Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:40, 09 mar 2017

Dumam
Ta jabłoń rośnie szeroko (3- 5 metrów). Trzy to może byc za dużo. Boję się, że jesli się rozrośnie, to nie wjadę do garażu. Ciąć tych ozdobnych jabłonek nie zalecają. Tych hortensji nie znam i u siebie nie widziałam. Mam na stanie Polar bear, grandiflorę, limkę i vanilikę. Anabelki rosnąw innej części ogrodu. Przewrotnik mam. Z zimozielonych mam choinę Jeddeloh. Bukszpany właśnie wysadziłam z frontu.
Całe szczęście, że większość ogrodu stworzyłam ad hoc. To strasznie męczące takie gdybanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 21:53, 09 mar 2017

No ba
Gdyby mucha miała kolorowe skrzydła to by była motylem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anka_ 07:17, 10 mar 2017

Anda napisał(a)
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
makadamia 08:41, 10 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dumam
Całe szczęście, że większość ogrodu stworzyłam ad hoc. To strasznie męczące takie gdybanie.

Coś wiem o tym
Niestety, u mnie podejście ad hoc się nie sprawdziło.
Ciekawe czy podejście ad planum da lepsze efekty

Gruszko, ja mam jeszcze takie swoje osobiste uprzedzenia: tuje sąsiada ładne ale ta siatka, mimo że niby nie rzuca się w oczy, bardzo nie teges.

Widzę dwa wyjścia:
- puścić na nią trzmielinę - wolno rośnie ale w końcu zarośnie i nie zrobi takiego buszu jak inne pnącza lub

- zamiast kolumnowych drzewek, zrobić takie drzewka prowadzone na płasko w szpalerze, jak ostatnio u siebie pokazywałam; na efekt też trzeba będzie niestety poczekać.

Ten bez to black lace? Zachwyca mnie na każdym zdjęciu na którym go widzę. To jedyna duża roślina z ciemnymi liśćmi która mi się podoba
AgataP 09:03, 10 mar 2017

Anda napisał(a)
No ba

Ewka, jak przeczytałam to synowi przy śniadaniu to mnie opluł ze śmiechu - siedzi naprzeciwko przy stole no naprawdę gdyby tylko mucha o tym wiedziała hahaha
Anda 09:06, 10 mar 2017

AgataP napisał(a)

Ewka, jak przeczytałam to synowi przy śniadaniu to mnie opluł ze śmiechu - siedzi naprzeciwko przy stole no naprawdę gdyby tylko mucha o tym wiedziała hahaha

Takie oto "mądrości" wieczorami wypisuję Cieszę się, że się spodobało Pozdrawiam synka
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 09:10, 10 mar 2017

makadamia napisał(a)

Coś wiem o tym
Niestety, u mnie podejście ad hoc się nie sprawdziło.
Ciekawe czy podejście ad planum da lepsze efekty

Gruszko, ja mam jeszcze takie swoje osobiste uprzedzenia: tuje sąsiada ładne ale ta siatka, mimo że niby nie rzuca się w oczy, bardzo nie teges.

Widzę dwa wyjścia:
- puścić na nią trzmielinę - wolno rośnie ale w końcu zarośnie i nie zrobi takiego buszu jak inne pnącza lub

- zamiast kolumnowych drzewek, zrobić takie drzewka prowadzone na płasko w szpalerze, jak ostatnio u siebie pokazywałam; na efekt też trzeba będzie niestety poczekać.

Ten bez to black lace? Zachwyca mnie na każdym zdjęciu na którym go widzę. To jedyna duża roślina z ciemnymi liśćmi która mi się podoba

Nawet nie zwróciłam uwagi że tam są przęsła panelowe - masz rację Asia.
Ja z gruntu nie przepadam za tujami w ogóle, ale to sąsiadowe i dają tło więc czemu nie. Więc jeśli Gruszeczka chce jeszcze słuchać naszych podpowiedzi to może - drzewka kolumnowe jak najbardziej i jeśli nie będą cieniować tyłu rabaty to może szpaler przy siatce z berberysu erecta?
Latem zielony, jesienią zapłonie na tle tujek sąsiada. Z przodu wtedy coś innego niż hortki... chyba że połączyć hortki i erecte. Ale to tylko luźny pomysł. Mnie erecta strasznie sie podoba i na pewno go dodam do swojego ogrodu
margaretka3 09:15, 10 mar 2017

Haniu, a może trawy między hortensje, żeby zimą coś siatkę zasłaniało?
anbu 09:43, 10 mar 2017

Przyglądam się dyskusji I...

Ewo śliczna ta Endless Summer i Four Seasons.
Na pędach jednorocznych tzn. że mogę ciachać na wiosnę i będą w tym samym roku kwitły? Wytłumaczcie blondi
AgataP 09:51, 10 mar 2017

anbu napisał(a)
Przyglądam się dyskusji I...

Ewo śliczna ta Endless Summer i Four Seasons.
Na pędach jednorocznych tzn. że mogę ciachać na wiosnę i będą w tym samym roku kwitły? Wytłumaczcie blondi

Ciachasz nisko i co roku kwitną