Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:37, 03 sie 2017

Kasiu, będzie taki
zdjęcie z zeszłego sezonu Podejrzewam, że to może być odmiana Carl albo Carmen.

Traw nie lubię tylko w lutym, kiedy trzeba je ścinać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 17:56, 03 sie 2017

O matko, jaki pięęęęękny!
Właśnie taki chciałam mieć na rabacie frontowej, ale będąc w ogrodniczym kupiłam taki niski z ciemnymi, pięknymi liśćmi, miał być ciemnoróżowy a jest... cytrynowy . Bardzo ładny, ale nie o taki mi chodziło. Na razie zostawię, zobaczę jaki ostatecznie efekt będzie całej rabaty i najwyżej w przyszłym roku zmienię.
Gosiek33 21:24, 03 sie 2017

leniwe letnie widoki
Margerytka40 21:59, 03 sie 2017

Piękny ten rozchodnik
Gruszka_na_w... 22:42, 03 sie 2017

Gosiek, leniwe bardzo. Te temperatury wysysają z człowieka całą energię.

Margerytko , też je bardzo lubię. Zwłaszcza w zestawieniu z prosem Heavy Metal.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
BKosimkArt 12:29, 04 sie 2017

Piękny ten purpurowy rozchodnik, nie pokłada się??
margaretka3 12:57, 04 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu, będzie taki
zdjęcie z zeszłego sezonu Podejrzewam, że to może być odmiana Carl albo Carmen.

Traw nie lubię tylko w lutym, kiedy trzeba je ścinać.

Ha, tak jak ja i większość pewnie.
Haniu, odmianę Carl widziałam w szkółce, to niska dość odmiana, ok. 30 cm ma. Twój też taki jest? Ale nie wiem, czy nie ma jaśniejszych liści.
Gruszka_na_w... 19:23, 04 sie 2017

Basiu, żaden z wysokich rozchodników się nie pokłada. Nawet te najwyższe.

Gosiu, on w zależności od miejscówki ma od 30 do 45 cm wysokości. Dałam Mirze dwie odmiany. Nie wiem, która dotarła do Ciebie.

Czy ta rosnąca na zapłociu (ma ok. 50 cm)?

Czy ta, o której dyskutowałyśmy wcześniej?

zachodnia

Gruszka_na_w... 19:41, 04 sie 2017

Naprzeciw tarasu kwitną teraz krzewy. Oby jak najdłużej.

Po zachodniej stronie kwitnie łan hortensji

Na studziennej pręży się jabłoń rajska Ola. Ma już czerwone jabłuszka. Klonik ussyryjski urósł jakieś 30 cm, ale wiąż jest niższy od miskanta.

Różą tegorocznego sezonu została NN. Kwitnie od czerwca i wciąż zdrowiuteńka. FV nabierają mocniejszych rumieńców.

Na tym wirażu widok od miesiąca niezmienny. Poza wycięciem badyli serduszki i orlika nic tam nie robiłam. Po drugiej stronie też nie ma nic do roboty. Ścięłam tylko firletkę.
U Małej Mi toczyła się dyskusja poświęcona tzw. "bezobsługowemu ogrodowi". Pszczółka napisała, że to ogród, w którym są rajskie jabłonie, róże parkowe, trawy, kwitnące krzewy i niejednorodne żywopłoty iglasto- liściaste. Byliny są mocno ograniczone. Coś mi się zdaje, że mimowolnie zmierzam w te stronę. Choć czasem trochę mnie skręca, kiedy patrzę na bylinowe łany w innych ogrodach. Ale w zamian mam czas na delektowanie się ogrodem, leżenie w hamaku i czytanie.

ryska 20:01, 04 sie 2017

Haniu po ile sadzonek jeżówek masz w takiej jednej kępie?