Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:30, 01 maj 2017

Figielka napisał(a)

Niskie,kulkowate , coś jak u ciebie na stronie 356.Myślałam o plamach 5-7 sztuk. Mam jeszcze lawendę , kocimiętkę w dużych ilościach.

Tawuła jest naturalistyczna, zwiewna. Te berberysy to odmiana bagatelle. Mam je tylko na froncie. Wsadzone są jako towarzystwo dla hortensji, imperaty cylindrycznej i rozchodników. Osobiście nie przepadam za rytmicznym powtarzaniem roślin. Nie masz ogrodu formalnego.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 02 maj 2017

Plan na długi majowy weekend został wykonany. Ranek zapowiadał nieciekawy dzień. Niebo zaciągnięte było szarymi chmurami. Wpłynęło to na moje zapędy zakupowe na lokalnym ryneczku. Zakupy z parasolką w tłumie ludzi nie należą do moich ulubionych działań. Za niecałe 10 zł zostałam posiadaczką 25 selerów, 50 porów w odmianie letniej i zimowej, 6 brukselek i tyluż sałat. Doszłam do wniosku, że zabawa w wysiew domowy w moim przypadku nie ma sensu. W życiu nie udałoby mi się wyhodować tak ładnych sadzonek. Za kiepskie warunki świetlne. Pod wieczór zrobiło się na tyle przyjemnie, że sadzonki znalazły się w miejscu docelowym.

Kupiłam też sadzonki kocanki i bakopy. Obsadziłam dwie donice na taras. Na jutro zostawiłam sobie 3 pojemnik. Stokrotki i bratki wciąż mają się dobrze.

W ogrodzie widać i czuć maj. Rośliny rosną w oczach. W powietrzu unosi się zapach kwitnących mahonii i tawuł. Szybko przyrastają parzydła. Nawet podmarznięta serduszka dumnie się pręży.

Nadchodzi czas lilaków. Na zdjęciu odmiana Palibin. Mam posadzone 3 krzaczki w trójkącie.Kwitnie klon pensylwański.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:06, 02 maj 2017

I takie tam, co wpadły w oko me

Warmia 21:09, 02 maj 2017

Ogród prezentuje się pięknie. U mnie rośliny zatrzymały się, albo tak wolno rosną, że jest to praktycznie niezauważalne.
Radziu2013 21:53, 02 maj 2017

Ależ piękne zdjęcia z tymi hortkami

A pupil jakiej rasy? Bo się mi podoba
Gruszka_na_w... 22:16, 02 maj 2017

Radziu, to suczka wielorasowa. Wzięta ze schroniska po rocznej tam bytności. Z obgryzionym tam ogonem. Ma w sobie coś z goldena, serce wielkie jak dzwon i kolosalną cierpliwość do miziających ją dzieci. To mój czwarty pies, a raczej czwarta suczka ze schroniska. Wszystkie były niesamowicie nam oddane.
Radziu2013 22:18, 02 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Radziu, to suczka wielorasowa. Wzięta ze schroniska po rocznej tam bytności. Z obgryzionym tam ogonem. Ma w sobie coś z goldena, serce wielkie jak dzwon i kolosalną cierpliwość do miziających ją dzieci. To mój czwarty pies, a raczej czwarta suczka ze schroniska. Wszystkie były niesamowicie nam oddane.

Teraz to już ją kocham
Gruszka_na_w... 22:21, 02 maj 2017

Ja też
Johanka77 22:27, 02 maj 2017

Widzę, że u Ciebie dziś też donicobranie Jak na porządną majówkę przystało!
Gosiek33 08:49, 03 maj 2017

Sunia bardzo mądrą ma minę

Kocanki już w ogrodzie? U mnie chyba jeszcze by przymarzły, nawet na targu jeszcze ich nie były, tylko pędzone w ogrodniczym sklepie.

Posadziłam wczoraj w końcu imperatę, czy bardzo Ci się rozłazi?

Na końcu tych co w oko Ci padły masz tulipany z fioletowymi pędami i ołówkowym kształcie, wiesz co to za odmiana?