Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 23:33, 22 kwi 2016

Raduje kolorowa wiosna, na uporządkowany warzywnik łypię zazdrosnym okiem
ta tawuła to jest tawuła wczesna inaczej norweska - tak mi się zdaje bo te Van to kwitną w maju
w każdym razie piękne / tak się wymądrzam bo mam żywopłot z tej tawuły i kwitnie i pachnie/

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 19:15, 23 kwi 2016

mira napisał(a)

ta tawuła to jest tawuła wczesna inaczej norweska - tak mi się zdaje bo te Van to kwitną w maju

Kupowałam ją jako tawułę van houtte'a ))
Ale rzeczywiście masz rację. Sprawdziłam, że ta van ma zupełnie inne listki. No, to teraz już wiem, co mam: tawuła wczesna to jest. Mam jeszcze w grupie pięć tawuł nippońskich-chyba snowmound (o ile to są nippońskie). Mają bardziej sztywne gałęzie i kwitną później.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:00, 23 kwi 2016

U mnie teraz zaczęła kwitnienie szara. Jutro cyknę fotkę to porównam
Gruszka_na_w... 19:49, 24 kwi 2016

Niby słoneczny dzień, ale wiatr był iście arktyczny. Nie ciągnęło mnie dzisiaj do prac ogrodowych.
Wczoraj skończyłam plewienie na rabatach w kształcie półksiężyca. Znalazłam parę niebytów roślinnych. W ubiegłym roku pod świerczkami posadziłam kilka krzewinek modrzewnicy. Zachwycił mnie ich srebrzysty kolor listków i delikatnie różowobiałych kwiatuszków. Są kwaśnolubne, pokrojem przypominają wrzosy. Ostały się dwie sztuki, pozostałe miały zaschnięte gałązki. Zmarniały też azalie. Zimę przetrwały nieźle, a teraz tak jakby zasychały. Robiłam im oprysk i podlewanie florovitem dla kwaśnolubnych. Spróbuję jeszcze podlać mieszanką siarczanu magnezu i potasu. Jeśli się nie uda, to zaakceptuję fakt, że azalii u mnie nie będzie.
Spojrzałam dzisiaj głęboko w oczy kwiatuszkom tawuły wczesnej oraz krzewom tawuły nippońskiej

Fajnie wyglądają młode listki czerwonolistnej pęcherznicy

Posadzona przy ganku hortensja pnąca ma ładne pączki. Z wielka ciekawością czekam na jej kwiatki. Takie zimno na zewnątrz źle wróży plonom w sadzie. Nie wiem, czy pszczółkom chce się zapylać kwiatki na mojej śliwie.

Wczoraj sadziłam rośliny do donic. Mają stać od strony głównego wejścia. Nasłonecznienie jest tam tylko do południa. Wybrałam rośliny, które poradzą sobie w cieniu. Z uwagi na zapowiadane nocne przymrozki musiałam przygotować kapturki na doniczki- nie chce mi się codziennie wnosić tych donic do garażu

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:57, 24 kwi 2016

Ze wszystkich rabat wychylają się kwiaty narcyzów. Już sama nie wiem, które podobają mi się najbardziej.

Czekam jeszcze na ostatnie- zakwitną na rabacie frontowej.
Gruszka_na_w... 20:50, 24 kwi 2016

Do uporządkowania został nam ostatni kawałek działki- ten zaznaczony strzałką.

Od granicy działki do krawężnika jest zróżnicowana szerokość ze względu na skos- przy skrzynce prądowej to 0,5 m, a na wysokości budynku 2,5 m. Do tej pory leżały tam pozostałości budowlane w postaci europalet, piasku i dachówek. Część obsadziłam irysami syberyjskimi, lilakiem węgierskim, żurawkami- nie jest to wersja ostateczna )) bardziej chodziło o to, żeby przestał tam straszyć ugór z perzem. Europalety udało nam się wreszcie sprzedać (żal było je porąbać), na piasek kupiliśmy ładny pojemnik. Pozostało tylko zaplanowanie robót.
Powstała koncepcja ułożenia kostki z boku drewutni. Na niej stanie skrzynia i estetycznie schowane dachówki (może przyjdzie nam kiedyś do głowy, żeby poszerzyć daszek nad tarasem). Na granicy sąsiad ma posadzone tuje. Mnie już odpada robienie tła dla roślin. Posadzę tylko dwie, prostopadle do tujek sąsiada- o tak mniej więcej

Na powstałej przed tujkami rabacie (będzie tam półcień i cień) posadzę hortensje bukietowe Polar Bear, pod nimi choiny kanadyjskie Jeddeloh i kosodrzewinę Pumilo. Puste miejsca uzupełnię albo runianką albo żurawką.
Materiały w postaci kostki są już zakupione. Rośliny czekają w blokach startowych.
Będę chyba musiała przyciąć te hortensje, bo chyba ktoś zapomniał o wiosennym cięciu.

Pozostaje tylko czekać na korzystną aurę. Przyszły weekend ma być znośny.

Berberysy Bagatelle na dobranoc )

Gruszka_na_w... 18:09, 26 kwi 2016

Kolejny bardzo zimny dzień. Wydaje mi się, że rośliny przystopowały. Dobrze, że w ogrodzie pojawiły się kolory. Pięknie jest )) mimo przenikliwego wiatru i strug deszczu czasem przeplatanych promieniami słońca. Wczoraj wczesną nocą udało mi się podejrzeć wschód księżyca.

Dzisiaj udało się skosić kolejny raz trawnik i wypielić rabatkę przystudzienną i tę z glediczją. Sporo kolorów wniosły do ogrodu tulipany.

Część wciąż jeszcze jest w pąkach. Żeby jeszcze słupek rtęci powędrował wyżej, byłoby bosko.
Basilikum 18:17, 26 kwi 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Taką mam nadzieję. Wygląd mu się bardzo poprawił pod wpływem lektury O. )

co to za komin tam sterczy?

Czy ja sie tu juz witalam???
podgladam a owszem i podziwiam fiu fiu
z opinia o Chmielewskiej sie zgadzam. Mam zakaz jej czytania w obecnosci mojego meza a juz calkowity w trakcie jazdy autem (czyli jak on kieruje).
Gruszka_na_w... 18:20, 26 kwi 2016

Powędrowałam dzisiaj z aparatem poza granice działki. Czekam na kwitnienie kalin
Watanabe i hordowiny

Chciałabym już usiąść na ławeczce, pogrzać się w słoneczku

i napawać się wiosennymi widoczkami

Gruszka_na_w... 18:25, 26 kwi 2016

Basilikum napisał(a)

co to za komin tam sterczy?

Czy ja sie tu juz witalam???
podgladam a owszem i podziwiam fiu fiu
z opinia o Chmielewskiej sie zgadzam. Mam zakaz jej czytania w obecnosci mojego meza a juz calkowity w trakcie jazdy autem (czyli jak on kieruje).

Zawsze można się powitać ponownie ))
Lesia mi kolega małżonek zabraniał czytać wieczorowa porą. Moje rżenie wytrącało go z błogiej drzemki ))
Kominek widoczny na zdjęciu to końcowe odpowietrzenie nitki drenażu oczyszczalni. Warzywnik jest położony nad system rozsączania.
Podglądanie ogrodów jest bardzo wskazane. Sprawdziłam, że koi nerw i uspokaja oko )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies