Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

makadamia 20:20, 10 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I na koniec zimozielone. Makadamia narzekała kiedyś, że jesienią się ich nie prezentuje.

Jak to miło widzieć, że ktoś bierze sobie do serca nasze słowa

Co do ogrodów iglastych, to nie wiem skąd, ale na moim pintereście w pewnym momencie zaczęły się pokazywać rosyjskie inspiracje. Rozpoznaję je bez sprawdzania podpisów, bo tylko one wyglądają jak nasze ogrody sprzed 20 lat
Tutaj jest taki bardzo skromny i całkiem gustowny przykład
Gruszka_na_w... 21:47, 10 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Czytam ten Twój pamiętnik i czytam. Podziwiam za spokój, konsekwencję w tworzeniu ogrodu, ogromną wyobraźnię w tworzeniu rabat. No, podziwiam! Tworzyć ogród bez zbudowanego domu - szacun I jak widać, masz rewelacyjne efekty. Pozdrawiam ciepło z Mazowsza

Brzozowa dziewczynko, bardzo miłe te Twoje słowa.
Czy spokój był? Chyba nie. Może właśnie ta łopata, chałdy ziemi do przerzucenia były sposobem na uspokojenie rozkołatania. Bo jak tak patrzę na to wszystko z perspektywy, to był to okres dość w sumie gwałtownych reakcji na odzywający się w głowie ostatni dzwonek. Tak sobie parę dni temu gawędziliśmy z połową o tym, że w głowie nam się nie mieści, skąd mieliśmy na to wszystko siły.

Mnie tych kilka lat temu przeraziła myśl, że utknę w pewnym momencie na wieki wieków amenk na 4 pietrze z poczuciem, że wejście i zejście po schodach przekracza moje możliwości. Z parteru łatwiej się wytaraskać i mam cichą nadzieję, że praca w ogrodzie spowoduje, że to nieuniknione zniedołężnienie przyjdzie ciut później.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:52, 10 paź 2017

Asiu/ Makadamio, pierwsze nauki kompozycji pobierałam ze strony (już nie pomnę, czy litewskiej, łotewskiej, a może estońskiej. Dotyczyły właśnie iglaków. Jakaś szkółka na swojej stronie łopatologicznie tłumaczyła jak zestawiać iglaki.
Balzas, czy jakoś tak. Mieli sporą fotogalerię z dokładnym opisem gatunków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:27, 11 paź 2017

A ja z innej beczki co robisz by kamyki były bezchwastowe?
Gosiek33 07:27, 11 paź 2017

A dla ukojenia - powinno Ci się spodobać
makadamia 08:01, 11 paź 2017

Asiu/ Makadamio, pierwsze nauki kompozycji pobierałam ze strony (już nie pomnę, czy litewskiej, łotewskiej, a może estońskiej. Dotyczyły właśnie iglaków. Jakaś szkółka na swojej stronie łopatologicznie tłumaczyła jak zestawiać iglaki.
Balzas, czy jakoś tak. Mieli sporą fotogalerię z dokładnym opisem gatunków.

Czy to przypadkiem nie ta strona?
https://pl.pinterest.com/pin/AeWgevUfsHnCtHhfv_1tyUHvX-Lhpu1LgDs95msmj3PlYXECuMGmTiQ/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860590465/
AgataP 10:15, 11 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
A dla ukojenia - powinno Ci się spodobać

wyśmienite
Pszczelarnia 10:47, 11 paź 2017

(...)
Ładnie o tej porze roku wygląda kostrzewa sina i czyściec wełnisty. Obie rośliny nieco schładzają intensywne przebarwienia.

(...)

Hm, ładnie i podoba mi się u Ciebie takie ciepło-zimno. Ale u mnie po prawej - lewej wzdłuż ścieżki nie spina mi się. Może dlatego, że u Ciebie nastrój nasadzeń jest spójny. A u mnie duże różnice w gabarytach?

W sprawie traw PW.
Gruszka_na_w... 19:29, 11 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
A ja z innej beczki co robisz by kamyki były bezchwastowe?

Teraz już nic nie robię. Zadbałam tylko o profesjonalne wybranie humusu i nakładanie kolejnych warstw zgodnie ze sztuką. A tak serio, to pan koparkowy, który u nas pracował, to znakomity fachowiec. Wszystkie systemy przez niego robione działają znakomicie (odprowadzenie i zbieranie deszczówki, gruntowy wymiennik ciepła, oczyszczalnia i utwardzenia). Nawzajem się nakręcaliśmy. Kreatywny był bardzo.
Dźwięki kojące rzeczywiście, ale ile drzewa na to poszło.
Gruszka_na_w... 19:36, 11 paź 2017

makadamia napisał(a)

Czy to przypadkiem nie ta strona?
https://pl.pinterest.com/pin/AeWgevUfsHnCtHhfv_1tyUHvX-Lhpu1LgDs95msmj3PlYXECuMGmTiQ/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860590465/

Te widziałam podczas Twoich wykładów (zawsze uważnie je czytam).
Tamta strona to była strona szkółki z roślinami i z ogrodem pokazowym złożonym głównie z kompozycji iglaków plus trochę bylin. Ten ogród pokazowy był znakomicie sfotografowany i opisany. Do tego mieli też taką zakładkę z opisem zasad kompozycji.
Na FM Elfir ją polecała. Usunęłam z ulubionych i nie mogę już jej znaleźć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies