Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Iwk4 13:25, 12 mar 2018

m_gocha napisał(a)

widok na ścieżkę przez pryzmat mojej ulubionej Anabelki

Gosiu, jak odchodzisz się z tą anabelka? Mam młodziutką i mi się kładzie. Bardzo gietkie gałązki.
m_gocha 21:56, 12 mar 2018

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, jak odchodzisz się z tą anabelka? Mam młodziutką i mi się kładzie. Bardzo gietkie gałązki.
Iwonko! Wiosną tnę krótko na jeżyka. W trakcie kwitnienia wszystko jest OK ale do pierwszych silnych wiatrów i mocniejszego deszczu - kwiaty są bardzo duże i pod ich ciężarem łodygi kładą się lub nawet łamią. Stosowanie podtrzymujących obręczy nie przynosiło rezultatów. Dlatego zawsze, gdy są już kwiaty (ale jeszcze nie do końca rozwinięte) przy każdej łodydze wbijam patyk (cienki, np. z wierzby) i podwiązuję tę łodygę do patyka. Tutaj jest wyjaśnione i pokazane są fotki (tych patyków w ogóle nie widać )
Wiem, że pewnie co niektórzy pukają się w czoło ale jak dla mnie 2 godziny pracy ale hortensja stoi na baczność
Margerytka40 22:17, 12 mar 2018

Gosiu pooglądałam sobie Twój ogród jeszcze raz bo szczerze chyba nigdy nie wracałam do pierwszych stron. Teraz już wiem gdzie ,co i jak . Co do skarpy to murek fajnie by wyglądał. Nawet jak teraz widzę gdzieś jakąś ciekawą inspirację skarpową od razu myślę o Twojej . Co to za jabłonka na niej rośnie? Zostanie tam?
m_gocha 22:48, 12 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)
Gosiu pooglądałam sobie Twój ogród jeszcze raz bo szczerze chyba nigdy nie wracałam do pierwszych stron. Teraz już wiem gdzie ,co i jak . Co do skarpy to murek fajnie by wyglądał. Nawet jak teraz widzę gdzieś jakąś ciekawą inspirację skarpową od razu myślę o Twojej . Co to za jabłonka na niej rośnie? Zostanie tam?
Asia! Jak wpadnie Ci w oko jakaś ciekawa inspirka to podeślij
Jabłonka rośnie i chyba zostanie na razie bo ma dość smaczne b.wczesne jabłka, po wycięciu orzecha zawiesiliśmy tam budki dla szpaków (właśnie od kilku dni penetrują nowe lokum) a dodatkowo latem wieszam tam hamak Chociaż tak patrząc tylko wizualnie to pewnie powinnam ją wyciąć
Tak to jest jak się ma tyci działkę i to i owo by się na niej chciało zmieścić.
Dlatego też się nie dziwię, że odzew na moją prośbę o pomoc w zagospodarowaniu skarpy m.in. w Pojedynczych pytaniach był prawie żaden... Bo inaczej się projektuje jak teren większy i "czysty" bądź obsadzony zgodnie z tendencjami na O. a inaczej jak taki misz masz panuje
makadamia 07:45, 13 mar 2018

m_gocha napisał(a)
Myśląc o murku myślę o czymś takim
murek 1
murek 2
i zastanawiam się czy murek zacząć od trawnika czy odsunąć się trochę dalej aby zrobić miejscami jakieś nieregularne nasadzenia (np. małe hosty, trawy, żurawki) - wtedy trochę złagodzi się "kamienną ściankę"

Przeglądając różne zapisane fotki natrafiłam na murek z ławką typu 2 w 1 coś w tym stylu jak tutaj albo taki oczywiście nie w gabionie tyko w murku i bez boków

Bardzo dobre inspirki. Pomysł z ławką wkomponowaną w murek jest u Ciebie super! Myślałam o przestawieniu tej ławeczki pod jabłonkę, ale taka ławeczka zintegrowana otwiera całkiem nowe perspektywy

Czy jabłonki, maliny, borówki zostają?
Margerytka40 08:31, 13 mar 2018

Biorąc pod uwagę styl reszty ogrodu ja tę Twoją skarpę tak bym widziała.

Nie mogę się oprzeć żeby Ci tego nie pokazać
Kawa 08:31, 13 mar 2018

Gosia podobają mi się te murki
ta anabalk sliczna jest
taka inna
Margerytka40 08:38, 13 mar 2018

Tu jeszcze takie coś.
makadamia 09:35, 13 mar 2018

Może coś takiego?

Czarna linia to niski (tak do kolan) murek na całej długości skarpy.
Po obu bokach wcina się nieco w skarpę i tam zrobić te ławeczki (brązowy kolor). Nad nimi trzeba będzie zrobić "oparcie" stosownie do wysokości skarpy.
Po środku, tu gdzie teraz stoi ławka, można zrobić ewentualnie schodki w górę skarpy.

Jeszcze muszę dokładniej popatrzeć na plan, bo nie jestem pewna, czy ta jabłonka w dobrym miejscu rośnie.
anbu 09:45, 13 mar 2018

Dziewczyny super te inspirki Planuje przerobić w tym roku prawą stronę tarasu więc skorzystam