Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:01, 02 kwi 2018

Święta, święta i...po świętach.
A w ogrodzie nadchodzi czas dynamicznych zmian. Codziennie pojawiać się będzie coś innego.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:06, 02 kwi 2018

dereń jadalny i zmaltretowany przez mrozy ciemiernik

wiąz jacqueline hillier i śmiałek darniowy

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 14:06, 02 kwi 2018

Piękne krokusiki, u mnie pojedyncze egzemplarze na razie
Gruszka_na_w... 14:37, 02 kwi 2018

Asiu, staram się co roku dosadzać krokusów. O tej porze roku są w ogrodzie piękną wiosenną nutką.
Zana 15:05, 02 kwi 2018

No, ależ westchnęłam na widok tych krokusików. Żółta energetyczna rzeczka śliczna.
sylwia_slomc... 20:11, 02 kwi 2018

Masz rację teraz będą zmiany gonić zmianyAle jak my to kochamy
Agania 08:21, 03 kwi 2018

Pierwsze akcenty wiosny zobaczyłam, oczy nacieszyłam, ale masz już wypucowany ogród
Kawa 10:51, 03 kwi 2018

Haniu jak ty masz czyściutko
krokusiki cudniaste
Pszczelarnia 12:05, 03 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)

[b]Sylwia
, używałam już końskiego nawozu i nie zauważyłam, żeby nastąpił wysyp chwastów. U mnie wysiewa się tylko to, co zakwita na pobliskich nieużytkach: oset, mniszek, czystek i lebioda. Raczej w skromnych ilościach, bo na rabatach gęsto.
A podjadacze zawsze się zjawiają, czy tego chcemy, czy nie.

I turkucie wolą cieplejsze gleby (bielicowe piaski) a niekoniecznie podgórską żyzną wilgotną glinę.

Nie wierzę w wysypy chwastów z kompostu, oborników etc. tzn, one się wysypują ale - zewsząd, tak jak piszesz - chwasty to naturalny element krajobrazu.

Ja obornika używam od lat dziesięciu (ponad) i nie zauważam jakiejś inwazji nie do pokonania. Niektóre chwasty są po prostu bardzo żywotne (podagrycznik i gwiazdnica, i oset, i skrzyp) - i tylko tyle.

Straszenie chwastami jest bez sensu. Gleba musi być ściółkowana, nawożona i motyczkowana. Wiadomo, że dla bylin chwasty są dużą konkurencją ale dla krzewów i drzew już nie. Dlatego dzieli się ogrody na bylinowe i "całą resztę".

Gruszka_na_w... 19:05, 03 kwi 2018

Ewo, dziękuję za Twoją opinię doświadczonego ogrodnika. Pokrywa się z moimi obserwacjami.

Kawciu, Aganiu, do całkowitego uporządkowania sporo brakuje. Irytują mnie widoczne za płotem stosy różności, ale muszę z tym żyć.

Dzisiaj kolejne prace z listy za nami. Trawnik został zwałowany i napowietrzony. Podczas kicania w sandałkach z kolcami wyobrażałam sobie te setki kalorii pochłonięte podczas świątecznych posiłków i jakoś tak raźniej mi było.

Trawa już ruszyła, więc można zaplanować wertykulację. Nawożenie musi zaczekać na jakieś opady deszczu.
Oprysk Promanalem zrobiony. W kolejce wciąż czeka 40 metrowa rabata na długiej prostej i truskawki w warzywniku. Za parę dni podzielę się obserwacjami z mojego eksperymentu różanego.
Kolejne krokusy wyskakują jak króliki z kapelusza.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies