Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Roocika 09:21, 06 lip 2018

Piękne te przegorzany U Ciebie Haniu wszystko mi się podoba
jolanka 16:30, 06 lip 2018

Chmielewską ktoś lubi Ja uwielbiam.
Wszystko czerwone prawie na pamięć kieeedyś umiałam a Całe zdanie nieboszczyka czy Studnie przodków, dla mnie świetne
Ale prawda, ze późniejsze książki były sporo słabsze.
Bozzzziu jak jej zazdrościłam tych przygód, dobrze, ze nie zaczęłam grać na wyścigach
Miała kobitka talent i lekkie pióro, a dowcip niesamowity. Pamiętam jak się głośno śmiałam czytając jej książki a domownicy nie wiedząc dlaczego podejrzanie na mnie patrzyli
Gosiek33 16:51, 06 lip 2018

mikina34 napisał(a)

Noż kurka blaszka, szukam i szukam i bęc, jest też mi pasuje, obie zachęcają do spoczynku...
Chmielewska nieodłącznie kojarzy mi się z Lesiem, do dziś pamiętam te zdziwione spojrzenia, jak jadąc tramwajem czytałam perypetie z rozmrożonymi lodami Lesia i śmiałam się w głos ... Stara Chmielewka była git, jak mawiali kiedyś młodzi, dziś pewnie się inaczej mówi ale co tam

Ha, ha mam identyczne doświadczenie z Chmielewską w tramwaju
Gruszka_na_w... 21:00, 06 lip 2018

mikina34 napisał(a)

Haniu, czy sadzonki z rozłogów truskawek pobierasz teraz czy z tych późniejszych odrostów?

Aż pobiegłam sprawdzić w jakim są stanie. Dopiero się zaczęły ukorzeniać. Dam im jeszcze trochę czasu. Muszę im przygotować nowe miejsce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:02, 06 lip 2018

O jak miło, tyle osób relaksuje się przy tych samych książkach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:19, 06 lip 2018

Roocika napisał(a)
Piękne te przegorzany U Ciebie Haniu wszystko mi się podoba

Bardzo je lubię, bo to żelazna roślina. Nawet dzielenia nie wymaga. Trzeba je tylko odpowiednio szybko ściąć, bo bardzo się rozsiewają.

Mnie się najbardziej podoba to, że już coraz rzadziej czuję się jak na patelni. Bardzo doskwierał mi brak intymności. Jeszcze nie jest idealnie, ale zdecydowanie lepiej niż było.

Było w 2014

Jest

Gruszka_na_w... 21:43, 06 lip 2018

Udało się wykonać plan działań na ten tydzień. Duża ulga.
Poziomki ścięte. Kanciki zrobione. Chwasty wyrwane. Z pobliskich nieużytków już przylatują kolejne.

Teraz pora na ogarnięcie warzywnika. Trzeba zlikwidować pozostałości groszku i bobu, odświeżyć kanciki, wykopać czosnek, wyrwać i wysuszyć cebulę. Na lokalnym ryneczku pojawiła się gaura. Grzechem byłoby nie kupić. Wsadziłam ją obok róży i ciemnych powojników w zastępstwie Crispy. Ta z kolei wylądowała na rondzie. Kolorów nabierają rozchodniki.

Jesienią zmieniałam nasadzenia na bardzo nasłonecznionej rabacie pod oknami obok tarasu. Zlikwidowałam tam róże i wsadziłam miskanty , rozplenice, kilka zimozielonych akcentów i trochę bylin. Miskanty odchorowują jesienne dzielenie i przesadzanie, ale rudbekia Goldsturm dobrze się zadomowiła. Wkrótce zakwitną rozchodniki i niskie astry.

I takie tamy

Johanka77 22:00, 06 lip 2018

Ten przegorzan mi się podoba bardzo!
mrokasia 22:06, 06 lip 2018

Ale śliczne gaury!!! Moja to jakiś taki niski wypierdek jest choć kolor ma bardzo ładny. Dostana w prezencie to nie będę marudzić . Jednak bardziej do mnie przemawiają te jasne, z długimi pędami kwiatowymi. Są takie delikatne.
tulucy 22:15, 06 lip 2018

Dwa moje niespełnione marzenia "chmielewskie" - wakacje w kajaku i pod namiotem, a drugie to sobota na Służewcu