Urszulla, najbardziej niesamowite jest to zacięcie z jakim szpak walczy o swoje pisklęta. Byłam pełna podziwu nad jego determinacją
Zdarzało się, że gdy budkę szpaków atakowała sroka to szpaki broniąc swojego gniazda głośnym skrzekiem zwołały całą rodzinę szpaczą z okolicy. Kiedyś widziałam, że srokę atakowało chyba z 10 szpaków - a narobiły takiego hałasu że szok!
Aniu u mnie w ogrodzie też mieszkają makolągwy, ślicznie śpiewają (czego nie powiem o wróblach, które straszliwie hałasują)
Pochwała tulipanów od królowej tulipanów to nie lada wyróżnienie
Witaj Bogdziu
Bardzo lubię obserwować ptaki. Tym bardziej teraz póki orzech nie ma jeszcze liści widać wszystko jak na dłoni
Wyobraź sobie, że szpaki znów zaczęły miłosne trele i pogwizdywania Nie wiem czy to te same, które ostatnio były bohaterami filmiku - dzisiaj byłam dłużej w pracy i nie zauważyłam, czy młode opuściły już na dobre swój domek. Ale raczej jakaś inna para, bo zaczęły wlatywać do budki zawieszonej powyżej.
Dzięki Tobie Bogdziu wiem, że od kilku lat w moim ogrodzie gnieżdżą się makolągwy (niestety wcześniej nie mogłam doszukać się ich nazwy)
Jeden z ciekawszych zwyczajów szpaków to "komisyjne" oblatywanie i przeglądanie przez całą rodzinę szpaków potencjalnych miejsc lęgowych. Zaraz po ich przylocie przez kilka dni widzę jak stado szpaków przylatuje na orzecha. Kolejno wlatują i wylatują z budki. Oblatują teren. Po takich kilku dniach para szpaków zostaje sama na swoim
Paulina może za wysoki czynsz ustaliłaś
A tak poważnie, to może czuć farbę (podobno najlepiej aby budki były nie malowane) lub może ich odstrasza intensywny kolor?
U mnie tulipany jeszcze szaleją
Mówisz że już młode szpaki wyleciały? Kurcze budkę z okna z kuchni mam prawie przed oczami i nie zauważyłam ani nie słyszałam jak karmiły młode, zawsze jak przylatują z jedzonkiem to słychać małe, choć prawdę powiedziawszy to aura ostatnio mało sprzyjała pobytowi w ogrodzie a i sroka skubana dość często się tam kręciła więc mogła im krzywdę zrobić. Za to w wczoraj wieczorkiem słyszałam a nawet widziałam jak szpak siedział koło budki, stroszył się i śpiewał może to faktycznie drugie podejście do budki robi
Witaj Jola!
To że udało mi się sfilmować to przypadek i szczęście Akurat była w ogrodzie i plewiłam na rabatach, gdy usłyszałam rozpaczliwy głos szpaka. Pobiegłam na ratunek ale ani wiewiórka ani szpak nie reagowały na moją osobę. Stałam przez chwilę zdezorientowana kogo mam bronić - nie byłam pewna kto jest ofiarę a kto napastnikiem Potem szybko wyjęłam telefon i... są filmiki
Magnolię zostawiam - cudnie pachnie