Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:25, 30 kwi 2018

Dziękuję wszystkim uczestniczkom dyskusji.
Zaniosłam dzisiaj sąsiadom pismo o następującej treści
"W związku z wybudowanym przez Państwa w dniu 28 kwietnia 2018 r. placem zabaw dla dzieci usytuowanym tuż obok granicy Państwa i naszej działki oraz linii rozgraniczającej drogę/ulicę prosimy o dostosowanie jego umiejscowienia do odpowiednich przepisów prawa zawartych w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 14 XI 2017 r. (DzU z dnia 8XII 2017 poz. 2285 zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
„ 14) w § 40 ust. 3 otrzymują brzmienie:
3. Odległość placów zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych od linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m, przy zachowaniu wymogów § 19 ust. 1.”;
§ 19 ust. 1- dotyczy odległości od miejsc parkingowych.
Linia rozgraniczająca wskazuje, gdzie będzie można postawić ogrodzenie od strony drogi, i nie zawsze jest ona identyczna z granicą działki.
Plac zabaw, jako obiekt małej architektury, jest obiektem budowlanym i wraz ze związanymi z nim urządzeniami należy budować zgodnie z obowiązującymi przepisami (zgłoszenie do starostwa, naniesienie na plan zagospodarowania działki, zachowanie przewidzianych prawem odległości).
Powołując się na powyższe fakty prawne i dobrosąsiedzkie relacje, które chcemy utrzymać, prosimy o dokonanie zmiany istniejącej sytuacji i dostosowanie lokalizacji placu zabaw do obowiązującego obecnie stanu prawnego.
Załączamy zdjęcie obrazujące stan aktualny."

Dołączyłam zdjęcie budowli. Nie krzyczałam, nie wyklinałam. Czekam na reakcję sąsiadów. Przepis jest o tyle korzystny dla nas, że ten plac musi być w odległości 10 m od ich płotu graniczącego z drogą, a nie tylko od naszych okien.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 18:41, 30 kwi 2018

Haniu ale czy ten plac zabaw jest ogólnodostępny czy tylko dla ich dzieci? Bo jest to zasadnicza różnica prawna... jak rozumiem wcześniejsza rozmowa z nimi niewiele dała, że aż pismo oficjalne powstało...
Anda 18:42, 30 kwi 2018

Widoki jak na wieze obleznicza. Wspolczuje.

To co Kasia napisala tez bardzo bulwersujace. Przepisy to chyba rzadko kto czyta, niestety.

Ogrod Twoj prezentuje sie za to olsniewajaco

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 18:47, 30 kwi 2018

inka74 napisał(a)
Haniu ale czy ten plac zabaw jest ogólnodostępny czy tylko dla ich dzieci? Bo jest to zasadnicza różnica prawna... jak rozumiem wcześniejsza rozmowa z nimi niewiele dała, że aż pismo oficjalne powstało...

Nie ma znaczenia, czy plac jest prywatny, czy publiczny. Ustawodawca wszystkie niemobilne konstrukcje typu plac zabaw traktuje jednakowo. Ustawa nie dotyczy tylko przenośnych ślizgawek, huśtawek itp, bo nie są budowlą w rozumieniu prawa. To, co zbudowali sąsiedzi podlega pod kategorie "mała architektura" i wymaga dostosowania się do przepisów prawa budowlanego.
Od soboty plac wizytowany jest przez wszystkie osiedlowe dzieci.
Co do rozmowy, to celowo jej unikałam. Bałam się, że poniosą mnie emocje. W razie przedłużenia sporu mam dokument, który mogę przedstawić w urzędach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:51, 30 kwi 2018

Ewo, jak bumerang wracają problemy, z którymi cywilizowany świat już dawno się uporał.
inka74 18:53, 30 kwi 2018

Ajć to masz rzeczywiście hałas i jazgot przez cały dzień. Ale to tylko na początku jest taka atrakcja. Obawiam się, że oni nie zrozumieją twojej potrzeby ciszy i spokoju. Są na innym etapie. Współczuję sytuacji.
Gruszka_na_w... 19:43, 30 kwi 2018

inka74 napisał(a)
Ajć to masz rzeczywiście hałas i jazgot przez cały dzień. Ale to tylko na początku jest taka atrakcja. Obawiam się, że oni nie zrozumieją twojej potrzeby ciszy i spokoju. Są na innym etapie. Współczuję sytuacji.

Już pal sześć hałas. W sumie najbardziej razi mnie zepsucie krajobrazu.
Gosiek33 16:28, 01 maj 2018

Konkretnie !
tulucy 20:15, 01 maj 2018

Niestety u nas większość w ogóle nie przejmuje się krajobrazem... Oglądać przecież można film w tv albo widoki na wakacjach...
Gruszka_na_w... 20:47, 01 maj 2018

Gosiu, sytuacja wymaga konkretów. Emocje to nie pomogą.

Lucy, święte słowa.

Dzień był akuratny na posadzenie do gruntu pomidorów.

Zrobiłam też oprysk ogrodu propionianem wapnia. Dobrodziejstwo z mniszka uległo całkowitej fermentacji i można je było wykorzystać do podlewania.
1 maja został uczczony.

Kwitną truskawki. Irysy Pumilo trzeba będzie podzielić, bo zakwitły tylko jednym kwiatem.

Serduszka osiągnęła pokaźne gabaryty. Po jej kwitnieniu w tym miejscu pojawiał się łubin, ale w tym sezonie wziął się i zaginął bez wieści.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies