Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:55, 05 lip 2018

Plan na dziś wykonany. Lewy półksiężyc nabrał ogłady. I przegorzan raz jeszcze. Tym razem w duecie z miskantem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 20:42, 05 lip 2018

Moja glina się zbuntowała. Dwie rabaty bylinowe odmówiły współpracy i po prostu więdną. Nie chciałam lać starszych nasadzeń, niż tegoroczne, ale cóż Modlę się o deszcz.
Gruszka_na_w... 21:52, 05 lip 2018

U mnie sytuację ratuje cień rzucany przez krzewy i wysokie trawy. Rabat czysto bylinowych nie mam w ogóle. Ubiegłotygodniowe deszcze bardzo pomogły- raz, że napełniła się studnia, a dwa, że dobrze nawodniło drzewa i krzewy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 22:07, 05 lip 2018

Haniu piękne te białe tawułki i jakie wielgaśne,to jakaś odmiana?
tulucy 22:09, 05 lip 2018

Nic nowego u Ciebie ino owoce większe
Pszczelarnia 22:13, 05 lip 2018

Podoba mi się nieortodoksyjne podejście do oprysków. I Twoje to tu, to tam. Lekkie i swobodne. Nie wybierasz się gdzieś na górską wycieczkę?

Ożogowska - trafiłaś! To były fajne wakacje. Wcześniej była "wielka, większa, największa" i "długie deszczowe tygodnie" a potem to już Chmielewska.
Gruszka_na_w... 22:14, 05 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
Haniu piękne te białe tawułki i jakie wielgaśne,to jakaś odmiana?

Te wielgaśne to są takie pudrowo różowe w zasadzie. Kupowałam je wszystkie parę lat temu na aukcji prywatnej osoby jako tawułki Arendsa białe, różowe, bordowe i fioletowe.
Gruszka_na_w... 22:16, 05 lip 2018

tulucy napisał(a)
Nic nowego u Ciebie ino owoce większe

Nuda, Pani, nuda.
Gruszka_na_w... 22:30, 05 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Podoba mi się nieortodoksyjne podejście do oprysków. I Twoje to tu, to tam. Lekkie i swobodne. Nie wybierasz się gdzieś na górską wycieczkę?

Ożogowska - trafiłaś! To były fajne wakacje. Wcześniej była "wielka, większa, największa" i "długie deszczowe tygodnie" a potem to już Chmielewska.

Z Chmielewskiej zapamiętałam receptę na stresy. Należy chwycić siekierę i udać się do drewutni. Rzeczywiście pomaga.

Ewo, ogród to przecież żywy organizm. Wydaje mi się, że trzeba go traktować tak samo jak siebie. Przy byle infekcji czy niemocy nie stosuję antybiotyków.

O górskiej wycieczce myślę. Czekam na sprzyjający zbieg okoliczności. Dam znać w razie czego.
frezja 22:46, 05 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Stosuję, ale nieortodoksyjnie. Na początku sezonu systematycznie, co 7 dni na przemian z roztworem tymolowym. Potem zwykle jest problem z trafieniem na odpowiednią pogodę (albo pada, albo jest za gorąco i oprysk mógłby popalić liście). Stosuję też gnojówki. Ze środków chemicznych w użyciu jest tylko oprysk mocznikiem jesienią (róże i drzewka owocowe), oprysk Promonalem i miedzianem wiosną.
Drzewka i krzewy mam zdrowe, róże pierwsze kwitnienie przeżyły bez chorób grzybowych, trawy są zdrowe. W tej chwili ze dwie róże mają delikatne objawy plamistości, jedna ma objawy rdzy, jednej coś podjada liście. Uznaję, że można to zostawić bez stosowania chemii.
To podobnie jak ja nawet azofosce też podziękowałam. Wiosną pilnuję oprysków HT itd.a potem stop...ponieważ zawsze coś "przeszkadza". Chemii unikam. OW zamieniłam na PW i dlatego pytam, bom ciekawa efektów. Jutro chcę zacząć, ale - no właśnie - obawiam się deszczu.