Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:51, 23 wrz 2018

Za oknem powiewa, na niebie szarogranatowe chmury. Nie pada. W kominku jeszcze rozpalać nie trzeba

Rośliny na rondzie dobrze się uzupełniają z tymi na półksiężycach wokół.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:55, 23 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)
Ten scietolstny powalił mnie na kolana ...masz go dużego ?

Teraz ma około 2,5 metra. Dwa lata stał w miejscu, w tym roku zaczął rosnąć. Ma piękne błyszczące, zielone liście w sezonie, a jesienią cudowne przebarwienia.Nic go nie podjada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
lojalna_ 17:12, 23 wrz 2018

Ideał ❤
Gosiek33 17:53, 23 wrz 2018

Uwielbiam Twój jesienny ogród

Mr Goodbud - zapisałam i polowanie zacznę
Brzozowadzie... 19:01, 23 wrz 2018

A mój klon ściętolistny calutki zielony jeszcze. Piękny jest
A Twoje zdjęcia cudne po prostu. Oglądam po kilka razy. Ściskam ciepło!
To może i ja pójdę na frony z tymi ussuryjskimi?...Jarząby jednak za często chorują, jak wynika z moich ogródkowych obserwacj. I opadają dość szybko...
Gruszka_na_w... 19:38, 23 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A mój klon ściętolistny calutki zielony jeszcze. Piękny jest
A Twoje zdjęcia cudne po prostu. Oglądam po kilka razy. Ściskam ciepło!
To może i ja pójdę na frony z tymi ussuryjskimi?...Jarząby jednak za często chorują, jak wynika z moich ogródkowych obserwacj. I opadają dość szybko...

Ten ussuryjski ma tendencję do wielopniowości. Przypatrz się zdjęciu- nie tworzy wyraźnego jednego pnia. Ściętolistny na typowy pokrój- pień i owalna korona. Nie wiem, czy taki Ci będzie pasował. Jarzębiny mają walor w postaci pięknej kory. Okres bezlistny w Polsce trwa prawie 6 miesięcy. Warto to uwzględnić.

Jesień czasem źle się kojarzy. Ze smutkiem i szarzyzną. Starałam się, żeby u mnie kojarzyła się z kolorami.

zdjęcie z ubiegłego roku

Gruszka_na_w... 19:39, 23 wrz 2018

Gosiek33 napisał(a)
Uwielbiam Twój jesienny ogród

Mr Goodbud - zapisałam i polowanie zacznę

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej.

Jesień to moja ulubiona pora roku.
Brzozowadzie... 19:50, 23 wrz 2018

Muszę w takim razie jeszcze chwilę odłożyć dcyzję co do drzew. Wolę być pewna. A narazie jeszcze sporo wątpliwości kołacze mi po głowie
Agania 11:09, 24 wrz 2018

i w taką szarugę piękne zdjęcia zrobiłaś...masz cudowną jesień Haniu
Agania 11:24, 24 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pewnie będzie na początku października.
Tojad

Moje tojady już ruszyły...będzie niebiesko