Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 18:06, 03 lip 2016

Jeśli kupię to raczej napaliłam się na bonicę i tę drugą pachnącą
Gruszka_na_w... 18:19, 03 lip 2016

Anda napisał(a)
Twoj ogrod wcale nie jest taki maly. Moj ma 1/3 twojego. A Madame mi sie bardzo podoba. Jakie ma pedy? Gietkie?

O madame jeszcze nic nie napiszę. Sadziłam ją w marcu, a podpatrzyłam u Gabrysi z ogrodu w budowie nieustającej. Gabrysia będzie bardziej kompetentną osobą do udzielenia porad. Wiem tylko, że to jedna z najsilniej pachnących róż.

Paręnaście lat temu jeździliśmy do pewnego członka rodziny, który nabył siedlisko na wsi (dość duże). Opowiadał nam o chęci nabycia sporych połaci łąk, które miał za płotem. Nie bardzo wtedy rozumieliśmy, po co mu to. Dziś już wiem, że w ten sposób chciał uniknąć tzw. trudnego sąsiedztwa. Małe działki są koniecznością w miastach (cena gruntu), na wsi byłyby czymś nienaturalnym. No i to sąsiedztwo- to już taki ślepy traf. Im większa działka, tym większe szanse, że dom jest oazą spokoju. Nam się trafiło średnio. Zero pasjonatów czegokolwiek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:20, 03 lip 2016

Renatko, cieszy mnie twoja opinia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 18:48, 03 lip 2016

Dobrze, że ogrodowisko jest i tu masz wielu pasjonatów

Gruszka_na_w... 19:33, 03 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Dobrze, że ogrodowisko jest i tu masz wielu pasjonatów

Ano Pozytywnie zakręconych nigdy nie ma za dużo
Makusia 10:59, 04 lip 2016

HAniu macham! Jak zwykle ślicznie! Oj przydałoby mi się pół godziny odpoczynku u Ciebie w ogrodzie ...italic text
Anda 11:25, 04 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O madame jeszcze nic nie napiszę. Sadziłam ją w marcu, a podpatrzyłam u Gabrysi z ogrodu w budowie nieustającej. Gabrysia będzie bardziej kompetentną osobą do udzielenia porad. Wiem tylko, że to jedna z najsilniej pachnących róż.

Paręnaście lat temu jeździliśmy do pewnego członka rodziny, który nabył siedlisko na wsi (dość duże). Opowiadał nam o chęci nabycia sporych połaci łąk, które miał za płotem. Nie bardzo wtedy rozumieliśmy, po co mu to. Dziś już wiem, że w ten sposób chciał uniknąć tzw. trudnego sąsiedztwa. Małe działki są koniecznością w miastach (cena gruntu), na wsi byłyby czymś nienaturalnym. No i to sąsiedztwo- to już taki ślepy traf. Im większa działka, tym większe szanse, że dom jest oazą spokoju. Nam się trafiło średnio. Zero pasjonatów czegokolwiek.

Dziękuję, to podpytam Gabrysię. Coś mało ją ostatnio widzę na forum.

No właśnie nie chciałam przeprowadzać się na wieś. Ceny gruntu nawet w tych wsiach blisko miasta są nadal wysokie, a mieszkanie gdzieś dalej nie wchodziło w grę. W mojej okolicy ceny gruntu i usług są zresztą ogólnie bardzo wysokie. Gdzieś bardziej "na zad...piu" jest taniej, ale wtedy wszędzie daleko. Taka działka z domem jak u Ciebie kosztuje u mnie w okolicy ok. pół miliona. Kogo na to stać? Ja nie znam nikogo takiego.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makusia 15:02, 04 lip 2016

HAniu, powiem Ci cytując wypowiedź pewnego aktora po zmianie "władzy"- "A kiedyś tłumaczyłem koledze, że jak rząd nic nie robi, to nie jest jeszcze wcale tak najgorzej". Jak masz "zero pasjonatów czegokolwiek", to może nie jest tak najgorzej...
A co gdybyś miała "pasjonatów ekshibicjonizmu"? Albo "pasjonatów hodowli świń"? Albo "pasjonatów disco polo"? Albo "pasjonatów hodowców kaczek"? Albo "pasjonatów motocykli"? Albo...no dobra- już wystarczy

Basilikum 15:23, 04 lip 2016

to ja w szczesliwiej sytuacji jestem. Mam dom na zadupiu otoczony lakami, moimi na dodatek. Za sasiadow, ktorzy sa bezpiecznej odleglosci, mam pasjonatow ciszy Za dom nic nie placilam, Dostal nam sie w spadku a jedyna cena ktora placimy to praca naszych rak, by ten dom i ogrod utrzymac w nalezytym stanie
Gosiek33 15:51, 04 lip 2016

Basilikum szczęściara po wielokroć