Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:15, 16 maj 2017

kerii napisał(a)
Ehhh te tulipany

No tak te tulipany...

m_gocha 23:27, 16 maj 2017

zawitka napisał(a)
Spróbuję w przyszłym roku w doniczkach hodować
Polecam Halinko ten sposób Tylko nie zapomnij zadołować doniczki na zimę
m_gocha 23:37, 16 maj 2017

Urszulla napisał(a)
Walkę szpaka obejrzałam. Nigdy nie myślałam że ptaki muszą tak walczyć. Niesamowite.

Urszulla, najbardziej niesamowite jest to zacięcie z jakim szpak walczy o swoje pisklęta. Byłam pełna podziwu nad jego determinacją
Zdarzało się, że gdy budkę szpaków atakowała sroka to szpaki broniąc swojego gniazda głośnym skrzekiem zwołały całą rodzinę szpaczą z okolicy. Kiedyś widziałam, że srokę atakowało chyba z 10 szpaków - a narobiły takiego hałasu że szok!
m_gocha 23:41, 16 maj 2017

Mala_Mi napisał(a)
I ja przydreptałam śladem wiewiórki... super nagranie..
Witaj Aniu Widzę, że szpaki i wiewióra ściągnęły do mnie sporo znakomitych gości
m_gocha 23:51, 16 maj 2017

GorAna napisał(a)
Dołączam do grona oglądaczy filmiku
Ja ostatnio byłam świadkiem zbiorowego przeganiania kota z ogrodu przez małe ptaszki, wróble i makolągwy
Gosiu cudne masz tulipany, nie widać na nich mokrej i zimnej wiosny.
Pozdrawiam
Aniu u mnie w ogrodzie też mieszkają makolągwy, ślicznie śpiewają (czego nie powiem o wróblach, które straszliwie hałasują)
Pochwała tulipanów od królowej tulipanów to nie lada wyróżnienie
m_gocha 00:12, 17 maj 2017

Bogdzia napisał(a)
Nie było mnie trzy dni (Wojsławice) ale dzis z najwieksza przyjemnoscia przeczytałam najpierw ze rozpoznajesz ostrzegawcze głosy ptaków a potem obejrzałam obydwa filmiki, super to nakręciłas, no i opis dzisiejszej obserwacji tez wspaniały. Dlaczego wiewiórka to robiła to juz wiadomo a dzisiejsza sytuacja jest wywałana pewnie tą wczorajszą bo jak w gnieździe są dosc duże młode a sytuacja staje sie niebezpieczna to rodzice chcą wczesniej wywabic młode z budki gdzie juz nie sa bezpieczne co nie jest łatwym zadanuiem bo w innych warunkach mogłyby jeszcze w tej budce pobyc. Fajnie opisujesz przygody i super obserwujesz przyrode. Dzieki że u mnie o tym napisałas bo przy tylu wątkach pewnie by mnie ta informacja ominęła. Jesli bedziesz miała takie lub inne ciekawostki to proszę zawsze o tym u mnie napisz, myślę że i inni na tym skorzystaja.
Witaj Bogdziu
Bardzo lubię obserwować ptaki. Tym bardziej teraz póki orzech nie ma jeszcze liści widać wszystko jak na dłoni
Wyobraź sobie, że szpaki znów zaczęły miłosne trele i pogwizdywania Nie wiem czy to te same, które ostatnio były bohaterami filmiku - dzisiaj byłam dłużej w pracy i nie zauważyłam, czy młode opuściły już na dobre swój domek. Ale raczej jakaś inna para, bo zaczęły wlatywać do budki zawieszonej powyżej.
Dzięki Tobie Bogdziu wiem, że od kilku lat w moim ogrodzie gnieżdżą się makolągwy (niestety wcześniej nie mogłam doszukać się ich nazwy)
Jeden z ciekawszych zwyczajów szpaków to "komisyjne" oblatywanie i przeglądanie przez całą rodzinę szpaków potencjalnych miejsc lęgowych. Zaraz po ich przylocie przez kilka dni widzę jak stado szpaków przylatuje na orzecha. Kolejno wlatują i wylatują z budki. Oblatują teren. Po takich kilku dniach para szpaków zostaje sama na swoim

Wojsławic zazdroszczę

Kwitnie u mnie pierwszy rh

m_gocha 00:20, 17 maj 2017

paulina_ns napisał(a)
Gosia widzę, że Ty to taki obserwator jesteś ja mam na swoje ptaki focha, kupiłam im dwa domki i obydwa stoją puste może kolor im nie odpowiada, bo u Joli żółty i mieszkają
Paulina może za wysoki czynsz ustaliłaś
A tak poważnie, to może czuć farbę (podobno najlepiej aby budki były nie malowane) lub może ich odstrasza intensywny kolor?
U mnie tulipany jeszcze szaleją
kerii 00:28, 17 maj 2017

Mówisz że już młode szpaki wyleciały? Kurcze budkę z okna z kuchni mam prawie przed oczami i nie zauważyłam ani nie słyszałam jak karmiły młode, zawsze jak przylatują z jedzonkiem to słychać małe, choć prawdę powiedziawszy to aura ostatnio mało sprzyjała pobytowi w ogrodzie a i sroka skubana dość często się tam kręciła więc mogła im krzywdę zrobić. Za to w wczoraj wieczorkiem słyszałam a nawet widziałam jak szpak siedział koło budki, stroszył się i śpiewał może to faktycznie drugie podejście do budki robi
m_gocha 00:29, 17 maj 2017

jolanka napisał(a)
Też przyszłam od Bogdzi Wspaniały film nakręciłaś. Tez uwielbiam oglądać ptaki i wiele przecudnych akcji widziałam ale nakręcić to? Mistrzostwo świata
Witaj Jola!
To że udało mi się sfilmować to przypadek i szczęście Akurat była w ogrodzie i plewiłam na rabatach, gdy usłyszałam rozpaczliwy głos szpaka. Pobiegłam na ratunek ale ani wiewiórka ani szpak nie reagowały na moją osobę. Stałam przez chwilę zdezorientowana kogo mam bronić - nie byłam pewna kto jest ofiarę a kto napastnikiem Potem szybko wyjęłam telefon i... są filmiki
Magnolię zostawiam - cudnie pachnie
Kawa 10:54, 17 maj 2017

Gosia no wow
filmiki ekstra
nie wiedziałam ze wiewióry takie są...

tulipany wymiatają piękne