Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:32, 11 cze 2017

vita napisał(a)
Też niechętnie opryskuję chemią, szkoda owadów. Tak bardzo szpecą te podgryzione liście? Na ozdobnych czy na warzywach? Front z zapłociem w dobrej komitywie

Na niektórych różach- zwłaszcza tych pnących. O dziwo hosty w miarę całe. W warzywniku mszyca zeżarła koperek. Inne warzywa wyglądają zdrowo.

Te róże mi podjada

A tej na ostatnim zdjęciu nie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:52, 11 cze 2017

Jedyne nasadzenia formalne w ogrodzie to okółka jagodnika. Aż samą mnie to dziwi. Kostrzewa była u fryzjera. W innych miejscach swobodnie sadzone to, co się nawinęło lub dało podzielić. Czasem o rodowodzie niezwykle pospolitym, ale o jakim zapachu!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Radziu2013 22:57, 11 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A co to za fajne kwiotki?

Pozdrawiam

Gruszka_na_w... 23:06, 11 cze 2017

Radziu, to aster alpejski. Wieloletnia bylina. Bardzo łatwo się ja dzieli.Kupowałam sadzonkę w sklepie internetowym. Rośnie bezproblemowo.
Gruszka_na_w... 23:17, 11 cze 2017

I takie tam na koniec

makadamia 08:07, 12 cze 2017

Jeszcze nie widziałam pęcherznicy z czerwonymi kwiatami

Też mam zagwozdkę z tymi żrącymi: w zeszłym roku, jak nie opryskałam, to parzydła zjadły mi dosłownie całe.

A jeszcze gorzej, że liście poziomek też mi coś podjada. Ale jak tu pryskać coś, co będziemy jeść?
AgataP 09:34, 12 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jedyne nasadzenia formalne w ogrodzie to okółka jagodnika. Aż samą mnie to dziwi. Kostrzewa była u fryzjera. W innych miejscach swobodnie sadzone to, co się nawinęło lub dało podzielić. Czasem o rodowodzie niezwykle pospolitym, ale o jakim zapachu!

ja mam białe goździki - posadzone w warzywniku - ten ich zapach mnie zniewala, wyczuwalny na dużą odległość...
Makusia 22:00, 13 cze 2017

HAniu a czy masz jakiś sposób na mszyce na koperku, czy już nic nie da się na to poradzic? Moj już był taki ładny i nagle go zdeformowało i poskręcało
Gruszka_na_w... 22:51, 13 cze 2017

Makusia napisał(a)
HAniu a czy masz jakiś sposób na mszyce na koperku, czy już nic nie da się na to poradzic? Moj już był taki ładny i nagle go zdeformowało i poskręcało

Próbowałam pryskać roztworem z sody, octu i płynu do naczyń, ale nie pomogło. Też się poskręcał. Wysiałam jeszcze raz. Ale podpatrzyłam, że w tych miejscach, gdzie spadły jesienią nasionka i sam się wysiał, to rośnie zdrowo. Spróbuj część nasionek rozrzucić swobodnie, nie w rządku, nawet między bylinami.
W zeszłym roku najpiękniejszy koper miałam pod klonem.
Gruszka_na_w... 22:57, 13 cze 2017

Agatko, mam te goździki w pobliżu furtki. Zapach faktycznie wyczuwa się z odległości paru metrów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies