Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

asiak 20:00, 13 paź 2017

Zazdroszczę ładnej pogody...nie, żeby nie było jej u Ciebie Ale żeby i u mnie była
pestka56 20:15, 13 paź 2017

Świeci ten oczar Mój dziś wybarwił się już cały i przyjemnie patrzeć na niego znad zlewozmywaka
mrokasia 20:34, 13 paź 2017

A u mnie dziś tak sobie, niby ładnie i słońca trochę było ale wiatr głowę urywał.
Piękne te kwitnące miskanty u Ciebie. U mnie zaczęły kwitnąć tegoroczne nie-gracki. Bardzo mi się te pędzelki podobają.
Gosiek33 06:17, 14 paź 2017

Dobrze pooglądać Twój ogród

Zobacz co znalazłam, chyba sprawię sobie taki kalendarz
Makusia 16:30, 14 paź 2017

HAniu czy nasiona z dyni można zebrać, jakoś wysuszyć i zaradzić na wiosnę?
Masz doświadczenia w tym zakresie?
AgataP 18:47, 14 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sądząc po kolorach w ogrodzie, to chyba wszystkie mają swojego reprezentanta.
Stosunkowo najmniej jest czerwonego.
Kiedy byłam mała bardzo lubiłam, patrząc na świat, mrużyć oczy. Kontury się rozmazywały i pozostawało jedynie wrażenie przenikających się plam. I tak mi chyba zostało.

Haniu, imperata wygląda teraz jak mój trzcinnik Cheju-do piękne cieniowane kolory...
ja dziś niestety w domu, bo obiad, bo sprzątanie, bo syn sprawdzian z matmy, bo kartkówka z anglika... ale chociaż wyrwałam warzywa ze skrzyń - przez malakser, poprzez woreczki, poszły do zamrażarki a jeden zestaw od razu na grochówkę no i zebrałam jeszcze malinki, już się nimi raczymy w herbatce
Gruszka_na_w... 19:59, 15 paź 2017

Pestko, miłego zmywania życzę.

Kasiu/Mrokasiu, u mnie też nie wszystkie miskanty zakwitły. Malepartus nawet kłosków nie wypuścił.

Gosiek, próbowałam kiedyś korzystać z terminarza księżycowego dla ogrodników. Wytrwałam dwa tygodnie. Nie mam nawyku korzystania z jakiegokolwiek terminarza/ kalendarza. Wciąż lecę na możliwościach mojego wewnętrznego twardego dysku.
W czasie, kiedy zakładałam ogród i sporo czytałam, robiłam sobie podręczne notatki w zeszycie. O drzewkach owocowych, o wrzosach, trawach kępowych i rozłogowych. Teraz już nic nie zapisuję. A Ty korzystasz z takich kalendarzy?

Agatko, nie spotkałam się nigdy z tym trzcinnikiem. Jego nazwa kojarzy mi się z doktorem Paj Chi (hi) Wo z pana Kleksa. Dziękuję temu na górze, że już nie muszę się przejmować karkówkami i sprawdzianami i weekend mogę spędzać tak jak lubię.

W warzywniku zostało mi tylko posadzenie czosnku i za radą Joanny wysianie wczesnej marchwi i pietruszki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 20:37, 15 paź 2017

Trzymaj kciuki, żeby mi ten oczar zakwitł pięknie. Dopiero wtedy będę mieć widok i żadne zmywanie nie będzie straszne, bo w końcu co kwitnie na przełomie lutego i marca A jeszcze jeśli będzie śnieg, to widok niezwykły.
Wendy79 20:57, 15 paź 2017

Poleżałabym na takim leżaczku, a tu cóż, pogoda dopisuje, więc nadrabiam ogrodowe zaległości. Fajnie przycięte pory i brukselka dorodna, a ja ze swojej uzbierałam doniczkę gąsienic bielinka. Taka pyszna, nie wiem jednak, czy ja jej skosztuję Czosnek wsadziłam w sobotę
natka098 21:23, 15 paź 2017

Ja mam w warzywniku pory jak szczypiorki, nie urosły zbytnio, mam selery i kolendrę, kiedy mam wykopać selery i moje pory tak mogę poucinać jak Ty, co to daje? Bo wiem że pory można zostawiać na zimę.