Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

jolanka 20:59, 28 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, a ja zeszłej jesieni we wrześniu sadziłam Variegatusy i wszystkie przeżyły. Dobrze, że nie wiedziałam, że nie należy sadzić
Myślę, że największym problemem współczesnych dzieciaków nie jest posiadanie bądź nie rodzeństwa, tylko życie w świecie wirtualnym, a nie rzeczywistym i co za tym idzie - nieumiejętność wchodzenia w relacje twarzą w twarz. I to ono najbardziej, moim zdaniem, zagraża budowaniu trwałych relacji międzyludzkich...

Agatko, masz 100‰ rację. Relacje rzeczywiste a nie wyobrażenia o ich prawdziwości
Gruszka_na_w... 21:47, 28 wrz 2018

Agatko, prawdę piszesz. Tylko z relacjami już tak jest, że potrzeba na nie czasu i chęci.
A widziałyście kiedyś autobus wiozący dzieci na wycieczkę?
Wewnątrz wszyscy siedzą wpatrzeni w swój telefon.
Koniec dyskusji- nie chcę grać roli stetryczałej staruszki narzekającej na obecne czasy. Szukam po prostu dziecka w dzieciach i coraz go jakby mniej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 21:54, 28 wrz 2018

U mnie pomidorowe rabaty zniknęły już w ubiegłym tygodniu. Zaraza. Przymrozek pokonał resztę dyniowatych. Jutro muszę ogarnąć mieczyki i dalie. Pierwszy raz o tej porze mam tak "łysy" warzywny i zastanawiam się co dalej robić. Normalnie przekopywałam w listopadzie, a to już?...Hmmm...
Gosiek33 22:08, 28 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam od 3 lat tę różową, ale tej zimy nie przeżyła. Latem kupiłam dwie różowe i 2 białe. Mimo delikatności, widać je na rabatach. Bardzo długo kwitną- od lipca do mrozów.

Zdrowiej zatem dla nerwów traktować ją jako roślinę jednoroczną a jak wytrzyma to tylko się cieszyć
Gosiek33 22:10, 28 wrz 2018

Dziś zobaczyłam że dynie zmroziło
Gruszka_na_w... 22:36, 28 wrz 2018

Agnieszko,u mnie jeszcze rosną korzeniowe- buraki, marchew i selery. Zieleni się naciowa pietruszka, jest bazylia i trochę młodych listków lubczyku, pory zadołowałam w nowym miejscu, bo potrzebowałam miejsca na truskawki. Dynie zerwałam jakiś czas temu. Leżą w chłodnym miejscu.

Gosiu, zawsze mam obawy, czy natrafię na sprzedawcę gaury. Jankosia u siebie napisała, że jej się świetnie wysiewa. U mnie nie było siewek.
Podmarzła nieco dynia rosnąca w kompoście.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:59, 29 wrz 2018

Dzisiejsza aura sprzyjała pracom na zewnątrz, choć temperatura nie była zbyt wysoka. Czuć było chłodek. Udało się skosić trawnik i uporządkować rabatę pomidorową. Wiosną dawałam tam obornik, więc teraz dosypałam tylko wiórki rogowe i przekopałam. Zimą posypię jeszcze dolomitem i popiołem drzewnym (w ostępie czasowym )
Udało się znaleźć chwilkę czasu na wyprawę do lasu. Wysypu grzybów niestety w tym roku nie ma. Znaleźliśmy tylko kilka podsuszonych podgrzybków.
Wciąż pięknie kwitną róże The Fairy i Lovely Fairy.

Brzozowadzie... 20:29, 29 wrz 2018

Widoczki jesienne piękne. Zaletą leśnego ogrodu jest fakt, że nie trzeba chodzić na grzybobranie - dziś zebrałam ze 20 podgrzybków, zdarzają się też prawdziwki i kozaki. Większość suszę, bo w takiej postaci najbardziej lubię
Skąd Haniu bierzesz wiórki rogowe? Bo mączkę bazaltową już znalazłam, a na wiórki nie mogę trafić.
Gruszka_na_w... 20:39, 29 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Widoczki jesienne piękne. Zaletą leśnego ogrodu jest fakt, że nie trzeba chodzić na grzybobranie - dziś zebrałam ze 20 podgrzybków, zdarzają się też prawdziwki i kozaki. Większość suszę, bo w takiej postaci najbardziej lubię
Skąd Haniu bierzesz wiórki rogowe? Bo mączkę bazaltową już znalazłam, a na wiórki nie mogę trafić.

Pojawiają się wiosną w Lidlu. Normalnie są dość drogie, bo za 1 kg życzą sobie około 16 zł. Ponieważ mało kto wie, co z nimi zrobić, to po jakimś czasie cena spada do 8 zł. Wtedy je kupuję. Nabyłam w sierpniu 5 kg.
AnnaCh 20:59, 29 wrz 2018

Pięknie
Chłodek było czuć, ale w słoneczku było bosko
The Fairy u mnie też dają teraz czadu