Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 21:09, 29 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pojawiają się wiosną w Lidlu. Normalnie są dość drogie, bo za 1 kg życzą sobie około 16 zł. Ponieważ mało kto wie, co z nimi zrobić, to po jakimś czasie cena spada do 8 zł. Wtedy je kupuję. Nabyłam w sierpniu 5 kg.

Muszę w takim razie przypilnować. Dzięki!
tulucy 22:18, 29 wrz 2018

W sierpniu była wyprzedaż wiórków w L. W moim już nie widziałam, ale sąsiad gdzieś koło pracy chyba niedawno widział.
jolanka 23:42, 29 wrz 2018

Te wiórki w L. Były niedawno wyprzedawane po 2 zł Trochę kupiłam
Kasia_CS 08:08, 30 wrz 2018

jolanka napisał(a)
Te wiórki w L. Były niedawno wyprzedawane po 2 zł Trochę kupiłam

Po 2?! No to ja na wyprzedażach po 8 kupiłam i byłam happy u mnie nie zdążyli bardziej przecenić, bo się wyprzedały.. Pewnie w jakichś L jeszcze znajdzie się w takiej megacenie
Brzozowadzie... 20:22, 30 wrz 2018

To ja jutro z rana jeżdżę po L. Może coś jeszcze upoluję.
Pszczelarnia 20:35, 30 wrz 2018

[b] Szukam po prostu dziecka w dzieciach i coraz go jakby mniej.

Starzy i starsi czasem są jak dzieci. Ale to już inna bajka.

Przemawia do mnie antyczna opowieść o cyniku Diogenesie: człowieka szukał ze świecą.

Zadumałam się albowiem w sklepach już pojawiły się tematy zniczowe (nie świecowe).
Gruszka_na_w... 20:54, 30 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Starzy i starsi czasem są jak dzieci. Ale to już inna bajka.

Przemawia do mnie antyczna opowieść o cyniku Diogenesie: człowieka szukał ze świecą.

Zadumałam się albowiem w sklepach już pojawiły się tematy zniczowe (nie świecowe).

Świeca bardzo ogranicza krąg poszukiwań.
Kiedy odwiedzam mamę w tym jej nowym miejscu pełnym seniorów, zdarza mi się trafić na zajęcia plastyczne, manualne. Kolorują sobie obrazki, robią pomponiki z włóczki lub wycinanki. Jest wystawa prac na korytarzu. Oglądam i boleśnie uświadamiam sobie odwrócenie ról, bo to mama zwykle oglądała moje prace na wystawkach w przedszkolu i to ona zapewniała bezpieczeństwo.
W sklepach znicze wchodzą na pierwszy plan po zejściu z niego artykułów szkolnych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 09:15, 01 paź 2018

dosypałam tylko wiórki rogowe i przekopałam. Zimą posypię jeszcze dolomitem i popiołem drzewnym (w ostępie czasowym )
Udało się znaleźć chwilkę czasu na wyprawę do lasu. Wysypu grzybów niestety w tym roku nie ma. Znaleźliśmy tylko kilka podsuszonych podgrzybków.
Wciąż pięknie kwitną róże The Fairy i Lovely Fairy.

Nie zdążyłam zrobić notatek z mocznika a już lecisz dalej - nic to odnajdę

Ja mam wiórki rogowe i trzymam na wiosnę że posypię wiosną - one się wolno rozkładają wiem ale jak teraz posypię to nie ulecą wartości za nim zacznie to rosnać - sama nie wiem.
Dolomit też mam i wiem że zimą tylko jak ziemia zamarznięta to tak źle coś sypać.

Weszłam bo musze zmaowić mączkę bazltową i teraz sypnę.

Widoki jak zawsze - kipiące , obfite i uporządkowane

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 18:09, 01 paź 2018

Mira, dolomit najlepiej sypnąć przed spodziewanym opadem deszczu/ śniegu. On się nie utlenia pod wpływem powietrza, bo to zmielona skała wapienno-magnezowa. Jest drobnoziarnisty i wraz z wilgocią przeniknie sobie w głąb gleby.
Wiórki rogowe to zmielone kopyta i rogi. Podejrzewam, że proces ich rozkładu trwa kilka miesięcy.
Bylinki dla Ciebie

Tojad i aktualny stan warzywnika po lewej stronie. Po prawej na wykopanie czekają korzeniowe.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:34, 01 paź 2018

Agatko, udanych poszukiwań.
Podejrzewam, ze w kolejnych latach wiórki coraz trudniej będzie nabyć.

Ambrowiec i klon Henry'ego w jesiennej odsłonie

klon ściętolistny i dereń biały na tle brzóz

klon pensylwański- piękna prążkowana kora, ale wolny wzrost i brak jesiennych przebarwień

dereń Sibirica

trzmielina oskrzydlona

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies