Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Iwk4 23:36, 07 mar 2018

Gosiu, odpowiedziałam u mnie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=872#post_4
Przy okazji wpadłam do Ciebie i czytam o dylematach na skarpie.
No i pomyślałam sobie o takim zestawieniu, jaki zachwycił mnie u Ewy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7377-ogrod-bacowej?page=116
Trzcinnik
Hortensje Vanilia Fraize
Rozchodniki
Tuje danica
Żurawki

Gdyby miały dojść jakieś drzewa na samej górze, to możesz powtórzyć brzozy - Dorenbosy są mniejsze, choć też bardzo ładne są klony. Np. klon Sunset Red, mogą też być śliwy wiśniowe Nigra albo Pisardii ...
Iwk4 23:57, 07 mar 2018

Tutaj jeszcze u Ewy bylinowo - trawiasta rabata na skarpie. Rośnie na niej kilka drzew. Wiem, ze mimo, że rabata wydaje się efektowna, Ewa stara się wiecznie ją udoskonalać, poprawia, przesadza, to chyba wynika z faktu, że byliny wprowadzają lekki bałagan na rabatach. Z trawami jest łatwiej
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/133/1333300/original.JPG
m_gocha 00:26, 08 mar 2018

Dzięki Iwonko
Do ogrodu Ewy Bacowej zaglądam bo cudny ma ogród
Te fotki, które mi podlinkowałaś przyprawiły mnie o szybsze bicie serca
Muszę jeszcze raz przeanalizować nasadzenia u Ewy

Brzoza 'Doorenbos' z tą cudnie białą korą piękna! Przyznam że już o nie myślałam ale niestety dorasta do 10 m wysokości i 7 m szerokości. To jednak niestety za duża jak mój ogród Poza tym brzozy to pijawki i chyba na tej skarpie wtedy już nic innego by nie urosło. Nie wiem czy występuje wersja szczepionych na pniu?
Myślę też o klonach. Muszę temat niewielkich drzew bardziej zgłebić..
Chociaż mam wrażenie, że im więcej czytam i przeglądam tym większy mam mętlik w głowie. Zgodnie z myślą: im więcej wiem, to wiem, że nic nie wiem
Elka 06:01, 08 mar 2018

Witaj Ogród pod górkę to jeden z moich ulubionych. Twój też będę podglądać bo mam ten sam problem. Im więcej czytam tym mniej wiem.
Monia81 08:13, 08 mar 2018

m_gocha napisał(a)

Chociaż mam wrażenie, że im więcej czytam i przeglądam tym większy mam mętlik w głowie. Zgodnie z myślą: im więcej wiem, to wiem, że nic nie wiem

Gosia nie przejmuj się, ja już w pewnym momencie sama nie wiedziałam czego chcę, taki po czytaniu mi się mętlik zrobił w głowie, że hej... teraz na spokojnie próbuję sobie poukładać wszystkie wiadomości...
Zdrówka życzę...
makadamia 08:25, 08 mar 2018

Mnie się wydaje, że grujecznik dobrzy by pasował do brzóz.
Z mniejszych - świdośliwy byłyby fajne.

I myślę jeszcze, że murek by się zdecydowanie przydał.
Pozwoli nieco wypłaszczyć skarpę - będzie miała lepsze warunki świetlne i wodne. Ziemia nie będzie się osypywać.
No i taki murek robi dobre wrażenie zimą, jak byliny nie robią już dobrego wrażenia

Odnośnie bylin, to mam tylko jedną radę: wystrzegaj się kwiatów "koszyczkowych", typu zawilce, krwawnik, dalie - odwrócą się tyłem do Ciebie i tyle będziesz je widziała.
Hortensje, kłosowce, szałwie są lepsze na południowe rabaty.
mirkaka 18:06, 08 mar 2018

Też jestem za murkiem, a na jego brzegu przewieszające się rośliny.
Drzew bym nie sadziła, zacienią całą rabatę, osuszą, będziesz miała suchy cień, bardzo trudny do obsadzenia
m_gocha 19:55, 08 mar 2018

Elka napisał(a)
Witaj Ogród pod górkę to jeden z moich ulubionych. Twój też będę podglądać bo mam ten sam problem. Im więcej czytam tym mniej wiem.
Witaj Elka Zaczęłam czytać Twój wątek i widzę, że wiele się u Ciebie dzieje. Masz świetnych doradców - Iwona (Toszka) i Asie (makadamia) są niesamowite
Wiele ciekawych spostrzeżeń i inspiracji Ci podesłały (niektóre zapisałam u siebie w inspirkach ) Będę podglądać
m_gocha 19:56, 08 mar 2018

Monia81 napisał(a)

Gosia nie przejmuj się, ja już w pewnym momencie sama nie wiedziałam czego chcę, taki po czytaniu mi się mętlik zrobił w głowie, że hej... teraz na spokojnie próbuję sobie poukładać wszystkie wiadomości...
Zdrówka życzę...
Dzięki Monia
m_gocha 20:16, 08 mar 2018

makadamia napisał(a)
Mnie się wydaje, że grujecznik dobrzy by pasował do brzóz.
Z mniejszych - świdośliwy byłyby fajne.

I myślę jeszcze, że murek by się zdecydowanie przydał.
Pozwoli nieco wypłaszczyć skarpę - będzie miała lepsze warunki świetlne i wodne. Ziemia nie będzie się osypywać.
No i taki murek robi dobre wrażenie zimą, jak byliny nie robią już dobrego wrażenia

Odnośnie bylin, to mam tylko jedną radę: wystrzegaj się kwiatów "koszyczkowych", typu zawilce, krwawnik, dalie - odwrócą się tyłem do Ciebie i tyle będziesz je widziała.
Hortensje, kłosowce, szałwie są lepsze na południowe rabaty.
Asia dzięki za głos Wiem, że pomysły masz świetne (nie raz widziałam jaka burzę mózgów potrafisz wywołać i w efekcie super potrafisz doradzić)
Co do drzewa - nie jestem do końca przekonana czy je tam wciskać. Za drzewem (a właściwie "drzewkiem") przemawia fakt
- trochę wzrok pokierowałoby dalej za ogrodzenie (efekt wyjścia z ogrodem poza ogród )
- dałoby ciut cienia (boję się że po wycięciu orzecha będzie tam patelnia)
- lubię drzewa
Argumenty przeciw drzewu:
- wysuszy skarpę (i tak na skarpie może być sucho)
- ewentualne korzenie uniemożliwią sadzenie moich cudnych chciejstw
- ewentualne cięcie drzewa praktycznie nie wchodzi w rachubę bo mam już dość wspinania się na drabinę na pochyłym terenie z narażeniem życia
Grujecznik podoba mi się ale nie wiem czy dałby radę bo często wiatry zimne dają czadu. Swidośliwom muszę się przyjrzeć

Co do murka - chyba zaczęłam się skłaniać do murka Choć jak przejrzałam te rabaty u Ewy Bacowej, które mi Iwonka podlinkowała to wymiękłam

Co do bylin "koszyczkowatych" - to tego się obawiałam . Jak myślisz Asia hortensje, jeżówki, rozchodniki też będą "szukać" słońca?

Asia byłabym wdzięczna za pomoc