Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Johanka77 22:01, 06 kwi 2018

Ja trawy pociachałaąm, tylko rozplenice jeszcze oszczędzam.
Może jednak jutro...?

Na moich hortensjach pąków brak. Sama nie wiem...
Johanka77 22:01, 06 kwi 2018

Ja trawy pociachałaąm, tylko rozplenice jeszcze oszczędzam.
Może jednak jutro...?

Na moich hortensjach pąków brak. Sama nie wiem...
Gruszka_na_w... 22:16, 06 kwi 2018

Lucy, tak jest od stycznia, tylko trawa teraz bardziej zielona.

Johanko, moim zdaniem miskantom i rozplenicom w naszych warunkach klimatycznych zagrażają głównie zastoiny wody i gnicie korzeni niż przemarznięcie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 23:14, 06 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziewczyny, ten porządek to efekt moich eksperymentów. Z racji wieku źle znoszę nagłe spiętrzenie prac. A tak w ogrodzie bywa na wiosnę.
Byliny wycięłam jesienią. Jesienią przycięłam też połowę róż. Krzewy (w tym hortensje bukietowe), duże trawy )rozplenice i miskanty) drzewka i żywopłot cięłam w styczniu. Ogród nawiedziły dwie fale mrozów, w tym jedna bezśnieżna.
Na początku marca przycięłam cisy, bukszpany, turzyce i stipy. Teraz tylko wzruszam ziemię.
Z moich obserwacji wynika, że jeśli ziemia jest dobrze zdrenowana, przepuszczalna, to trawy spokojnie można ciąć w styczniu. Robię tak od 4 lat. Róże przycięte jesienią i na początku marca wyglądają zdrowo.Jedyny błąd popełniłam chyba z kuklikami, bo już w styczniu oczyściłam je ze starych liści. Te zielone, co były pod spodem, przemarzły w marcu.
Hortensje mają pąki, cisy też, bukszpany wyglądają przyzwoicie. Ogród nie jest zaciszny.

Cieszę się Haniu, że o tym piszesz Zaraz po Twoim wpisie w styczniu i ja wycięłam wszystkie trawy w ogrodzie i to było najlepsze posunięcie. Teraz ledwo daje radę w drugim ogrodzie z dzieleniem i nie wyobrazam sobie nie mieć uporządkowanych rabat. Z moich obserwacji wszystkie trawy przeżyły. Dzisiaj dzieliłam rozplenice i również od korzenia widać zdrowe żdzbła.
Zastanawiam się czy nie zacząć praktykować wycinania traw ju w grudniu jak to robią w niektórzych ogrodach pokazowych...
Życzę przyjemnej wiosny i zachwycam się Twoimi stokrotkami
Johanka77 23:27, 06 kwi 2018

No to jutro ciachę rozplenice
Gruszka_na_w... 23:40, 06 kwi 2018

Polinko, zawsze piszę, że moja decyzja o wczesnej wycince traw pojawiła się po obejrzeniu programu o pielęgnacji ogrodu traw w ogrodzie pokazowym.
Polubiłam stokrotki.
Johanko, tnij!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
iwonkap 09:52, 07 kwi 2018

polinka napisał(a)

Cieszę się Haniu, że o tym piszesz Zaraz po Twoim wpisie w styczniu i ja wycięłam wszystkie trawy w ogrodzie i to było najlepsze posunięcie. Teraz ledwo daje radę w drugim ogrodzie z dzieleniem i nie wyobrazam sobie nie mieć uporządkowanych rabat. Z moich obserwacji wszystkie trawy przeżyły. Dzisiaj dzieliłam rozplenice i również od korzenia widać zdrowe żdzbła.
Zastanawiam się czy nie zacząć praktykować wycinania traw ju w grudniu jak to robią w niektórzych ogrodach pokazowych...
Życzę przyjemnej wiosny i zachwycam się Twoimi stokrotkami

wszytskie trawy mozna teraz dzielić ?
Gruszka_na_w... 19:15, 07 kwi 2018

W tym sezonie nie dzielę traw, ale gdybym musiała, to nie widzę przeszkód. Nie ruszałabym jeszcze turzyc, bo one po zimie potrzebują trochę czasu na dojście do formy.
Monia81 10:55, 08 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tym sezonie nie dzielę traw, ale gdybym musiała, to nie widzę przeszkód. Nie ruszałabym jeszcze turzyc, bo one po zimie potrzebują trochę czasu na dojście do formy.

No to się troszku ze swoimi turzycami pospieszyłam, aaaa trudno, co ma być to będzie, wczoraj je trochu pociachałam, no ale tak troszku pozdrawiam Haniu, przyjemnej niedzieli
paniprzyroda 11:41, 08 kwi 2018

Pomidorki dostały herbatkę i zmieniły miejscówkę na większe, południowe okno. Miłej niedzieli.