HAniu dziękuję za choiny!
Pytanie z warzywnika- kiedy zbierasz dynie hokkaido? Bo moje już rozmiarów docelowych są (niektóre oczywiście). Zostawić je, czy zebrać? Boję się, że zgniją w końcu tak na ziemi leżąc...
Moj nie dostały popiołu, wiosna azofoska tez, potem gnojówka + magiczna siła. Na ta chwile sa duzymi krzakami / sadzone w zeszłym roku kwitnące/ na których sa pojedyńcze zawiązki maleńkie kwiatów ;-( Jestem trochę załamana bo liczyłam na troszkę kwiatów w tym roku w szpalerze. Czy majowy mróz mogł je jakoś uszkodzić mimo wszystko ?
Ta polifoska - cały ogród na bogato i kiedy ta jesień przychodzi ?
U nas ktoś wyzbierał grzyby - jak mógł!
Ogórki mi przerosły (eM. nie zbierał) i teraz już tylko przetwórstwo sałatkowe w słoikach.
Ślimaki to wróg numer jeden, po nich nornice.
Co do New Dawn. Obserwuję ją na 3 stanowiskach. Na tym najlepszym (słonecznie, ciepło, bez wiatru i bez konkurencji) jest najlepsza. Dlatego na jesieni muszę tę najbardziej krytyczną przesadzić (dodatkowo słabo opiera się atakom czerwonego wina).
50 hortensji - to ja jednak poszukam miejsca na kolejne chciejstwa (z grupy magical).
Mam niewiele trawnika. 7 rośnie na przedpłociu, 3 na garażowej, 9 na frontowych, a reszta na rabatach.
Lucy, mam dwie odmiany róż okrywowych.
Jedna to Swanny. Rośnie nieregularnie. Ma skłonność do wypuszczania batów.
a druga to prawdopodobnie Alba Meidiland (kupowałąm ją jako białą okrywową). Ta rośnie w zwartej masie. Zdjęcie z czerwca. Teraz kończy pierwsze kwitnienie.
Lepsze zimowanie i lepsze kwitnienie.
W sezonie ogórkowym strach wyjeżdżać. Tyle się dzieje.
Grzyby jeszcze będą. Pogoda im sprzyja.
New Dawn dostała solidne podpory. Powinna to docenić. Na poprzednich trochę się pokładała.
U mnie też były przymrozki. Za tworzenie pąków kwiatowych odpowiada potas.
U mnie rosną na różnych stanowiskach. I w zaciszu i na wygwizdowie. Trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną braku kwitnienia u Twoich. Może poszły we wzrost masy (duża ilość azotu), a zabrakło potasu do tworzenia kwiatostanów?