Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:06, 09 cze 2017

iwonkap napisał(a)

Podpytam czy masz jakieś swoje ulubione odmiany ?

Sama ich nie wysiewam. Na lokalnym ryneczku kupuję gotowe sadzonki. Smakują mi wszystkie. Ale jeśli lubisz odmianę Malinowy, to jest też jego karłowa odmiana.
Zauważyłam, że rzadko zwracam uwagę na nazwy odmianowe. Tak mam z bylinami. Widocznie tę skłonność mam też przy warzywach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 14:16, 09 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Agatko, wpisz w forumowej wyszukiwarce słowo Adirondack i odznacz pokaż posty. Wyświetlą się wstawiane przeze mnie zdjęcia.

Obejrzałam - nic mi nie przeszło, zakochałam się w niej już wiosną
Czy ona nadawałaby się do formowania w kształcie łuku nad przejściem?
coś mi takiego wpadło do głowy nie chce z niej łatwo wyjść
Gruszka_na_w... 14:48, 09 cze 2017

Nie mam pojęcia. Trzeba by spytać Pszczółki. Anglicy sadzą ozdobne w szpalerze i przypinają do drutów, żeby tworzyły płaskie ściany. Nie spotkałam się jednak z tworzeniem z nich łuków. Nie wiem, na ile są giętkie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:06, 09 cze 2017

HAniu eM stwierdził, że wreszcie poczuł się doceniony za swoje plantatorstwo
W szale radości postanowił również zrobić własny kompostownik
Jana 22:18, 09 cze 2017

ja marzę o kompostowniku, muszę tylko poczytać jak go zbudować i jak zrobić kompost no chyba jednak ogrodniczo dojrzewam
Kasya 22:36, 09 cze 2017

Pomidorów w zasadzie nie muszę palikować. Specjalnie sadzę odmiany karłowe samokończące. Te wysokie dosyć późno wchodziły w okres owocowania, a później jesienia sporo owoców nie zdążyło dojrzeć. Krzaki łapały mi zarazę ziemniaczaną. Od paru lat sadzę karłowe i koktajlowe. Z tych pierwszych owoce mam już na początku lipca. Nie chorują i zbiory mam do końca sezonu.

a moze rzucisz jakis nazwy ?
Gruszka_na_w... 22:50, 09 cze 2017

Makusiu, dlaczego chce mieć własny? Obawia się o możliwość wysypu ziemniaków? Napiszę krótko: Piękne masz perspektywy.
Jana, nie wyobrażam sobie ogrodu bez kompostownika. Miałam go już od etapu budowy fundamentów.

Kasya 22:55, 09 cze 2017

Makusiu, dlaczego chce mieć własny? Obawia się o możliwość wysypu ziemniaków? Napiszę krótko: Piękne masz perspektywy.
Jana, nie wyobrażam sobie ogrodu bez kompostownika. Miałam go już od etapu budowy fundamentów.

ja mam i nie uzywam, znaczy tylko dorzucam do niego...jest taki beznadziejny ze nie wiem jak sie do niego zabrac
musi miec 2 komory zeby byl uzyteczny
Wendy79 23:03, 09 cze 2017

Haniu, a Ty masz żywopłot grabowy dookoła działki? Czy masz przy nim posadzonego świerka lub jodłę? Jeśli tak, w jakiej odległości?
Gruszka_na_w... 23:07, 09 cze 2017

Kasiu zasadniczo powinien mieć trzy. Mam w tej chwili dwie komory i odczuwam brak trzeciej. Nie mam jak napowietrzać tej zapełnionej pierwszej, bo do drugiej wrzucam bieżące odpady. Kompost trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby był dostępny dla bakterii tlenowych. To one plus dżdżownice zapewniają przerób materii. Jeśli wszystko jest nazbyt zbite, to zaczyna się gnicie i powstaje nieprzyjemny zapach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies