Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 16:40, 06 lip 2018

UrsaMaior napisał(a)

Ha, właśnie miałam pytać Cię o cięcie Czy wiosną tniesz na rekruta?
zdecydowanie na rekruta Jeżeli pędy są dorodne, grube to zostawiam na max 10-15 cm (ale w całym krzaku tylko kilka takich pędów)
UrsaMaior 10:35, 07 lip 2018

Ok, tak zrobię. Eh chciałabym, żeby były już takie pięknoty, jak u Ciebie
asiak 18:05, 10 lip 2018

m_gocha napisał(a)

WItaj Asia! Chyba u mnie po raz pierwszy?
Przyznam, że czasami zaglądam do Twojego bardzo uporządkowanego i kolorowego ogródka

Dokładnie tak jak piszesz. Aby wyglądało naturalnie i podpórki nie rzucały się w oczy najlepiej aby każda łodyga dostała swoją podpórkę (uważam, że najlepsze są cienkie jeszcze lekko zielone patyki np. z wierzby, czarnego bzu, leszczyny itp.)
Kijki bambusowe nie wyglądają idealnie (widać je i są za "sztywne")

Pozdrawiam mikołajkowo

Dziękuję za odpowiedź Gosiu, czy pierwszy raz jestem u Ciebie? Hm... sama nie wiem Ale na wszelki wypadek przywitam się w takim razie
Bogdzia 18:34, 10 lip 2018

Najbardziej zauroczyły mnie te alejki z krzywymi drzewami, cudne. Cała reszta tez piekna i miło poogladac zarówno z wyjazdu jak i Twojego ogrodu.
m_gocha 00:33, 20 lip 2018

Bogdzia napisał(a)
Najbardziej zauroczyły mnie te alejki z krzywymi drzewami, cudne. Cała reszta tez piekna i miło poogladac zarówno z wyjazdu jak i Twojego ogrodu.
Witaj Bogdziu! Jak miło Cię gościć Przyznam, że mi również bardzo spodobały się te klimatyczne alejki. Łatwo można było się w nich zgubić bo w całości stanowiły jakby labirynt wielu, krzyżujących się alejek. Niestety dwa razy zdarzyło mi się, że przypatrując się czemuś dokładnie czy fotografując znikła mi z oczu grupa i potem "odnaleźć" się wcale nie było tak łatwo

Niepozorny ale jakże wciąż jeszcze w ogrodzie cudnie pachnący wiciokrzew zostawiam

m_gocha 00:59, 20 lip 2018

Pada, pada...
W ubiegłym tygodniu co chwilę z nieba leciał drobny kapuśniaczek - niestety tylko po wierzchu zwilżał niesamowicie wysuszoną ziemię.
To w sobotę biegałam z konewkami ratując co najbardziej było zaschnięte, omdlałe i padnięte... I chyba ktoś na górze to zobaczył bo od niedzieli zaczął padać prawdzwy deszcz
A od trzech dni leją się z nieba wręcz strugi deszczu. Zagrożenie powodziowe jest niestety.
Do ogrodu nawet nie wychodzę bo tylko woda chlupie a do tego dopadło mnie choróbsko.
W ubiegłym tygodniu temperatura na zewnątrz prawie 30 stopni a ja w dwóch swetrach pod dwoma kocami myślałam że się rozdygocę na amen. I do tego gardło. W sobotę trochę poczułam się lepiej to polatałam z konewkami i doprawiłam się na nowo. Wzięłam antybiotyk bo ileż można tak wegetować w lecie?
Dzisiaj zdecydowanie lepiej. Podobno słoneczna pogoda idzie

W sobotę powycinałam kwiaty funkii. Pewnie komuś narażę się tym stwierdzeniem, ale denerwują mnie. Wprowadzają chaos na rabatach a dodatkowo śmiecą okrutnie. Opadające kwiaty przyklejają się do liści i mnie to drażni, że takie upstrzone są Mam nadzieję, że deszcz skutecznie pięknie zmył liście funkii.
Przed ścięciem zrobiłam kilka fotek. W zbliżeniu całkiem ładne są

m_gocha 01:04, 20 lip 2018

m_gocha 01:08, 20 lip 2018

te fotki to to taka próba odkupienia grzechu ścięcia kwiatów w trakcie kwitnienia

jolanka 08:10, 20 lip 2018

Zdrowiej szybko. Pogoda moze się w końcu unormuje
Zdjęcia śliczne
mira 11:47, 20 lip 2018

Oj to Ty niepoprawna ogrodniczka - zdrowie ogrodnika najważniejsze.
Odkupiłaś grzech ścinania tych cudnych dzwoneczków.
Ja ścinam po przekwitnięciu albo jak juz mnie irytują.
A ja właśnie wczoraj kupiłam o pachnących kwiatkach - cudny zapach.
Zdrowia.