O madame jeszcze nic nie napiszę. Sadziłam ją w marcu, a podpatrzyłam u Gabrysi z ogrodu w budowie nieustającej. Gabrysia będzie bardziej kompetentną osobą do udzielenia porad. Wiem tylko, że to jedna z najsilniej pachnących róż.
Paręnaście lat temu jeździliśmy do pewnego członka rodziny, który nabył siedlisko na wsi (dość duże). Opowiadał nam o chęci nabycia sporych połaci łąk, które miał za płotem. Nie bardzo wtedy rozumieliśmy, po co mu to. Dziś już wiem, że w ten sposób chciał uniknąć tzw. trudnego sąsiedztwa. Małe działki są koniecznością w miastach (cena gruntu), na wsi byłyby czymś nienaturalnym. No i to sąsiedztwo- to już taki ślepy traf. Im większa działka, tym większe szanse, że dom jest oazą spokoju. Nam się trafiło średnio. Zero pasjonatów czegokolwiek.
Dziękuję, to podpytam Gabrysię. Coś mało ją ostatnio widzę na forum.
No właśnie nie chciałam przeprowadzać się na wieś. Ceny gruntu nawet w tych wsiach blisko miasta są nadal wysokie, a mieszkanie gdzieś dalej nie wchodziło w grę. W mojej okolicy ceny gruntu i usług są zresztą ogólnie bardzo wysokie. Gdzieś bardziej "na zad...piu" jest taniej, ale wtedy wszędzie daleko. Taka działka z domem jak u Ciebie kosztuje u mnie w okolicy ok. pół miliona. Kogo na to stać? Ja nie znam nikogo takiego.
HAniu, powiem Ci cytując wypowiedź pewnego aktora po zmianie "władzy"- "A kiedyś tłumaczyłem koledze, że jak rząd nic nie robi, to nie jest jeszcze wcale tak najgorzej". Jak masz "zero pasjonatów czegokolwiek", to może nie jest tak najgorzej...
A co gdybyś miała "pasjonatów ekshibicjonizmu"? Albo "pasjonatów hodowli świń"? Albo "pasjonatów disco polo"? Albo "pasjonatów hodowców kaczek"? Albo "pasjonatów motocykli"? Albo...no dobra- już wystarczy
to ja w szczesliwiej sytuacji jestem. Mam dom na zadupiu otoczony lakami, moimi na dodatek. Za sasiadow, ktorzy sa bezpiecznej odleglosci, mam pasjonatow ciszy Za dom nic nie placilam, Dostal nam sie w spadku a jedyna cena ktora placimy to praca naszych rak, by ten dom i ogrod utrzymac w nalezytym stanie
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"