Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 23:16, 15 paź 2017

To ja jeszcze muszę kartkówki ogarniać... Dobrze, że to na siedząco można, bo po całym dniu w ogrodzie najchętniej bym się położyła... A tu sprawdzian i kartkówka w tym tygodniu...
Gosiek33 07:32, 16 paź 2017

Niestety nie jestem systematyczna, tyle że tam wpisane są wszelkie wystawy i inne ogrodnicze przypomnienia. Z porad kiedy sadzić korzystnym gdy chcę coś posadzić, wysiać, wtedy sprawdzam czy to odpowiedni czas. Dla mnie najlepiej sprawdza się kalendarz tygodniowy, zrywany, tyle, że to ulotne. DO takich zapisków w notatniku można wrócić
Gruszka_na_w... 20:03, 16 paź 2017

natka098 napisał(a)
Ja mam w warzywniku pory jak szczypiorki, nie urosły zbytnio, mam selery i kolendrę, kiedy mam wykopać selery i moje pory tak mogę poucinać jak Ty, co to daje? Bo wiem że pory można zostawiać na zimę.

Selery są wrażliwe na przymrozki. Trzeba wykopać zanim się zaczną.
Pory są taka rośliną trochę okopową tzn. że w miarę wzrosty trzeba je podsypywać ziemią. Ta biała, smaczniejsza część, jest wtedy dłuższa. Sadzę pory w dołku w kształcie litery V, a potem sukcesywnie obsypuję je ziemią.
Przy sadzeniu trzeba wiedzieć, czy sadzimy pory w odmianie letniej, czy zimowej. Te drugie wytrzymują w ziemi do następnych zbiorów. Obcinam te wiszące liście, żeby nie wygniwały podczas opadów śniegu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:07, 16 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
Niestety nie jestem systematyczna, tyle że tam wpisane są wszelkie wystawy i inne ogrodnicze przypomnienia. Z porad kiedy sadzić korzystnym gdy chcę coś posadzić, wysiać, wtedy sprawdzam czy to odpowiedni czas. Dla mnie najlepiej sprawdza się kalendarz tygodniowy, zrywany, tyle, że to ulotne. DO takich zapisków w notatniku można wrócić

Mniej więcej się orientuję, kiedy co robić w ogrodzie. U mnie funkcjonuje kalendarz miesięczny, ale zapisuję tam tylko terminy odległych spotkań. Istotne informacje ogrodnicze zapisuję w folderze, czasem je drukuję, jeśli chcę mieć szybki dostęp.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:10, 16 paź 2017

tulucy napisał(a)
To ja jeszcze muszę kartkówki ogarniać... Dobrze, że to na siedząco można, bo po całym dniu w ogrodzie najchętniej bym się położyła... A tu sprawdzian i kartkówka w tym tygodniu...

Lucy, stosuj ocenę koleżeńską albo samoocenę. Niech dzieci za Ciebie oceniają. A Ty do góry brzuchem.
Gruszka_na_w... 20:12, 16 paź 2017

Aga, u mnie bielinek tylko na jarmużu. Jakoś nie mam do niego (jarmużu) szczęścia.

Pestka, kciuki zaciskam.
AgataBC 20:56, 16 paź 2017

Hania jak to jest z tym sadzeniem czosnku? mogę wsadzić takie ząbki kupione na ryneczku? Czy ten chiński też wyrośnie czy szukać tego polskiego?
Gruszka_na_w... 21:08, 16 paź 2017

Agcia napisał(a)
Hania jak to jest z tym sadzeniem czosnku? mogę wsadzić takie ząbki kupione na ryneczku? Czy ten chiński też wyrośnie czy szukać tego polskiego?

Lepszy byłby polski. Ten chiński ma moim zdaniem mniej intensywny zapach. Odmiana Harnaś jest dobra. U mnie sprzedają główki w lokalnym sklepiku z nasionami.
AgataBC 21:11, 16 paź 2017

Dziękuję za informacje
Pszczelarnia 09:21, 17 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Selery są wrażliwe na przymrozki. Trzeba wykopać zanim się zaczną.
Pory są taka rośliną trochę okopową tzn. że w miarę wzrosty trzeba je podsypywać ziemią. Ta biała, smaczniejsza część, jest wtedy dłuższa. Sadzę pory w dołku w kształcie litery V, a potem sukcesywnie obsypuję je ziemią.
Przy sadzeniu trzeba wiedzieć, czy sadzimy pory w odmianie letniej, czy zimowej. Te drugie wytrzymują w ziemi do następnych zbiorów. Obcinam te wiszące liście, żeby nie wygniwały podczas opadów śniegu.

Haniu, od dłuższego już czasu podziwiam Twoją wiedzę warzywną i sposób tłumaczenia upraw warzywnych.

Nie boisz się, ze posiane teraz marchew i pietruszka mogą spleśnieć, wygnić? Generalnie można tak robić na suchych lekkich glebach. Chyba.

I o Twoim wejściu do domu/ogrodu/garażu/warzywnika chciałam powiedzieć - jest niesamowite! Piękna bombonierka z wyborem pralinek o różnym smaku.

Im dalej w głąb tym większe rośliny i to robi wrażenie.

Zachwycona jestem Twoimi oliwnikami, po prostu pięknie wyeksponowane, prowadzone.