Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 20:05, 05 kwi 2018

No właśnie miałam zasięgnąć języka, czy stipy też się tnie
Dziękiu wery macz
Roocika 09:12, 06 kwi 2018

Niesamowite. U nas na razie nic nie rusza (no może chwasty na polu).
Gruszka_na_w... 19:48, 06 kwi 2018

Makusiu, tnie się, a jakże.

Roocika, chwasty już wyłażą na rabatach. Głównie mniszki.
Rośnie wszystko na potęgę. Już nawet nie trzeba specjalnie szukać. Do ogrodu wróciły ławeczki i można było omiatać ogród w promieniach zachodzącego słońca.

Żywopłot bukowy wciąż ma stare liście. Mrozy marcowe bardzo dały się we znaki kuklikom. Zwykle o tej porze miały zielone liście, a teraz pod wisienką sam susz.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:07, 06 kwi 2018

Żywopłot bukowy wygląda rewelacyjnie, Dziękuję za wsparcie samochodowe . Wkurzam się na czas zmarnowany. I wkurzam się na to, że taka uzależniona jestem. Nie lubię . Do porządeczków wiosennych w Twoim wykonaniu już się przyzwyczaiłam.I do pięknych widoków też . Także Haniu żadna nowość. Mnie się podoba zawsze!
Zana 20:11, 06 kwi 2018

Masz absolutnie nieprzyzwoity porządek. Wiesz, że to dołujące dla innych może być?. Gapię się na te stokrotki cudne na schodach.
Johanka77 20:37, 06 kwi 2018

No pięknie Hania u Ciebie!
Porządek rzeczywiście duży.

My dziś podlewaliśmy po nawożeniu trawnika, bo deszczu brak. Ale kto by się tym martwił, kiedy wreszcie wiosna!
Gruszka_na_w... 20:39, 06 kwi 2018

Dziewczyny, ten porządek to efekt moich eksperymentów. Z racji wieku źle znoszę nagłe spiętrzenie prac. A tak w ogrodzie bywa na wiosnę.
Byliny wycięłam jesienią. Jesienią przycięłam też połowę róż. Krzewy (w tym hortensje bukietowe), duże trawy )rozplenice i miskanty) drzewka i żywopłot cięłam w styczniu. Ogród nawiedziły dwie fale mrozów, w tym jedna bezśnieżna.
Na początku marca przycięłam cisy, bukszpany, turzyce i stipy. Teraz tylko wzruszam ziemię.
Z moich obserwacji wynika, że jeśli ziemia jest dobrze zdrenowana, przepuszczalna, to trawy spokojnie można ciąć w styczniu. Robię tak od 4 lat. Róże przycięte jesienią i na początku marca wyglądają zdrowo.Jedyny błąd popełniłam chyba z kuklikami, bo już w styczniu oczyściłam je ze starych liści. Te zielone, co były pod spodem, przemarzły w marcu.
Hortensje mają pąki, cisy też, bukszpany wyglądają przyzwoicie. Ogród nie jest zaciszny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 21:16, 06 kwi 2018

Przysiadam u ciebie na omiatanie bo u mnie na omiatanie to jeszcze nadzieji nie ma.
Zauważyłam że z kłosowcem kudos mandarin jest podobnie jak z wspomnianym kuklikiem.W zeszłym roku oszyszczany wiosną ,zrobił kaput, w tym roku nie ruszany w wielu miejscach ma się nieźle.
Racjonalizacja działań ogrodowych coraz bardzie do mnie przemawia.
Gruszka_na_w... 21:28, 06 kwi 2018

Kwarteciku, poświęciłam widoki przysypanych śniegiem bylin dla możliwości w miarę spokojnego cieszenia się wiosną.
Kukliki żyją. Trochę dłużej poczekam na takie widoki

tulucy 21:40, 06 kwi 2018

Rzeczywiście stan Twojego ogrodu wprawia mnie w osłabienie... Żeby aż tak... Ehhh litości nie masz kobieto