Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:32, 01 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
No wreszcie i do Ciebie trochę deszczu dotarło .

Twoje życzenia stały się rozkazem dla niebios. Masz moc, kobieto!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kasia1 07:22, 02 wrz 2018

Haniu, serdecznie dziękuję za szczegółową instrukcję
Wendy79 07:40, 02 wrz 2018

Cieszę się, że i do Ciebie deszcz dotarł. Własnie wieczorem podlewałam młode truskawki, a tu siup. Coś w końcu popadało, bo naprawdę to kiepsko wygląda. Wszystko schnie...
inka74 07:51, 02 wrz 2018

Haniu u ciebie prawdziwie jesienne klimaty na rabatach. Ja jeszcze przez chwilkę będę się cieszyła latem. Roślinki ani myślą się przebarwiać a potem w moment to zrobią.
Też mam 3 kręgi wkopane i bardzo sobie ten system chwalę. U mnie więcej opadów bo tylko 2 rynny podłączone z 1/4 dachu i często dekiel wybija. Stare szambo po oczyszczeniu też podłączyliśmy do rynien. W sumie 20 metrów mam wody. U mnie też glina ale sporo innej ziemi dowiezione. Ja mieszam ziemię przy każdym sadzeniu z piaskiem i dobrą ziemią z obornikiem. Może to sprawia, że nie mam skorupy jak jest susza a warstwa kory lub zrębków dodatkowo mocno zatrzymuje wilgoć. W sumie w tym roku ogród poradził sobie prawie sam z wodą. Może z 6-8 razy podlewałam przez cały sezon. Po założeniu trawnika od nowa to się zmieni pewnie w którymś momencie dojrzeję do systemu nawadniania. I w takiej chwili cieszę się z małego ogrodu.

Dużo drobnego deszczu życzę
zawitka 10:56, 02 wrz 2018

Piękne jesienne klimaty .A teraz mów co dajesz swoim rozchodnikom że taki kolor mają ha ha Cudowny
anna_t 11:20, 02 wrz 2018

Coraz bardziej podobają mi się te zakamarkowe, tajemnicze ogrody. Idziesz taka trawiaste ścieżka i nie wiesz co Cię za zakrętem spotka...

Hania szerokość ścieżki robiłaś np biorąc pod uwagę dwie szerokości kosiarki? Bo zaczyna mi się coś rodzić w główce..
Gruszka_na_w... 13:38, 02 wrz 2018

Wendy79 napisał(a)
Cieszę się, że i do Ciebie deszcz dotarł. Własnie wieczorem podlewałam młode truskawki, a tu siup. Coś w końcu popadało, bo naprawdę to kiepsko wygląda. Wszystko schnie...

Agnieszko, dzisiaj w nocy popadało na tyle, że marchewkę dało się wyrwać bez potrzeby użycia ostrych narzędzi rozłupujących ziemię.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:50, 02 wrz 2018

inka74 napisał(a)
U mnie też glina ale sporo innej ziemi dowiezione. Ja mieszam ziemię przy każdym sadzeniu z piaskiem i dobrą ziemią z obornikiem. Może to sprawia, że nie mam skorupy jak jest susza a warstwa kory lub zrębków dodatkowo mocno zatrzymuje wilgoć.

Celowo nie nawoziłam obcej ziemi, bo bez możliwości jej głębokiego przeorania (zmieszania) z gruntem rodzimym zafundowałabym sobie kłopot w momencie silnych opadów. Całość opadu zatrzymywałaby się w tej nawiezionej warstwie.
Działka jest na dawnym polu ornym. Ziemia jest bardzo żyzna. Jej zaletą jest duża zawartość substancji organicznych (nie muszę zaprawiać dołków). Rośliny pięknie rosną. W newralgicznych , pobudowlanych miejscach, przekopywałam widłami na "dwa szpadle", rozluźniałam glebę pociętą słomą, gałązkami, piaskiem, wysiewałam nawozy zielone. Rabaty są ściółkowane zrębkami, skoszoną trawą. Takie zabiegi były wystarczające w czasie normalnej pogody. Nie wystarczą, jeśli przez pół roku są dwa opady deszczu, a dodatkowo w zimie nie było porządnych opadów śniegu. Glina długo trzymam wilgoć w korzeniach roślin (plus), ale niestety w wierzchniej warstwie będzie zasychać (minus, bo nie da się podlewać).

Gruszka_na_w... 13:56, 02 wrz 2018

zawitka napisał(a)
Piękne jesienne klimaty .A teraz mów co dajesz swoim rozchodnikom że taki kolor mają ha ha Cudowny

One u mnie zaprzeczają temu, co się o nich pisze. Najlepiej rosną w glinie, w lekkim półcieniu. Na suchych stanowiskach są mniejsze.

Gosiek33 13:59, 02 wrz 2018

Gliny nie mam ale lepiej u mnie wyglądają w bardziej słonecznym miejscu