Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 22:24, 04 mar 2018

mira napisał(a)

Pięknie przygotowałaś teren - super działasz - widzę że ciągnie Cię do bylinowych rabat - musisz wybrać te byliny
tam trzeba na tej ławce trochę jeszcze posiedzieć i może coś wymyślisz

pozdrawiam
Oj Miro! Trochę ciągnie to fakt Ale z bylinami to jest tak, że jak przekwitną to z reguły nie wyglądają rewelacyjnie. Przy dużym ogrodzie, wprowadzając plamami dużą różnorodność bylin to tak się nie rzuca w oczy. Na niewielkim terenie to od razu rzuci się w oczy, że np. pół skarpy już ma za sobą czas świetności. A poniżej skarpy (jakby we wgłębniku) jest trawnik i taras i tam się najwięcej przebywa
Najbardziej zależałoby mi aby ktoś wskazał mi w jakim iść kierunku tzn. czy robić murek czy może obwódkę bukszpanową czy zostawić takie nasadzenia i ciągnąć je potem konsekwentnie w górę. Oraz czy wsadzać na ej skarpie drzewo/drzewa i jeżeli tak to jakie?
Chodzi mi o pomysł na ten główny szkielet a nasadzenia to myślę że pójdzie już łatwiej - na 100% będą trawy, hortensje rozchodniki, jeżówki (zwłaszcza na tej górnej części skarpy. Na tej dolnej nie wiem czy coś zdecydowanie niższego?
m_gocha 22:29, 04 mar 2018

mira napisał(a)
Chcesz drzewo? nie chcesz krzaków?

Brzozy są w różnych odmianach są też mniejsze.
Może grujecznik, teraz w modzie świdośliwy, może jakiś wiśnie ? może rajskie jabłonki? - Jaki charakter chcesz uzyskać
Z tym drzewem to nie wiem czy dobrze kombinuję ale mam wrażenie że gdyby jakieś było to trochę pociągnie wzrok dalej i w efekcie ogród będzie wydawał się większy

Co do charakteru to na pewno nie w stylu minimalistycznym i nowoczesnym - więc nasadzenia w linii pod sznurek odpadają. Raczej trochę w stylu naturalnym ale z wyraźną ingerencją ogrodnika
mira 22:30, 04 mar 2018

W Twój tekst powsadzałam - małe uwagi - pewnie nie zauważyłaś

wiem co chcesz - to trudne i nikt Ci nie powie rób tak czy inaczej
ja wiem że jesteś typ glancusia pucusia i mogą Cię rabaty bylinowe irytować dlatego to przemyśl - sama sugerujesz hortensje i trawy a to już wskazuje uporządkowany charakter terenu - może idź tą drogą
z bylin może astry - szybko wyłażą na wiosnę - są niby porządne i kwitną jesienią może takie łany w tych hortensjach by Ci pasowały i trawach

mira 22:33, 04 mar 2018

Już wydobrzałaś ?

Wiem że nowoczesny styl odpada i nie pasował by do Twojego ogrodu

wydaje mi się że musisz pogadać głośno bo chyba wiesz co chcesz - też tak mam.

pozdrawiam i zmykam
m_gocha 22:35, 04 mar 2018

Wrzuciłam moje pytanie też do Pojedynczych pytań....
Zieloniutka podesłała mi link do ogrodu Kasi https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke
Wiem, że kiedyś go podczytywałam bo w pewnym sensie układ ogrodu mamy podobny (tylko mój zdecydowanie mniejszy) a potem gdzieś mi się zawieruszył.
Przejrzałam go na razie pobieżnie (ale przewertuję skrupulatnie) i być może znajdę jakieś pomył dla siebie
m_gocha 23:06, 04 mar 2018

mira napisał(a)
Już wydobrzałaś ?

Wiem że nowoczesny styl odpada i nie pasował by do Twojego ogrodu

wydaje mi się że musisz pogadać głośno bo chyba wiesz co chcesz - też tak mam.

pozdrawiam i zmykam
Dzięki Mira Niby wiem ale... nie wiem
Chyba czekam na takiego kopa od kogoś - idź w tym kierunku a będzie dobrze

Niestety kaszel nie odpuszcza Jutro muszę znów do lekarza ustawić się w kolejce - najgorsze, że pewnie będzie chciała kolejny antybiotyk mi zaaplikować (bo tak najprościej!). Ostatnio zapisała mi tylko antybiotyk to pytam, że może coś dodatkowo sensownego na gardło i kaszel to usłyszałam "no, niech sobie pani coś kupi w aptece!"
A, że pracę mam gadaną - to ręce opadają
Kawa 11:26, 05 mar 2018

Gosia po pierwsze zdrowia bo widze że ci choróbsko nie odpszcza
po drugie na doradzanniu się nie znam ale moze zagladnij do Ewy Bacowej ona ma takie ładne nasadzenia na lekkich pochyleniach może niej coś cię zainspiruje ?
macham i ściskam
kasja83 12:03, 05 mar 2018

m_gocha napisał(a)

Niestety kaszel nie odpuszcza Jutro muszę znów do lekarza ustawić się w kolejce - najgorsze, że pewnie będzie chciała kolejny antybiotyk mi zaaplikować (bo tak najprościej!). Ostatnio zapisała mi tylko antybiotyk to pytam, że może coś dodatkowo sensownego na gardło i kaszel to usłyszałam "no, niech sobie pani coś kupi w aptece!"
A, że pracę mam gadaną - to ręce opadają

Zdrówka życzę!!!Teraz kolejny masakryczne u lekarzy niestety-u mnie w domu od 7 tygodni też odyseja-głównie dzieci.
Margerytka40 13:36, 05 mar 2018

Małgoś podglądam temat skarpowy i mocno trzymam kciuki żebyś znalazła to,czego szukasz. Ta skarpa ma wielki potencjał i może tam wyjść coś mega fajnego. Wierzę moocno ,że tak będzie
m_gocha 22:27, 05 mar 2018

Kami, Kasia, Asia!
Dzięki za życzenia w kwestii zdrowia Mam nadzieję, że z tym kaszlem i chrypą uporam się w tym tygodniu. Mus do pracy wrócić a i wiosna idzie
Do Ewy Bacowej często zaglądam i podziwiam cudny ogród.
Od trzech dni podczytuję wątek Kasi Z ogrodu pod górkę. Oj i chyba coś zaczyna mi świtać w głowie