Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:29, 11 cze 2018

Mariposa napisał(a)
Przyszłam się przywiać, Haniu. Podglądam Twój ogród od niedawna, cały jest prześliczny, ale obok tej stipy nie mogłam przejść obojętnie. Cudo po prostu! Chyba jednak skuszę się na nią. Podpowiesz, jaka to?

Serdecznie witam.
Ona jest najzwyklejsza. Wysiewałam ją w domu z marketowych nasionek. Nie podlewam jej i nie nawożę, bo tego nie lubi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:32, 11 cze 2018

Gosiek33 napisał(a)
To jakieś monstrum powojnikowe

On już rośnie na okrętkę. Na górze zbrakło mu miejsca, skręcił w dół, a potem znowu poszybował w górę. A tak kiepsko wyglądał po zakupie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:42, 11 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, zdjęcie z początków frontowej w porównaniu z aktualnym stanem - ABSOLUTNIE DAJĄCE NADZIEJĘ Przywraca wiarę, że u mnie też tak może być za jakiś czas...A połączenie zielonego z białym bardzo lubię, kolor tylko w dodatkach. Co nie przeszkadza mi z zachwytem podziwiać Twoje barwne zestawienia. Powojnik niesamowity. Ty nie musisz robić zbliżeń poszczególnych kwiatów

W folderze ze zdjęciami z początków tworzenia ogrodu mam sporo zdjęć. Od czasu do czasu robię sobie terapię pokrzepiającą.
A wiesz, że ja bardzo rzadko przyglądam się szczegółom. Teraz sobie uświadomiłam, że patrzę na ogród jako zbiór plam. Dziwne...

Mariposa 22:52, 11 cze 2018

Dzięki za podpowiedź odnośnie stipy, zanotowałam
Ogród jako zbiór plam = najwyraźniej, masz artystyczne podejście do ogrodu. Jak będę planowała rabaty zwrócę się do Ciebie o poradę, czy dobrze wszystko kolorystycznie zgrałam, bo masz dobre wyczucie w tym względzie
Zana 23:12, 11 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kocimiętka w tym tygodniu będzie już cięta. To, co rośnie wokół niej trochę odetchnie.

Rondo trochę zmasakrowane jest. Brakuje spójności przez brak traw. Trzeba poczekać do następnego roku. Może tylko do jesieni. Zobaczymy.

Sporo siewek stipy mam na froncie. Problem w tym, ze ona dopiero w drugim sezonie daje efekt "wow".

Miejsca, gdzie rośnie są mi teraz szczególnie miłe.

Deszczu u nas wciąż brak, tzn. brak w takiej ilości, która by zadowoliła rośliny.
Mam nadzieję, że koleżanki córy lubią tosty.

Tak sobie rano w łóżeczku przy porannej kawce czytałam, oglądałam i jak dotarłam do tych fotek to się zawiesiłam. I teraz wracam do nich, bo urzekły mnie niezmiernie.
Gruszka_na_w... 23:13, 11 cze 2018

Mariposa napisał(a)
Dzięki za podpowiedź odnośnie stipy, zanotowałam
Ogród jako zbiór plam = najwyraźniej, masz artystyczne podejście do ogrodu. Jak będę planowała rabaty zwrócę się do Ciebie o poradę, czy dobrze wszystko kolorystycznie zgrałam, bo masz dobre wyczucie w tym względzie

Elu, artyzmu jest we mnie tyle, co kot napłakał. Umysł mam raczej ścisły. Podczytywałam tylko porady dotyczące żywopłotów nieformowanych udzielane przez fachowca od roślinek na forum budowlanym. Z brzegu zostawało trochę miejsca, to sadziłam, co było pod ręką. Mam słabość do pospolitych roślin.
Gruszka_na_w... 20:13, 12 cze 2018

Zana, łóżeczko i poranna kawka- och, jakże Ci zazdroszczę. To musi być piękne uczucie. Jakoś nigdy nie było mi dane.

Ta zachodnia rabata dobrze się spięła. To jedyny fragment ogrodu, w którym nie mieszałam po czasie. Też go lubię. Ciekawa jestem jak to będzie wygladać, kiedy trzeci plan podrośnie.

Gruszka_na_w... 20:21, 12 cze 2018

W nocy popadało. Poczułam się usprawiedliwiona, rzuciłam papiery w kąt i zrobiłam to, co mnie kusiło. Przed powojnikami wsadziłam Eden Rose, wykopałam zasłonięte clematisem Crispy (w zeszłym roku miały 20 cm) i szałwie. Crispy dałam bo bokach róży, a szałwia lekarska poszła w miejsce róży. Powinno być lepiej. Potrzebna tam była jasna plama.

Edenka i Kimono

Czasem zdumiewa mnie wielkość drzewek. Ciężko mi się przyzwyczaić, że ogród jest już przesłonięty. Dziura jest tylko przy zachodnim ogrodzeniu.

Gruszka_na_w... 18:57, 13 cze 2018

Znacznie się ochłodziło. Na termometrze tylko 15 stopni. Troszkę kropiło, ale udało się wypielić chwasty na cypelku i jednym z półksiężyców. Ścięłam dzwonki Poszarskiego, goździki skalne, szczypiorek i suche kwiatki zawciągu. U części róż przycięłam przekwitłe kwiatostany.
W warzywniku niespodzianka.

I takie tamy

Gosiek33 19:32, 13 cze 2018

Jakie przetacznikowce piękne