Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:58, 27 wrz 2018

Spróbuj te dwuletnie przyciąć na wysokości 1 m i przesadź teraz. Wiosenne roszady mogą się odbić na owocowaniu.
W poprzednim ogrodzie miałam pomieszane i już nigdy więcej. Po cięciu letnim byłam cała podrapana, a przy cięciu jesiennym zdarzało mi się pomylić pędy i wycinałam te, które miały zostać.

Jesienne klimaty

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:03, 27 wrz 2018

cd

W tym roku ścięłam lawendę pod koniec lipca i to był dobry pomysł. Krzaczki są foremne i gęste.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:06, 27 wrz 2018

Całe maliny kosisz do cna? Mówili ludzie by zostawić pędy które nie owocowały jak u jeżyny bezkolcowej.
Gruszka_na_w... 20:16, 27 wrz 2018

Gosiek33 napisał(a)
Całe maliny kosisz do cna? Mówili ludzie by zostawić pędy które nie owocowały jak u jeżyny bezkolcowej.

Jeżyna owocuje na pędach dwuletnich, tak jak maliny letnie. U mnie rosną maliny tzw. jesienne. Zaczynają owocować w sierpniu, po zbiorach się je ścina.
Brzozowadzie... 20:57, 27 wrz 2018

Ja chyba dzięki Twoim zdjęciom polubię jesień. Chyba Bo zdjęcia piękne, Na pewno
Gruszka_na_w... 21:32, 27 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ja chyba dzięki Twoim zdjęciom polubię jesień. Chyba Bo zdjęcia piękne, Na pewno

Niemiłym odkryciem był dla mnie fakt, że nadchodzi w życiu taki czas , w którym temperatury w okolicach 30 stopni przestają cieszyć, a siedzenie, leżenie, czy tez pozostawianie w jakiejkolwiek innej pozycji w takiej temperaturze staje się zwykłą udręką. Dzikie tłumy zmasowanej turystyki budzą we mnie lekkie przerażenie. W Himalaje mam daleko. Samotne rejsy po odludnych zakątkach w rachubę nie wchodzą.
Wyprodukowałam sobie cieniste zakątki i jakoś to lato znoszę kojąc duszę ciekawą lekturą. Ciało dopiero jesienią znajduje ukojenie. Uwielbiam szurać stopami po liściach, nie przeszkadzają mi dżdżyste dni, lubię te przygaszone kolory wokół. Byle gdzieś w pobliżu była dobra herbatka, mruczący kot, rozciągnięty pies, człowiek znający Józefa (Roma zrozumie!) i żywy ogień- w dowolnej kolejności.
Brzozowadzie... 22:01, 27 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niemiłym odkryciem był dla mnie fakt, że nadchodzi w życiu taki czas , w którym temperatury w okolicach 30 stopni przestają cieszyć, a siedzenie, leżenie, czy tez pozostawianie w jakiejkolwiek innej pozycji w takiej temperaturze staje się zwykłą udręką. Dzikie tłumy zmasowanej turystyki budzą we mnie lekkie przerażenie. W Himalaje mam daleko. Samotne rejsy po odludnych zakątkach w rachubę nie wchodzą.
Wyprodukowałam sobie cieniste zakątki i jakoś to lato znoszę kojąc duszę ciekawą lekturą. Ciało dopiero jesienią znajduje ukojenie. Uwielbiam szurać stopami po liściach, nie przeszkadzają mi dżdżyste dni, lubię te przygaszone kolory wokół. Byle gdzieś w pobliżu była dobra herbatka, mruczący kot, rozciągnięty pies, człowiek znający Józefa (Roma zrozumie!) i żywy ogień- w dowolnej kolejności.

Tak, taką jesień lubiłabym Ludzi znających Józefa spotkałam wczoraj u Izy Niestety, to chyba kwestia skojarzeń - mi jesień kojarzy się ze szkołą moich dzieci, ich chorobami, wczesnymi pobudkami po ciemku i tysiącami spraw do załatwienia Taki czas Nadal wolę wiosnę i lato Choć przyznaję, że od okolic Adwentu czas mi zaczyna płynąć dużo przyjemniej W kwestii upałów i tłumnej turystyki zgadzamy się w 100 procentach
Gruszka_na_w... 22:42, 27 wrz 2018

No tak, przypomniało mi się, co czułam, kiedy po trzytygodniowym siedzeniu z jednym pacholęciem na L4 z powodu jego ospy wietrznej, podczas wieczornej kąpieli odkryłam ową ospę na drugim. Wizja uziemienia na kolejne 3 tygodnie...coś strasznego.
Na mnie krzepiąco działała znajoma mama 10 dzieci. Opowiadała, że najtrudniej było jej opanować zebranie dzieci do kupy w celu odrabiania lekcji. Na jej okrzyk: "Studenci do nauki", rozbiegali się jej na 4 strony świata. Nie wiedziała, za którymi gonić.

tulucy 23:04, 27 wrz 2018

Haniu proszę napisz choć, że ta mama miał przynajmniej co najmniej trojaczki ze dwa razy... Bo 10 razy nosić ciążę... Pomnik. I aureola...
Gruszka_na_w... 23:15, 27 wrz 2018

Ciąż mnogich nie było. Te dzieci wyrosły na porządnych ludzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies