Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:30, 08 kwi 2018

Monia81 napisał(a)

No to się troszku ze swoimi turzycami pospieszyłam, aaaa trudno, co ma być to będzie, wczoraj je trochu pociachałam, no ale tak troszku pozdrawiam Haniu, przyjemnej niedzieli

Moniu, turzyce już od dawna przycięte. Pisałam o dzieleniu. To najlepiej robić, kiedy zaczną wypuszczać młode listki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:35, 08 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Pomidorki dostały herbatkę i zmieniły miejscówkę na większe, południowe okno. Miłej niedzieli.

Moje też dostały pokrzywki. Wyglądają zdrowo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:39, 08 kwi 2018

Ogród już ogarnięty. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się słonkiem, ciepłem i kolejnymi roślinami.W warzywniku wysiałam buraki i pierwszy rzut fasolki szparagowej. Wysianej jesienią pietruszki korzeniowej i marchewki nie widać. Nie wiem, czy czekać jeszcze na wschody, czy wysiewać ponownie? Przygotowane jest miejsce na flance porów i selerów.

Gruszka_na_w... 15:44, 08 kwi 2018

Trzeba się szykować do ogłowienia wierzby Iwy.

Runianka zakwitnie lada moment.

polinka 15:55, 08 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moje też dostały pokrzywki. Wyglądają zdrowo.

Ładne, zdrowe pomidorki i aż zatęskniłam za ich zapachem

Miłego tygodnia Haniu!
AgataP 18:46, 08 kwi 2018

Pomidorki podobnej wielkości mam u Mamy na parapecie. Uwielbiam ich zapach, kojarzy mi się z cieplarnią u babci. Wilgoć, zapach ziemi do flancowania, stosy doniczek, nawet inspekty pamiętam, wykładane słomą dla pomidorków, dojrzewały wtedy w południowym słonku - to był dopiero smak

Powiem Ci Gruszko, że ja też się sprężyłam i ogarnęłam ogród. Mam jeszcze mordor przy domku gospodarczym, ale to muszę rozegrać w całym sezonie. Za dużo naleciałości jeszcze z dawnych czasów działkowych
Gruszka_na_w... 18:50, 08 kwi 2018

Agatko, w tych naszych przydomowych warzywnikach chodzi właśnie o te tęsknotę za smakami dzieciństwa. Wysiałam tylko pomidory. Siałam tak, aby nie wymagały pikowania. Mam tylko jeden parapet.
Finał porządków to miłe uczucie.
Monia81 19:47, 08 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moniu, turzyce już od dawna przycięte. Pisałam o dzieleniu. To najlepiej robić, kiedy zaczną wypuszczać młode listki.

Haniu napisałam, że pociachałam turzyce, ale chodziło mi o pociachanie łopatą, no podzieliłam je... a co będzie to będzie, będę wiedzieć na przyszłość buziol

Gruszka_na_w... 20:03, 08 kwi 2018

Monia81 napisał(a)

Haniu napisałam, że pociachałam turzyce, ale chodziło mi o pociachanie łopatą, no podzieliłam je... a co będzie to będzie, będę wiedzieć na przyszłość buziol

Moje turzyce Silver Sceptre i ID wyglądają teraz kiepsko. Były golone, ale turzyca Frosted Curls wygląda okazale. Tę ostatnią dzieliłam, bo potrzebowałam do donic.
JoannA 20:11, 08 kwi 2018

Wysiana jesienią marchew i pietruszka powinna pojawić się w połowie kwietnia.
Nasiona powinny być wysiane na ostatnią chwilę przed mrozami, by nie zdążyły wykiełkować przed zimą: w listopadzie, a nawet w pierwszych dniach grudnia.
Mogło się tak zdarzyć, że w ciepły grudzień i styczeń nasiona wykiełkowały i zmarzły w bezśnieżną zimę.
Ja bym odczekała jeszcze parę dni i gdyby nic się nie pojawiło wysiała ponownie.