Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:15, 09 cze 2017

Wendy79 napisał(a)
Haniu, a Ty masz żywopłot grabowy dookoła działki? Czy masz przy nim posadzonego świerka lub jodłę? Jeśli tak, w jakiej odległości?

Mam go posadzonego od wysokości sadu do narożnika z brzozami, potem wzdłuż całej zachodniej granicy i do połowy długości działki od strony tarasu. Od wysokości tarasu odległość ogrodzenia od budynku robi się coraz mniejsza i szkoda było mi miejsca na żywopłot. Mam posadzoną kalifornijkę, serby i daglezje. Sadziłam jakieś 2 metry od żywopłotu. Iglaste można potem podkrzesywać (obcinać dolne gałęzie), jeśli zaczną pakować się na żywopłot.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
07_Rene 23:29, 09 cze 2017

Też ostatnio przekonałam się do ściółkowania ...
Byłam przeciwna przez nornice, ale stwierdziłam, że nawet bez ściółki nornice się panoszą, więc to bez sensu.
Dziś usunęłam część gęsiówki, bo dopiero pod zadarniającymi się gnieżdżą "dziady". Haniu, wciąż się od Ciebie czegoś uczę. Dziękuję

Wendy79 23:30, 09 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sadziłam jakieś 2 metry od żywopłotu. Iglaste można potem podkrzesywać (obcinać dolne gałęzie), jeśli zaczną pakować się na żywopłot.

My mamy 3 metry szeroką rabatę, to chyba ciężko będzie mi zmieścić na niej jodłę lub świerka?
Gruszka_na_w... 23:40, 09 cze 2017

Zakwitły kosaćce mieczolistne. Mam dwie kępki. Nie kwitną zbyt długo.

Rozwija się róża Souvenir du dr Jamain. Rośnie pod jabłonką ozdobna na rabacie studziennej w towarzystwie białych okrywowych. Najładniej wygląda w pochmurne dni. W słońcu nie widać głębi jej koloru.

Rozrastają się zioła: melisa, mięta, lubczyk, kwitnie tymianek. Za nimi dorasta wieloletni szczypiorek i pietruszka naciowa. Bazylię mam wsadzoną z boku truskawek.

Zrobiłam dzisiaj porządki na półksiężycu z różami. Ścięłam kwiatostany kostrzewom. Do wnętrza rabaty już nie można się dostać. Zakwitła firletka omszona. Do twarzy jej z goździkiem i stipą.

I długa prosta na koniec

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 23:47, 09 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu zasadniczo powinien mieć trzy. Mam w tej chwili dwie komory i odczuwam brak trzeciej. Nie mam jak napowietrzać tej zapełnionej pierwszej, bo do drugiej wrzucam bieżące odpady. Kompost trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby był dostępny dla bakterii tlenowych. To one plus dżdżownice zapewniają przerób materii. Jeśli wszystko jest nazbyt zbite, to zaczyna się gnicie i powstaje nieprzyjemny zapach.

ja caly czas mie wiem co ze swoim zrobic
Gruszka_na_w... 23:48, 09 cze 2017

07_Rene napisał(a)
Też ostatnio przekonałam się do ściółkowania ...
Byłam przeciwna przez nornice, ale stwierdziłam, że nawet bez ściółki nornice się panoszą, więc to bez sensu.
Dziś usunęłam część gęsiówki, bo dopiero pod zadarniającymi się gnieżdżą "dziady". Haniu, wciąż się od Ciebie czegoś uczę. Dziękuję

Kot codziennie przynosi zdobyczne gryzonie. Nie zauważyłam pod ściółką dziur. Czasem napotykam je na krawędzi trawnika i rabaty. Nie rzucam tej trawy bardzo grubą warstwą, po wyschnięciu ma z 1 cm grubości, ale z pewnością mam mniej chwastów w tych miejscach i ziemia jest dłużej wilgotna.
To forum to dla mnie skarbnica wiedzy. Wszelakiej. Co wzięłam od innych, to przekazuję dalej.
Gruszka_na_w... 23:50, 09 cze 2017

Kasya napisał(a)

ja caly czas mie wiem co ze swoim zrobic

Swojego używam do kopczykowania róż, do zaprawiania dołków pod nowe nasadzenia, do ściółkowania drzew w sadzie i krzewów owocowych. Szybko się kończy.
Gruszka_na_w... 23:52, 09 cze 2017

Wendy79 napisał(a)

My mamy 3 metry szeroką rabatę, to chyba ciężko będzie mi zmieścić na niej jodłę lub świerka?

Serba zmieścisz spokojnie. One są właśnie takie popularne, bo tworzą zgrabny stożek o niewielkiej szerokości.
Kasya 00:04, 10 cze 2017

Wendy79 napisał(a)

swierk kaukaski aureospicata polecam
Gruszka_na_w... 00:15, 10 cze 2017

Kasya napisał(a)

a moze rzucisz jakis nazwy ?

Kasiu, Umknęło mi Twoje pytanie -mam miejsce na 25 krzaczków pomidorów. Kupuję 5 koktajlowych i szukam sprzedawców odmian karłowych. Kupuję 4 różne odmiany po 5 sztuk z każdej. Pilnuję nazwy tylko tego malinowego. Nie jestem koneserem pomidorowym. Pomidor ma być słodkawo- kwaskowy z zapachem słońca. Stara już jestem, ot co. Zapamiętywanie podstawowych nazw roślin tak bardzo wyczerpało moje szare komórki, że brakuje już miejsca na zapamiętanie nazw odmian.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies