Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:17, 23 lip 2017

chelll napisał(a)
Fajnie poczytać o warzywach. Sama sieję je dopiero trzeci rok i cały czas się uczę. Od Ciebie też dowiedziałam się sporo, dziękuję.
Ogród pięknie zielony Gratuluję!

Miło, że zajrzałaś. Cieszę się, że to co piszę, może się komuś przydać.

Owocowo

pestka56 napisał(a)

Znowu mnie zadziwiłaś tym razem hortensjami. Wspaniałe.

Dlaczego zadziwiłam? W zeszłym roku Pszczółka mnie zmobilizowała do policzenia. Rośnie ich ponad 40. Z tymi na zapłociu będzie pewnie 50.

Gosiek33 napisał(a)
Jakie tam mgnienie lata, do jesieni jeszcze daleko na szczęście. Jak zwykle napawam się widokami

Wrzosy już zaczynają kwitnienie. Aronii i d. sibirica czerwienieją liście. W lesie wysyp grzybów. Ale są też miłe niespodzianki. Zakwitł powtórnie Palibin i łubin. Kwitnie też kocanka.

iwonkap napisał(a)
Super hortensje, czym je zasilasz ? bo moje zastrajkowały i nie kwitną /limelight/

Iwonko, zimą sypałam im pod nóżki drzewny popiół z kominka (ma sporo potasu, a on wpływa na kwitnienie). Wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji cały ogród otrzymał dawkę azofoski (rzuconą tak jak się sieje- z rozmachem ). Od maja hortensje raz w miesiącu są podlewane rozcieńczona gnojówką z pokrzywy, a potem ze skrzypu. W czasie suszy podlewam hortensje. Dwa lata temu tego nie robiłam i kwitnienie było mniej obfite. Jesienią z rozmachem obsypuję rabaty polifoską.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:36, 23 lip 2017

Dzień zaczął się upalnie, ale już w południe zachmurzyło się i popadywało aż do wieczora. Z przerwami. Niedziela minęła spokojnie na gotowaniu zupy grzybowej, kiszeniu ogórków i polegiwaniu z książką na tarasie. Deszcz uniemożliwia zrobienie oprysków z OW. W ogrodzie warzywnym jest dobrze. Na rdzę zapadł tylko lubczyk. Gorzej jest w części ozdobnej. Wciąż uśmiercam rdzawe ślimaki. Takiej ich plagi jeszcze u mnie nie było. Kolejne róże zaczynają łapać czarną plamistość. Najbardziej zaatakowana jest New Dawn. A ma opinię takiej żelaznej.

Zakwitła ketmia syryjska. Mam dwie. Druga jeszcze nie kwitnie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:43, 23 lip 2017

Jeżówkowo

Rabata zachodnia

Gruszka_na_w... 21:48, 23 lip 2017

Takie tamy

Margerytka40 22:57, 23 lip 2017

Nigdy nie używałam polifoski,chyba muszę zacząć. Wszystko nią sypiesz?
Gruszka_na_w... 23:03, 23 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Nigdy nie używałam polifoski,chyba muszę zacząć. Wszystko nią sypiesz?

Wszystko poza warzywnikiem. Sypię około września/października.
tulucy 23:03, 23 lip 2017

dojrzały bujny ogród... sobie powzdycham...
Margerytka40 23:12, 23 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wszystko poza warzywnikiem. Sypię około września/października.

To taki nawóz jesienny? Nigdy nie przywiązywałam uwagi do jesiennego zasilania. Zacznę w tym roku.
Gruszka_na_w... 23:17, 23 lip 2017

Lucy Ogród wchodzi w wiek pryszczatej młodości (dopiero mi się zaczną związane z tym problemy!

Asiu, to jesienne nawożenie sprzyja tworzeniu pąków na następny rok i ułatwia roślinom zimowanie. Trawnik też się nawozi jesiennym nawozem, żeby trawa dobrze przezimowała.
pestka56 01:53, 24 lip 2017

To teraz jeszcze bardziej mnie zadziwiłaś. Pozytywnie. Gdzie Ty to mieścisz?