Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:42, 28 cze 2018

ryska napisał(a)

Mam jeszcze pytanie w działu warzywa. Bieliłaś może kiedyś endywię?

Nigdy nie uprawiałam takowej. Sieję tylko to, co mam oswojone. A i na to warzywnik ciut za mały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 20:08, 28 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nigdy nie uprawiałam takowej. Sieję tylko to, co mam oswojone. A i na to warzywnik ciut za mały.

Dobra jest, tylko gorzka taka niebielona. Jak przestanie padać (czytałam, że nie może być mokra w środku) przykryję dużymi doniczkami na dwa tygodnie.
Mam jeszcze w tym roku skorzonerę. Też jej się przyglądam z zaciekawieniem. A zwykła marchew w tym roku dwa razy siana i nic nie wzeszło.
Dziękuję za uwagę
jolanka 20:17, 28 cze 2018

ryska napisał(a)

Dobra jest, tylko gorzka taka niebielona. Jak przestanie padać (czytałam, że nie może być mokra w środku) przykryję dużymi doniczkami na dwa tygodnie.
Mam jeszcze w tym roku skorzonerę. Też jej się przyglądam z zaciekawieniem. A zwykła marchew w tym roku dwa razy siana i nic nie wzeszło.
Dziękuję za uwagę

Renatko, ja kiedys mialam endywię i wiązałam jej liście razem. Wtedy nie docieralo światło do środka i bylo OK.
Skorzonera jest super ale pamietac trzeba z wykophwaniem, bardzo delikatnie aby korzenie wyjąć w całości. Inaczej wypływa takie białe mleczko i robi się niedobra
Gruszka_na_w... 20:36, 28 cze 2018

No właśnie- jakieś gumki, nakrywanie, odkrywanie- za bardzo jestem zakręcona, żeby o takich drobiazgach myśleć.
Moja teściowa po zakupie mięsa dumała, co by tu zrobić, żeby jej dłużej przy tym zeszło. Mam na odwrót. Nie potrafię już w sobie wzbudzić pasji do poznawania nowych kuchennych smaków. Za dużo innych spraw mnie pociąga. Mam przez to skłonności do przypalania, ewentualnie znacznego redukowania zawartości, jeśli to płynne (zupa). Ostatnio przypaliłam jajka na twardo. Zaczytałam się.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
la_estrellita 21:42, 28 cze 2018

Widzę, że wątek kulinarny się zrobił . Ja odkąd zaczęłam grzebać w ziemi gotuję w multicookerze bo sam się wyłącza i nie ma możliwości aby przypalić .

Ale żeby całkiem kulinarnie nie było to ja po prośbie przyszłam. Powiedz mi proszę w jakiej odległości od siebie sadziłaś krzewy na żywopłot?
Gruszka_na_w... 22:09, 28 cze 2018

la_estrellita napisał(a)
Widzę, że wątek kulinarny się zrobił . Ja odkąd zaczęłam grzebać w ziemi gotuję w multicookerze bo sam się wyłącza i nie ma możliwości aby przypalić .

Ale żeby całkiem kulinarnie nie było to ja po prośbie przyszłam. Powiedz mi proszę w jakiej odległości od siebie sadziłaś krzewy na żywopłot?

Wykończycie mnie tymi nowinkami technicznymi. Co zacz ten multicooker i dlaczego ja go jeszcze nie mam ? Kupuję bez pojęcia jakieś wyrzynarki, pilarki, widły, szpadle i inne takie, a potem w efekcie mam sprofilowane reklamy typu: Hanno, mamy dla Ciebie ofertę młotów udarowych. Ehhhhhh...

Formowany(cięty) żywopłot z buka i grabu?
Ten w dwóch rzędach na mijankę. Odstęp między rzędami ok. 40-50 cm i tyleż między roślinami w rzędzie.

Ten nieformowany (niecięty) w zależności od szerokości krzewu.

la_estrellita 07:19, 29 cze 2018

Haniu dziękuję. Pytałam o nieformowany. Przecież to logiczne. Ehhh. Znowu zapomniałam pomyśleć... Coś mnie ostatnio logika szwankuje... .
mikina34 08:03, 29 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przygodę z forami zaczynałam od nicku z cyferką 12.
O ile nie najdzie mnie chęć dzielenia tych jarzmianek w sierpniu(wtedy zetnę pędy kwiatowe), to nie ma problemu z zebraniem nasionek. Obawiam się tylko, że nie utrafię z tzw. dojrzałością nasion. Jak już nadejdzie ta pora, to koniecznie się tu zjaw z dokładną instrukcją.

Się zjawię, będę mieć Cię na oku
Po zerwaniu całego bobu zostawić korzenie w ziemi czy na kompost? Jak praktykujesz?
Brzozowadzie... 14:56, 29 cze 2018

Kiełbasek zazdroszczę. Deszcz u nas też ładnie nawilżył ziemię. Dzięki Twoim wpisom, nie zapominam o robieniu przetworów i na dodatek wiem, że mam jeszcze tydzień, dwa czasu na zwłokę Do tej pory tylko dżemy truskawkowe w ilości trzydziestu poczyniłam Czas się poprawić.
Gruszka_na_w... 21:44, 02 lip 2018

mikina34 napisał(a)

Się zjawię, będę mieć Cię na oku
Po zerwaniu całego bobu zostawić korzenie w ziemi czy na kompost? Jak praktykujesz?

Miej na oku i trzymaj rękę na pulsie.
Bób i groszek tnę na kawałki i przekopuję z ziemią. To świetny nawóz zielony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies