Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:11, 11 cze 2018

Makusia napisał(a)
HAniu ja aktualizuję pytanie: na jakim etapie bób u Cię? Kiedy zrywać i jak sprawdzać, czy to już? U mnie są strąki, ale nie wiem, czy to już....
I druga rzecz- co to za cudo w ogródku?

Cudo to gąsienica pazia królowej.
A o bobie pisałam Asi parę dni temu.
"Nie da się dokładnie określić, kiedy bób jest zjadliwy. To zależy od terminu wysiewu, siły nasion, pogody. Decyzję podejmuje się po oglądzie i dotknięciu strączka. Powinien być sprężysty, twardy i ma sterczeć do góry. W połowie czerwca eksperymentalnie dokonaj sprawdzenia jednego. "

Chyba niechcący wyszło mi z podtekstem erotycznym.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:15, 11 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

To ta Mme Issac Pereire obo derenia, prawda? Rzeczywiście piekny duet.
Hm, jak tu napisać: przez Ciebie/ dzięki Tobie i Twoim zdjęciom nabyłam trzy stipy Szukam dla nich miejsca.

Kiedy mi urosły w pudełku po margarynie, to biegałam po ogrodzie i wtykałam, gdzie popadło. Jakoś się same dopasowały.Kulturalne są. Dobrze współpracują z każdym kolorem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 11 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Piękne te zestawienia.

Zauważyłam, że lubisz połączenie zieleni i białego. Delikatne takie.
Gdybym miała większy ogród, to pewnie powstałby taki zakątek. Potrzebowałabym tam jednak ram z wysokich drzew. Ty u siebie takowe masz. Szczęściaro.
Gruszka_na_w... 21:29, 11 cze 2018

mikina34 napisał(a)

Cały czas kołacze mi się Twoja myśl, ze nie można mieć samych kwiatów na rabatach, że potrzebne są krzewy i tego właśnie u mnie brakuje, muszę pod tym katem zacząć ubogacać swoje poletko

Co do sterczącego strąka bobu to wczoraj go pomacałam, zerwałam i już są! dorodne ziarna do chrupania mój strąk miał wielkość mojej dłoni, stąd mój zachwyt

Bób dojrzewa od dołu. Te najniżej położone strączki są już dojrzałe. Swoich jeszcze nie podjadałam.

A jeśli chodzi o krzewy, to u mnie był to świadomy wybór. Tuj w szpalerze nie chciałam, a krzaki pasują do bryły domu i okolicy. Zmieniają się wraz z porami roku i sprawdzają się wtedy, kiedy kwiatów jeszcze nie ma lub jest ich niewiele (wczesna wiosna i jesień). Latem tworzą tło.

Jesienią

jolanka 21:43, 11 cze 2018

tez miałam nadzieję, że nie będę miała tui tylko krzewy i drzewa ale musiałam się w niektórych miejscach z nimi przeprosić Zimne wiatry skutecznie dziesiątkowały mi zimą rośliny a kolejne budowy, betoniary i inne atrakcje wzbijające piach, brud (droga wspólna, gruntowa a mój dom pierwszy ) dopełniły szali. Staram sie tylko przedzielać je innymi roślinami
Gruszka_na_w... 21:49, 11 cze 2018

Pamiątką po polu ornym w miejscu, gdzie teraz jest ogród, jest owies. Kwitnienie zaczynają rudbekie.

Na półksiężycu z powojnikiem trzeba będzie znowu pomieszać. Trudno przewidzieć na jaką wysokość urosną byliny.

Gruszka_na_w... 21:53, 11 cze 2018

jolanka napisał(a)
tez miałam nadzieję, że nie będę miała tui tylko krzewy i drzewa ale musiałam się w niektórych miejscach z nimi przeprosić Zimne wiatry skutecznie dziesiątkowały mi zimą rośliny a kolejne budowy, betoniary i inne atrakcje wzbijające piach, brud (droga wspólna, gruntowa a mój dom pierwszy ) dopełniły szali. Staram sie tylko przedzielać je innymi roślinami

Nie wyeliminowałam żywotników całkowicie. Używam ich jako krótkich przesłon i pionowych zimozielonych akcentów. Na granicy z drogą zastąpiłam je żywopłotem bukowo- grabowym.
Gosiek33 21:58, 11 cze 2018

To jakieś monstrum powojnikowe
Mariposa 22:23, 11 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Stipa o zachodzie słońca spokojnie może zastąpić punktowe oświetlenie.

Przyszłam się przywiać, Haniu. Podglądam Twój ogród od niedawna, cały jest prześliczny, ale obok tej stipy nie mogłam przejść obojętnie. Cudo po prostu! Chyba jednak skuszę się na nią. Podpowiesz, jaka to?
Brzozowadzie... 22:24, 11 cze 2018

Haniu, zdjęcie z początków frontowej w porównaniu z aktualnym stanem - ABSOLUTNIE DAJĄCE NADZIEJĘ Przywraca wiarę, że u mnie też tak może być za jakiś czas...A połączenie zielonego z białym bardzo lubię, kolor tylko w dodatkach. Co nie przeszkadza mi z zachwytem podziwiać Twoje barwne zestawienia. Powojnik niesamowity. Ty nie musisz robić zbliżeń poszczególnych kwiatów