mar 2017

Jarząby Agatki widziałam. Piękne są. U mnie w okolicy ich nie ma, a te w sklepach internetowych mają powalające ceny.
Jana 21:13, 09 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jarząby Agatki widziałam. Piękne są. U mnie w okolicy ich nie ma, a te w sklepach internetowych mają powalające ceny.
ceny nie widziałam ale mnie też marzy się taki szpaler jarzębin przed domem
Anda 21:15, 09 mar 2017

Heh Hortki ale jakie? Na pewno nie Anabelki. Najlepsze by chyba były Endless Summer albo Four Seasons. Nie są zbyt duże i kwitną też na pędach jednorocznych.
Chociaż tak naprawdę, to podsadzilabym je inaczej. Wiosną cebulowe w dużych ilościach, bardziej narcyzy niż tulipany, potem anemony i orliki, potem nie wiem, może ślazy jakieś niższe, trzeba by pomyśleć, a potem zawilce w dużej masie. Gdzie niegdzie bukszpany koliste, ewentualnie przywrotniki te mniejsze i koniec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies