Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:28, 23 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
Aaaaale wielgaśka ta hosta,cudna jest. Uwielbiam te gigantyczne ale jak do tej pory jeszcze nie mam
Asia! Mam też dość dużą funkię Big Daddy ale chyba ze względu na odcień lekko niebieski jakoś mnie aż tak bardzo nie zachwyca

Zdecydowanie wolę zielonobiałe czy limonkowe

tę bardzo lubię - niewielkie liście ale ładne limonkowe

m_gocha 00:41, 23 lip 2018

MirellaB napisał(a)
Pierwszy raz widzę tak ogromne liście host - dla mnie super

Kiedyś napisałam, że host nie sądzę, bo nie podobają mi się ich kwiaty. Wówczas Tess mnie uświadomiła, że hosty sadzi się głównie dla liści

Jak się czujesz? Zdrówka życzę
Mirelko! Dzięki za życzenia! Jest lepiej Jeżeli nie masz host to mus nadrobić. Praktycznie w każdych nasadzeniach się sprawdzają jako wypełniacze, jako obwódki, solitery... Zarówno w naturalnych jak i nowoczesnych ogrodach

m_gocha 00:54, 23 lip 2018

Dorota123 napisał(a)
Zachwyca mnie Twoja Hosta Gigant, kiedyś w Ogrodzie na Rozstajach zachwycałam się taką. Kupiłam u nich sadzonkę, ale moja nie osiąga pożądanych rozmiarów. Niby taka jak Twoja tylko znacznie mniejsza. Masz piękne hostowe alejki.
Witaj Dorotko
Może ma za sucho? Hosty lubią wilgotną i żyzną ziemię
A co do moich "hostowych alejek" to przyznam, że bardzo lubię ich lekko leśny klimat

m_gocha 01:03, 23 lip 2018

Dobrej nocy
asiak 07:36, 23 lip 2018

Piękna kolekcja host
Też mam kilka egzemplarzy, ale takiej wielkiej nie mam
Bogdzia 20:55, 23 lip 2018

Piękne masz hosty , z przyjemnoscia sie ogląda.
m_gocha 23:34, 25 lip 2018

asiak napisał(a)
Piękna kolekcja host
Też mam kilka egzemplarzy, ale takiej wielkiej nie mam
Oj, Asia! Do kolekcji to jeszcze droga daleka Ale fakt, że mam w kilku miejscach w ogrodzie poletka hostowe
Zauważyłam, że ostatnio w moim ogrodzie dominują trzy kolory: zielony, limonkowy i... różowy. Hmmm... Zaskoczyło mnie to trochę
To różowości trochę...
Krwawniki

w trakcie kwitnienia zmienia odcień "różowości" od bardzo ciemnego do jasnego a niekiedy wpadający w lekki fiolet

Rozsiewa się jak szalony, gdy w odpowiednim czasie nie zetnie się przekwitających kwiatostanów
Ale lubię go
m_gocha 00:02, 26 lip 2018

Bogdzia napisał(a)
Piękne masz hosty , z przyjemnoscia sie ogląda.

Bogdziu po tych ostatnich długich deszczach niestety nie wyglądają już tak dobrze a wszystko za sprawą "bezdomnych" ślimaków. Inwazja wręcz! Do tej pory starałam się codziennie wieczorem przejść po ogrodzie i zbierałam je. Niestety zbyt moje miękkie serce nie pozwalało mi poczynić jakiś drastycznych czynów wobec nich i owe ślimaki zamieniały się w latające ślimaki (wstyd przyznać ale odlatywały w nieużytki leżące obok mojej działki) Wczoraj jak zobaczyłam ilość ślimaków w ogrodzie i koronkowe liście host to złapałam takiego nerwa, że w ruch poszły niebieskie granulki. Do tej pory nie sypałam bo wydawało mi się, że panuję nad sytuacją a do tego mam małego psiaka i bałam się czy nie zainteresuje się tymi granulkami
Nie będę opisywać jaki dzisiaj widok zastałam w ogrodzie... Bleee to mało powiedziane!
Ale wracając do różowości
Ulubiona różyczka kwitnie cały czas od końca maja. Teraz niestety kończy kwitnienie. I jak co roku dylemat. Powycinać zawiązujące się owocki (wtedy szybko zakwitnie ponownie), czy zostawić je - wprawdzie kwitnienie ponowne będzie skromniejsze ale za to pojawi się niezliczona ilość małych czerwonych owocków

Niestety fotki nie oddają jej wielkości i ilości kwiatów ani w pełni rzeczywistego koloru
paulina_ns 11:12, 26 lip 2018

Gosiu pięknie u Ciebie ta wielka hosta wow! Ile ona ma lat?
m_gocha 00:41, 27 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
Gosiu pięknie u Ciebie ta wielka hosta wow! Ile ona ma lat?
Dzięki Paula Nie wiem o którą pytasz hostę. Ta limonkowa z wielkimi liśćmi u mnie trzeci sezon (ale nie rozrasta się zbyt szybko), natomiast ta zielona tworząca ogromną kępę ma pewnie z 12 lat. Paula u Ciebie chyba nie ma host czy i się wydaje?

Różowości różane cd. bo wiem że lubisz róże

i kupiona na wiosnę w markecie pnąca Pink Cloud (zakup impulsywny chyba pod wpływem wszech panującej na O. zaraźliwej "różyczki" a właściwie "różycy". )