Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

natka098 22:00, 28 kwi 2017

Nie spodziewałam się u Ciebie śniegu. Wszystko masz tak zaawansowane w rozwoju.
Napia 01:00, 29 kwi 2017

Kiedy patrzę na twój warzywnik, to widzę, że jestem w polu i czas się brać do roboty. Marchew i pietruszka jakoś słabo mi wzeszły, chyba raz jeszcze posieję.
Zdecydowanie podoba mi się Twój ogród, śnieg jakby mniej...
Mala_Mi 08:20, 29 kwi 2017

Całą zimę śniegu nie było, to musi się wyrównać ilość opadów.. tylko dlaczego teraz???
Gruszka_na_w... 12:39, 29 kwi 2017

Margerytka40 napisał(a)

No właśnie chyba zdecyduję się na sibrica. Czy one ładnie wyglądają też latem? Wiadomo,atrakcja jest zimą ale zależałoby mi żeby latem też było jako tako. Chciałabym je lekko formować ,ale tak żeby zachowały swój pokrój.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=81
3 zdjęcie od góry w pierwszym moim poście- tam są derenie sibirica- latem to neutralna zieleń, podsadzone ciętą mahonią.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Radziu2013 14:17, 29 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, wczoraj zaplanowałam sobie piątkowa wizytę na lokalnym ryneczku. Miałam zamiar zakupić flance selera i pora. Nie wyszło.

Ja pierdziu idzie na głowę dostać
Gruszka_na_w... 17:28, 29 kwi 2017

elka_ napisał(a)

Ja 6b a może nawet 7a, a wszystko jakieś opóźnione

Elu, w ubiegłych latach zima była nienormalnie krótka. Rozpuściliśmy się w oczekiwaniach. W tym roku jest normalnie. Opady wiosną to dla ogrodu błogostan. Nie pamiętam tak długo kwitnących cebulowych. Susze wiosna powodowały, że tulipany kwitły parę dni.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:46, 29 kwi 2017

Dziewczyny, Radku Kiedy się tak przyglądam temu kawałkowi przyrody wokół mnie w postaci mojego ogrodu, to dochodzę do wniosku, że wszystko jest w normie. Jedyną rośliną, która ucierpiała z powodu przymrozków jest serduszka. Na krzewach tylko najświeższe przyrosty mają drobne przemarznięcia. Rośliny świetnie znoszą zmienność aury.
Dziękuję sama sobie, że w momencie zakładania ogrodu nie dałam się ponieść pomysłowi nawożenia obcej ziemi. Pewnie nie miałabym jej jak przeorać z glebą rodzimą i miałabym teraz problem z podtopieniami trawnika i rabat. W żadnym miejscu nie gromadzi się woda. Warto było pomęczyć się z noszeniem piasku, mieszaniem go z tą moją gliną, przekopywania na dwa szpadle, sianiem nawozów zielonych.
Doświadczeni ogrodnicy bez przerwy powtarzają nam na forach: najważniejsze jest przygotowanie gleby.
Ogród dzisiaj- jakby nigdy nic.

Jabłoń rajska Ola

Pączkują piwonie. Sporo owadów odwiedziło dzisiaj ogród.

Gruszka_na_w... 17:53, 29 kwi 2017

Imperata RB i hakone

Wciąż tulipany- ależ cieszą oko.

sasanka i płomyk szydlasty

Bez czarny Black lace fajnie wygląda na tle kwitnących tawuł.Na rabacie po zachodniej stronie domu jeszcze pustawo.

Gruszka_na_w... 17:59, 29 kwi 2017

Napia napisał(a)
Kiedy patrzę na twój warzywnik, to widzę, że jestem w polu i czas się brać do roboty. Marchew i pietruszka jakoś słabo mi wzeszły, chyba raz jeszcze posieję.

Szpinak i czosnek to efekt jesiennych prac. Bób, groszek, koper, pietruszkę, marchewkę i rzodkiewkę wysiewałam na początku marca. Kiełkują mi teraz wysiewane pod koniec marca buraki. Pietruszka i marchewka bardzo długo kiełkują. Może daj im jeszcze czas. Podczas tego weekendu chciałabym wysiać fasolkę szparagową i posadzić pory oraz selery. Może się uda.
Gruszka_na_w... 18:04, 29 kwi 2017

Ku pamięci wklejam zdjęcie posadzonego na zewnątrz ambrowca. Brakowało mi po tej stronie dużego drzewa. Może doczekam tego efektu. Zadowolona jestem z grabów fastigiata.

Pastorały na koniec.

Dzisiaj przerzuciłam kompost, skosiłam trawniki i zaczęło padać. Może jutro uda się popracować w warzywniku. Udanego długiego weekendu !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies