Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 21:23, 01 paź 2018

Haniu, dziekuję za przegląd drzew w jesiennej odsłonie. Wybór na frontową przesunęłam na wiosnę. Może wtedy będę pewna, czego chcę Najpiękniejszy oczywiście ściętolistny ale tego już mam Zdjęcia przepiękne, jeśli mówisz, że słabej jakości, to obawiam się, że lepsze mogłyby prowadzić do zaburzeń rytmu serca
mrokasia 21:55, 01 paź 2018

Przyszłam, napasłam oczy kolorem, poczytałam podsumowania. Lubię to .
mikina34 11:49, 02 paź 2018

Haniu, kliknęłam w link żeby poczytać zeszłoroczne podsumowanie i pooglądać zdjęcia i rzeczywiście pierwsze co się rzuca w oczy to soczystość kolorów, widać, ze rośliny miały dużo więcej wilgoci, w tym toku tak jak piszesz, mocno przygaszone. Co nie zmienia faktu, ze jesienią u Ciebie feeria barw Trzmielina oskrzydlona przepięknie świeci na rabatach...

Czy będziesz tak miła (i cierpliwa ) żeby mi wyjaśnić jak krowie na rowie, którym warzywom podrzucić teraz dobroci w postaci obornika, a którym wręcz nie trza? Na ten przykład wczoraj przekopałam rabatę pod pomidory z dużą ilością obornika i utknęłam, bo nie widziałam komu jeszcze dogodzić Wiem, że marchewka nie lubi świeżo po oborniku być siana, ale reszta?Co z cukinią, pozostałymi korzeniowymi, bobem, fasolką... Wiem, że niektóre (bób i fasolka szparagowa) są z natury takie dobrze ułożone, że zostawiają glebę w dobrej kulturze ale inne to zupełne prosiaki, bo zżerają wszystko do cna
Aha, czy mogę jeszcze posadzić sadzonki truskawek z rozłogów czy już za późno?
Ufff...
Pszczelarnia 12:48, 02 paź 2018

Mala_Mi napisał(a)
Perwoskia z astrami... dobry pomysł... muszę pomyśleć jak przeorganizować rabatę

Czasem ta konieczność przeorganizowywania wychodzi mi bokiem. Chciałabym osiągnąć coś, co będzie dłuższy czas wyglądało stabilnie. A za moment zaczyna mnie nosić i odczuwam potrzebę korekty. Dobrze, że nie rewolucji.

I nawet Ania pisze o przeorganizowaniu a nie rewolucji - rewolucje bardzo niszczą.

Gruszka_na_w... 17:55, 02 paź 2018

Agatko, ścietolistny dopiero zaczyna. Teraz zachwycam się ussuryjskim. Z dnia na dzień zmienia kolor.Dobrze współpracuje z sąsiedztwem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:04, 02 paź 2018

Moniu, obornika nie lubią rośliny krótkiego dnia- rzodkiewka, sałata, szpinak, groch, pietruszka i marchew to tez warzywa o małych wymaganiach pokarmowych. Najwięcej azotu potrzebują kapustne (k. biała, czerwona, brukselka), dyniowate (cukinia, dynia, patison, kabaczek), kalafior, seler, brokuł, papryka, pomidory i ogórki.
Truskawki teoretycznie do końca sierpnia, ale jeśli jesień będzie długa i bezmroźna to zdążą się dobrze ukorzenić. Co najwyżej będą mieć w pierwszym roku mniej owoców.

Ogniście

Kiedy świdośliwa podrośnie, to pomarańczowymi barwami zgra się z resztą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:17, 02 paź 2018

mrokasia napisał(a)
Przyszłam, napasłam oczy kolorem, poczytałam podsumowania. Lubię to .

Osobiście, to najbardziej lubię, kiedy natura współdziała. W tym sezonie sporo kłód rzucała.
Hortensje na garażowej ledwie dychają, choć tam podlewałam chyba najczęściej.

Obok tego olbrzyma miały się pojawić średnie miskanty. Przesadzałam je w październiku i dostałam po łapkach. Werbenie takie lato pasowało.

Miałam na rondzie miskanty. Pokusiło mnie, żeby w październiku je przesadzać. Przeżyły. Mają po jednym źdźble. Rondo się wypłaszczyło.

Gruszka_na_w... 18:25, 02 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

I nawet Ania pisze o przeorganizowaniu a nie rewolucji - rewolucje bardzo niszczą.

Rewolucje pożerają własne dzieci.
Tam, gdzie robiłam korekty, jakoś wszystko szybciej się łączyło. Po rewolucjach bardzo długo trzeba czekać na zadowalający efekt.
Na cypelku robiłam rewolucje i wciąż mi tam coś nie gra.

A tu były delikatne korekty

Gruszka_na_w... 18:43, 02 paź 2018

I reszta zdjęć

jesienna odsłona tercetu stipy, krwiściągu i rozchodnika

Brzozowadzie... 21:06, 02 paź 2018

Barwy w Twoim ogrodzie po prostu niesamowite. A ja dlatego tego ściętolistnego lubię, że on jeszcze zielony. Bo ja u siebie lubię zieleń, jak wiesz Do Ciebie przychodzę na kolory No, coś pięknego!