Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 12:48, 07 maj 2018

Haniu, dziś nadrobiłam kilkudniowe zaległości u Ciebie. Powiem tak, mając czterech chłopców w wieku baardzo rozrabiającym, nigdy bym nie postawiła komuś takiej drewnianej konstrukcji dla Nich na zabawę. Staram się trzymać Ich w ryzach i zdanie, że za płotem sąsiedzi nie muszą biernie uczestniczyć w ich zabawie, jest Im doskonale znane. Choć mam świadomość, że może być z tym różnie. Tak więc baardzo Ci współczuję.
Widoki z ogrodu piękne, zachwycające połączenia. Ściskam Cię serdecznie.
Makusia 12:51, 07 maj 2018

No właśnie- czy jest reakcja na pismo? Podczytałam na weekendzie długim o Twoich problemach z placem zabaw i nie wiem, czy przegapiłam reakcję, czy jej nie ma póki co?
Pszczelarnia 14:23, 07 maj 2018

Haniu, wszystko przeczytałam od wpisu ostatniego. I tak: miotacza ognia trzeba na takie potworki zabawowe - współczesna parodia robinsonowskiego domku na drzewie. Nie mogę zrozumieć, jak można tak zachwaszczać przestrzeń ogrodową? I nie mieć wyczucia skali?

Tamaryszki mają zapach jak wszystkie rośliny orientu (lilaki pachną mi też orientem).

Obiela i mnie zachwyca.

Byłam w Sos. na wycieczce (nabyłam kolejnego lilaka) i też się wybieram do Wojsławic w tygodniu.

sylwik69 14:40, 07 maj 2018

Haniu! potrzebuję Twojej pomocy i instrukcji cięcia buków.Proszę zajrzyj do mnie na ostatnią stronę
Gruszka_na_w... 20:54, 07 maj 2018

Kasiu, spodziewałaś się innego wyboru?

Anulka, ogrodnicze decyzje są czasem wynikiem nagłego impulsu. Było i nie ma. .

Lucy, sosna zeszła u mnie samoistnie. To było kolejne "chciejstwo" eMa. Jakieś nietrafione te jego typy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:58, 07 maj 2018

mikina34 napisał(a)
Haniu, czy namaczasz nasiona szparagowej w wodzie? Gdzieś wyczytałam, że to przyspiesza kiełkowanie... Czytam, że u Ciebie już drugi rzut, ja się właśnie przymierzam do pierwszego I pomidory mnie te swędzą , w prognozach nie widać ochłodzenia ale letko się bojam

Witam nową czytelniczkę. Szparagowej nie moczę, choć wiem, że niektórzy praktykują. Kiedy ją siałam ziemia była jeszcze wilgotna.
Pomidory mam w ziemi od tygodnia. Niektóre już kwitną. Ogrodnictwo to wielce ryzykowna działalność.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:05, 07 maj 2018

Makusia napisał(a)
Mnie ten kuklik u Ciebie autentycznie wzrusza! Nie ważne, czy pasuje kolorystycznie, czy nie pasuje. Wdzięczny jest ogromnie i zwiewny niesamowicie.

Taki on Ci jest. Czasem zgrzyta, ale jako jedyny po marcowym stratowaniu przez mróz zebrał się błyskawicznie do kupy. Czyściec wełnisty do dziś wygląda mizernie i muszę go sztukować.

Gruszka_na_w... 21:20, 07 maj 2018

Brzozowa Agatko, Makusiu- bardzo mnie na tym forum rozpuściłyście i wysoko podniosłyście poprzeczkę moich oczekiwań wobec sąsiadów. Obserwując Wasze poczynania ogrodowe, czytając to, co piszecie, uznałam, że tak myśli i działa większość. Zetknięcie się z rzeczywistością jest dosyć bolesne.
Po piśmie zero reakcji, jest takie lekko złośliwe nasilenie działań w okolicach wieżyczki oświęcimskiej w stylu: halo, halo, chodźcie wszyscy do nas, zobaczcie jaki mamy wypasiony plac zabaw. Kosztował tyle i tyle i w promieniu 5 km nikt takiego superowego nie ma.
I nie pociesza mnie fakt, że to mniej więcej taki typ ludzi, którzy zapytani, co sądzą na temat wprowadzenia od nowego roku szkolnego cyfr arabskich do polskich szkół, odpowiadają, że po co. Przecież mamy nasze, polskie.
Na ławeczce nie mogę usiąść, bo wygląda to na podglądanie i podsłuchiwanie.
Napiszę teraz list polecony z wy znaczeniem terminu przesunięcia, a jeśli nie będzie reakcji, to udam się do urzędu nadzorującego przestrzeganie ministerialnych rozporządzeń.
Gruszka_na_w... 21:33, 07 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, wszystko przeczytałam od wpisu ostatniego. I tak: miotacza ognia trzeba na takie potworki zabawowe - współczesna parodia robinsonowskiego domku na drzewie. Nie mogę zrozumieć, jak można tak zachwaszczać przestrzeń ogrodową? I nie mieć wyczucia skali?

Tamaryszki mają zapach jak wszystkie rośliny orientu (lilaki pachną mi też orientem).

Obiela i mnie zachwyca.

Byłam w Sos. na wycieczce (nabyłam kolejnego lilaka) i też się wybieram do Wojsławic w tygodniu.

Ewo, piękny wywiad z Olga Tokarczuk przeczytam. Pół nocy po nim nie spałam. Przygnębiający był. Mnie przeraża sytuacja, w której żeby żyć spokojnie, to trzeba się zniżyć do minimalnych standardów wszystkiego. Nie chcę tak.
Obiela już przekwita, a tamaryszek wciąż cieszy. Niechcący zrobił mi się ciekawy zestaw z dereniem Elegantissima. Wysadziłam go spod brzóz na półksiężyc i robi ładną jasną plamę.
Do Wojsławic o tej porze to tylko w tygodniu. W weekendy to tam najazd Hunów jest.

AnnaCh 21:35, 07 maj 2018

Opóźniona jestem ze wszystkim, pomidory mam jeszcze w domu, ogórki, cukinię i szparagówkę mam w nasionach... Kiedy ja to zrobię???
Haniu problemy sąsiedzkie rozumiem aż za dobrze, ja mam 3 metry od płotu wzdłuż całej swojej działki... mur. Nie wiem po co ludziom takie ogromne domy, na dodatek nie pasujące wielkością i gabarytami do działki i sąsiedniej zabudowy. No cóż o gustach się nie dyskutuje, całe szczęście, że mam ich od północy i cisy już rosną
Buziaki zostawiam.