Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Margerytka40 19:20, 28 kwi 2017

Haniu ,jakie derenie posadziłabyś jako żywopłot przy ogrodzeniu . Miotam się między d.sibrica,d.flaviramea a ewentualnie d.midwinter fire. Wiem,że jakieś u Ciebie rosną,próbowałam szukać ale nie mogę znaleźć.
Makusia 19:27, 28 kwi 2017

Upss! Dokładnie!
Gruszka_na_w... 19:43, 28 kwi 2017

Margerytka40 napisał(a)
Haniu ,jakie derenie posadziłabyś jako żywopłot przy ogrodzeniu . Miotam się między d.sibrica,d.flaviramea a ewentualnie d.midwinter fire. Wiem,że jakieś u Ciebie rosną,próbowałam szukać ale nie mogę znaleźć.

One są u mnie bądź fragmentem tzw. żywopłotu nieformowanego tzn. nieciętego- te rolę pełni dereń Sibirica ze względu na piękny kolor gałęzi zimą.Bądź też są posadzone na rabacie brzozowej lub luzem na rabatach. Flaviramea 1 szt. rośnie koło brzóz.Ma oliwkowe gałązki. Lubi łapać lekkiego grzyba na liściach i gałązkach. Mam też odmianę Variegata i Elegantissima. Te rozjaśniają rabatę dzięki biało upstrzonym liściom, ale wybarwienie gałęzi zimą mają słabsze.Mam jeszcze odmianę Aurea o żółtawych listkach.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Warmia 19:48, 28 kwi 2017

Ojojoj, nie ładnie ze strony przyrody
Gruszka_na_w... 19:48, 28 kwi 2017

Makusia, Gosiek, upss stopniał. Mży.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 19:51, 28 kwi 2017

Oooo śnieg rzucili, tym razem do Ciebie tylko kolejek nie widać
Serio mam wrażenie, że tam w górze jest jakiś magazyn śniegu i trzeba rozdysponować po Polsce co by dodatkowych kosztów magazynowania nie było
Margerytka40 19:56, 28 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

One są u mnie bądź fragmentem tzw. żywopłotu nieformowanego tzn. nieciętego- te rolę pełni dereń Sibirica ze względu na piękny kolor gałęzi zimą.Bądź też są posadzone na rabacie brzozowej lub luzem na rabatach. Flaviramea 1 szt. rośnie koło brzóz.Ma oliwkowe gałązki. Lubi łapać lekkiego grzyba na liściach i gałązkach. Mam też odmianę Variegata i Elegantissima. Te rozjaśniają rabatę dzięki biało upstrzonym liściom, ale wybarwienie gałęzi zimą mają słabsze.Mam jeszcze odmianę Aurea o żółtawych listkach.

No właśnie chyba zdecyduję się na sibrica. Czy one ładnie wyglądają też latem? Wiadomo,atrakcja jest zimą ale zależałoby mi żeby latem też było jako tako. Chciałabym je lekko formować ,ale tak żeby zachowały swój pokrój.
elka_ 19:58, 28 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na granicy strefy 6a i 6b. Z atlantycką masa powietrza nad głową. Rzadziej z arktyczną.

Piękne zdjęcia

Ja 6b a może nawet 7a, a wszystko jakieś opóźnione
margaretka3 20:04, 28 kwi 2017

Haniu, ale że śnieg to dzisiaj???
A u mnie wiadrami woda z góry się leje
Bogdzia 21:55, 28 kwi 2017

Piekny ogród bez sniegu i ze sniegiem , wolę ten bez.